NEMA LABAVO!

Max Verstappen uči umjetnost driftanja kod 'Mad' Mikea Whiddetta: Pogledajte kako to izgleda

16.08.2023 u 16:48

Bionic
Reading

Kao što možete vidjeti u videu, Mad Mike je vozio svoj trkaći bolid kako bi podijelio savjete i, na kraju, povjerio Letećem Nizozemcu svoj ponos i radost, svoju Mazdu RX-7 od 600 KS iz 1992., poznatu kao MADBUL

Max Verstappen, dvostruki svjetski prvak u Formuli 1 na putu je da ove godine ostvari svoj hat-trick. Međutim, samo zato što je izvrstan u vožnji prema naprijed, to ne znači automatski da je izvrstan i u bočnom smjeru.

Nedavno, na tajnoj lokaciji nedaleko od Silverstonea, u Engleskoj, Verstappen je dobio vrhunskog trenera u liku legendarnog 'Mad' Mike Whiddetta.

Kao što možete vidjeti u videu, Mad Mike je vozio svoj trkaći bolid kako bi podijelio savjete i, na kraju, povjerio Letećem Nizozemcu svoj ponos i radost, svoju Mazdu RX-7 od 600 KS iz 1992., poznatu kao MADBUL.

Max Verstappen uči umjetnost driftanja kod 'Mad' Mikea Whiddetta Izvor: Promo fotografije / Autor: Red Bull Motorsports

Kad najbolji svjetski vozač utrka susretne kralja drifta

Kao što možete očekivati od nekoga s njegovim iskustvom u motorsportu, Verstappen je već shvatio osnovne principe driftanja, ali ovo je njegov prvi izlazak u pravom driftaškom automobilu.

'Tu i tamo, malo driftam u svom F1 bolidu, ali nije baš kao što ćemo danas raditi, ali da vidimo mogu li mi neke vještine koje sam naučio tijekom godina pomoći,' rekao je vozač Oracle Red Bull Racinga. 'Vozio sam GT automobile i vozio sam rally automobile, ali još ne i drift automobil.'

A MADBUL nije bilo koji drift auto – to je drift automobil kojim se najviše putuje na planeti, a ovo je prvi put da Mad Mike vjeruje bilo kome osim sebi za volanom. Bez pritiska, Max!

Prvo, Mad Mike je natjerao Verstappena da radi 'krafne', zatim osmice i na kraju tzv. Scandi Flick.

Krivulja učenja je strma, ali – nakon početnog pogrešnog starta s gasom – Verstappen se brzo hvata u koštac s tehnikama skretanja kako bi jurio stazom u izmaglici dimećih guma. A vještine nisu jedina stvar koju pokupi putem (sućut vlasnicima prometnog čunja).

Max Verstappen uči umjetnost driftanja kod 'Mad' Mikea Whiddetta Izvor: Promo fotografije / Autor: Greg Coleman/Red Bull Content Poo

Hornerov zavoj

Za posljednji izazov, Mad Mike postavlja luk od 100 metara koji se sastoji od deset kartonskih likova šefa Oracle Red Bull Racing Teama, Christiana Hornera.

Kako bi čestitali Verstappenu na uspješnom danu lekcija, 'Kristijani' mu žele pružiti veliku ruku - doslovno.

Svaki kartonski lik ima ogromnu desnu ruku koju Mad Max mora spojiti sa stražnjim dijelom MADBUL-a.

'Imao sam sjajnog savjetnika,' kaže Verstappen o svom učitelju. 'Lijepo je pored sebe imati glas koji je dosta smiren, a u isto vrijeme dosta energičan. Stvarno me podučavao kroz to i govorio mi što da radim. Definitivno sam pokupio malo, a sada želim učiniti više!'