loša vijest

Od danas važna promjena za vozače: Moguće poskupljenje registracije automobila

01.06.2022 u 12:07

Bionic
Reading

Mnogi osiguravatelji naglašavaju da im ovaj posao nije isplativ, a tome ne pomaže ni činjenica da je svake godine isplaćena odšteta po ovoj specifičnoj polici osiguranja sve veća

Danas, 1. lipnja, nastupila je promjena vezana uz osiguranje vozila, što neće razveseliti brojne vlasnike kad je riječ o naknadi štete nastale prilikom naleta na divlju životinju na cesti. Naime, kako piše Poslovni dnevnik, ova vrsta štete više nije pokrivena policom osiguranja.

Razlog je taj što je upravo danas istekao jednogodišnji ugovor s Euroherc osiguranjem, a koji je na godinu dana bilo sklopilo Ministarstvo poljoprivrede kroz tzv. 'ugovor o osiguranju od građanskopravne izvanugovorne odgovornosti prema trećim osobama svih lovoovlaštenika u Hrvatskoj'.

Iako je Ministarstvo poljoprivrede početkom ove godine raspisalo natječaj za novi ugovor vezan uz ove nesretne slučajeve, niti jedna ponuda nije bila valjana. Odnosno, stigla je samo ponuda HOK Osiguranja, ali je ona bila znatno viša od procijenjenog u Ministarstvu u vrijednosti godišnjeg iznosa od 40 milijuna kuna uvećanog za PDV. HOK Osiguranje poslalo je znatno višu ponudu za ovaj posao, čak 57 milijuna kuna, a nije ni ponudilo potrebna jamstva o ispunjavanju odredbi samog ugovora.

Mnogi osiguravatelji naglašavaju da im ovaj posao nije isplativ, a tome ne pomaže ni činjenica da je svake godine isplaćena odšteta po ovoj specifičnoj polici osiguranja sve veća. Drugim riječima, u periodu između 2018. i 2021. ukupan iznos likvidiranih šteta i pričuva povećan je sa 17 milijuna kuna u 2018. na preko 46 milijuna u 2021., odnosno u četiri godine ukupno 133,7 milijuna kuna.

Osim toga, broj prijavljenih slučajeva zabilježio je eksponencijalan rast, jer ih je 2018. bilo prijavljeno 1647, a 2021. čak 4883. Broj likvidiranih šteta povećan je s 1213 na 2545 u istom razdoblju, a za financiranje te police osiguranja dodijeljeno je 108,9 milijuna kuna.

Iako se činilo da je jedinstvena polica dobar model za rješavanje ovih slučajeva, problem broja divljači, koji iz godine u godinu raste, a time i štete, rezultira neisplativosti i brojnim sporovima.

Ovaj je model uveden nakon dugogodišnje loše prakse prema kojoj su za nalet na divljač odgovarala pojedinačna lovačka društva, prema mjestu na kojem se dogodilo nalijetanje na divljač, a što, kako se tada objašnjavalo, nije bilo dobro ni za vozače, jer su oni teško naplaćivali nastalu štetu, a nije bilo dobro ni za lovačka društva jer su zbog odšteta imala financijske teškoće.

Treba reći i da je novi rok za prikupljanje ponuda 13. lipnja, a u Ministarstvu kažu da već razgovaraju s Hrvatskim lovačkim savezom o mogućim rješenjima. No ako i dođe do rješenja, treba očekivati poskupljenje police osiguranja vozila, što će snositi sami korisnici.