svjetla

Marelli lansira h-Digi microLED: Sljedeća razina digitalnog prednjeg osvjetljenja

20.07.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Ovaj kompaktni, učinkovit i pristupačan projekcijski modul visoke razlučivosti temelji se na ams OSRAM EVIYOS® 2.0 izvoru svjetla, s oko 20.000 piksela po lampi. Već je u serijskoj proizvodnji

Marelli, zajedno s ams OSRAM-om, pokreće revolucionarnu inovaciju u prednjoj rasvjeti automobila, uvodeći h-Digi® microLED modul, koji je sada u serijskoj proizvodnji. Ovo digitalno rasvjetno rješenje, temeljeno na novom tipu inteligentnog višepikselnog LED-a, omogućuje potpuno prilagodljiv, dinamičan rad prednjih svjetala i projekciju slike, a istovremeno je pristupačna tehnologija, dostupna za širi raspon vozila.

Novi modul visoke razlučivosti h-Digi® microLED temelji se na matričnom sustavu osvjetljenja – s oko 40.000 LED piksela (20.000 po lampi). Ovo inteligentno rješenje selektivno upravlja LED diodama kako bi se stvorila vrlo fleksibilna raspodjela svjetla kratkih i dugih svjetala, prilagođavajući se različitim situacijama u vožnji: mogu se realizirati opcije svjetla za grad, regionalnu cestu, autocestu ili nepovoljne vremenske uvjete. Također pruža dinamično svjetlo za zavoje i vrlo precizna blokiranja dugih svjetala bez odsjaja, kako bi se izbjeglo zasljepljivanje vozača u suprotnom smjeru. Nadalje, u smislu sigurnosti, Marelli h-Digi® microLED može projicirati upozorenja ili slike pomoći vozaču na cesti, izravno u vidnom polju vozača. Ostale prednosti uključuju iznimno kompaktan dizajn i visoku energetsku učinkovitost.

Marelli microLED sustav temelji se na ams OSRAM izvoru svjetla EVIYOS® 2.0. Njegova kombinacija s posebnim sustavom optičkih leća i novom elektroničkom kontrolom koju je izradio Marellijev odjel za automobilsku rasvjetu i senzore, omogućuje poboljšanu razinu prilagodljivosti polja osvjetljenja. Ovo je prvi put da se LED diode veličine 40 µm x 40 µm uvode kao elementi piksela u prednja svjetla vozila. S EVIYOS® 2.0, ams OSRAM je ovu tehnologiju učinio dostupnom za automobilsku upotrebu, što je bio odlučujući faktor za Marelli-ams OSRAM partnerstvo u ovom projektu.

S pikselima manjim od 0,1 stupnja, razlučivost ovog matričnog sustava osvjetljenja je 10 puta preciznija od konvencionalnih LED sustava dugih svjetala bez odsjaja, koji su trenutno na cesti. Dostupne su dvije mikro-LED opcije: omjer slike 1:4, što rezultira s 25.600 piksela, ili omjer slike 1:3, što daje 19.200 piksela po svjetiljci.

Didier Thalgott, viši potpredsjednik Marellijevog odjela za automobilsku rasvjetu i senzore, je rekao: 'ams OSRAM i Marelli surađuju kako bi transformirali budućnost prednje automobilske rasvjete. Platformski modul h-Digi® microLED, temeljen na ams OSRAM EVIYOS® 2.0, omogućuje nam razvoj rješenja za globalne proizvođače automobila koja vozačima pružaju više sigurnosti i udobnosti noću. Uz to, zahvaljujući svojoj kompaktnosti, poboljšanoj potrošnji energije i pristupačnoj cijeni, sustav otvara vrata za primjenu tehnologije iu segmentima automobila srednje razine. S h-Digi® microLED, Marelli pokreće sljedeću generaciju digitalne rasvjete vozila.'

Wolfgang Lex, viši potpredsjednik Automotive u ams OSRAM-u, je rekao: 'Prilagodljiva prednja svjetla visoke rezolucije trebala bi postati sljedeća velika razlika za vozila svjetskih premium marki. EVIYOS® 2.0 omogućuje najpreciznije upravljive sustave prednjeg svjetla i glavni je stvaratelj nove vrijednosti za automobilsku industriju. Uzbuđeni smo što ćemo raditi s Marellijem na zajedničkom stvaranju budućnosti automobilske mobilnosti i poboljšanju sigurnosti i iskustva vozača.'

h-Digi® microLED Marellijeva je druga generacija projekcijskih sustava visoke rezolucije. Slijedi put započet s h-Digi®, prvim prednjimsvjetlom s projektorom visoke razlučivosti koju je Marelli predstavio 2018., a koji se temeljio na tehnologiji digitalnog mikrozrcala (DMD), u serijskoj proizvodnji za premium OEM proizvođače.