ODLAZAK VIRTUOZA

[FOTO/VIDEO] Legendarni Ken Block preminuo u nesreći s motornim sanjkama

03.01.2023 u 14:28

Bionic
Reading

Nesreća se dogodila u okrugu Wasatch u Utahu (SAD) na strmoj padini kada su se njegove motorne sanjke prevrnule u vožnji i sletjele na nesretnog reli vozača

Ken Block, profesionalni vozač relija i vrtuoz driftanja je preminuo ovaj ponedjeljak u nesreći na svojim motornim sanjkama.

Ovu tužnu vijest je objavila njegova momčad Hoonigan Racing, s dirljivim pismom na Instagramu u kojem stoji: 'S našim dubokim žaljenjem možemo potvrditi da je Ken Block danas preminuo u nesreći motornih sanjki. Ken je bio vizionar, pionir i ikona. I što je najvažnije, otac i muž. Nevjerojatno će nam nedostajati. Molimo poštujte privatnost obitelji u ovom trenutku dok tuguju.'

Nesreća se dogodila u okrugu Wasatch u Utahu (SAD), a šerifov ured je rekao da se Block vozio po strmoj padini kada su se motorne sanjke prevrnule i sletjele na njega.

'Od ozljeda zadobivenih u nesreći proglašen je preminulim na mjestu događaja', rekli su u priopćenju i dodali da je vozio u grupi, ali je bio sam kada se nesreća dogodila.

Tko je bio Ken Block?

Karijera reli vozača Kena Blocka započela je 2005. godine. Njegova vještina i kontrola automobila brzo su postali očiti i Block je prikladno proglašen početnikom godine te sezone u Rally America Championshipu. Od tada, Block se nastavio utrkivati u seriji, skupljajući brojne ukupne pobjede kao i mnoštvo pojavljivanja na postolju. Također je skupio pet X Games medalja od početka svoje karijere, uključujući posljednje srebro na Global X Games Barcelona RallyCrossu 2013. godine.

Uz svoje performanse u automobilu, Block je bio pokretačka snaga u popularizaciji reli sporta u Sjedinjenim Državama. Njegova oštroumnost brendiranja i marketinga, u kombinaciji s njegovim talentima i vještinama za volanom, također su omogućili Blocku da postigne svjetsku slavu kao vozač relija kroz svoju iznimno uspješnu viralnu seriju videa Gymkhana. Sa svih devet njegovih Gymkhana videa (plus sva pridružena uređivanja) ukupno imaju više od 500 milijuna pregleda u franšizi, pomogli su Blocku da se nađe pred očima širom svijeta. Franšiza je također skupila nekoliko nagrada, uključujući ulazak na ljestvicu top 10 viralnih videa prema Ad Ageu, kao i One Show Interactive Gold Pencil Award u kategoriji Online Films & Video/Long Form – Single, za izvrsnost u oglašavanju kampanja.

U siječnju 2010., Block je osnovao Monster World Rally Team i potpisao ugovor s Fordom kako bi ostvario svoje snove o utrkama u Svjetskom prvenstvu u reliju i time je postao jedan od samo četiri Amerikanca koji su osvojili bodove u WRC-u (više Amerikanaca je dospjelo na mjesecu nego osvojilo bodove u WRC-u). Uz to, njegov potpis s Fordom uključivao je domaću kampanju u utrkama (Global RallyCross Championship, X Games i Rally America), kao i nastavak vožnje Gymkhane.

Godine 2012. Block je preimenovao svoj tim u Hoonigan Racing Division, s ciljem daljnjeg pomicanja granica marketinga motorsporta. U 2013., 2014. i 2015. Block se posvetio natjecanju u Svjetskom prvenstvu u rallycrossu, završivši 2015. kao drugi u ukupnom poretku. 2016. Block je prešao u FIA Svjetsko prvenstvo u rallycrossu, vozivši u sezonama 2016. i 2017.

Ken Block’s ELECTRIKHANA Izvor: Ostale fotografije / Autor: Hoonigan

Ken Block, američki drift umjetnik, je u studenom 2022. objavio svoj dugo očekivani video Electrikhana, a u njemu jednu od glavnih uloga zauzima Audi S1 ​​Hoonitron.