SVE RASPRODALI

Mercedes traži 16,8 milijuna kuna za prvi automobil s motorom iz Formule 1

12.09.2017 u 12:08

Bionic
Reading

Priznajemo, i sami nerijetko koristimo termin ‘trkaći automobil za cestu’ no malokad je to bilo primjereno kao u slučaju Mercedesovog najnovijeg automobila - AMG Project One

Vidite, ovaj automobil neobične vanjštine i još neobičnijeg interijera, zapravo je svojevrsna Formula 1 koju možete registrirati za svakodnevne odlaske do dućana.

Naravno ako imate 16,8 milijuna kuna viška, te ako ste se uspjeli ugurati u skupinu 275 odabranih sretnika čije će dupe, za kakvih 18 mjeseci, zasjesti u školjkasta sjedala monocoque šasije od ugljičnih vlakana. Tako je, Mercedes će ih proizvesti svega 275 i svih 275 već je rezervirano.

Za ovu nemalu cifru od 2,27 milijuna eura kupci će dobiti vozilo koje nimalo ne nalikuje ničemu što Mercedes trenutno prodaje, no pod čijom karoserijom kucka itekako Mercedesov dorađeni hibridni sustav iz bolida W08 F1 s 1.6-litrenim turbopunjenim V6 i čak četiri električna motora. Ultrakompaktni benzinac brine se za stražnje kotače, te se vrti do onkraj razuma - 11.000 okretaja u minuti, a vjerojatno znate i kako zvuči ako pratite najveću oktansku ludnicu.

  • +8
Mercedes traži 16,8 milijuna kuna za prvi automobil s motorom iz Formule 1 Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes

Za prednje kotače, pak, brine se par elektromotora koji razvijaju po 160 KS. Još jedan elektromotor od 160 KS potpomaže benzinski V6, dok četvrti elektromotor od 120 KS asistira turbopunjaču za potpunu anulaciju takozvanog efekta turbo-rupe.

Rezultat je raketa na četiri kotača s više od 1.000 KS koja sprinta s mjesta do 200 km/h za manje od 6 sekundi, te juri više od 350 km/h, a također je sposobna, isključivo na električnu energiju, prevaliti do 25 km.

Malo je reći da je ovo najimpresivnije inženjersko dostignuće još tamo od čudesnog trija - LaFerrari, P1 i 918 Spyder, a usudili bismo se reći da je Mercedes čak i nadvisio konkurenciju. Točnije, konkurencije - nema. Bar dok se ne pojavi Aston Martinov Valkyrie.

Autor: mercedes