Etched Out

[FOTO/VIDEO] I stražnja svjetla na autu graviraju! Izgledaju lijepo, no je li to uopće dozvoljeno?

31.08.2022 u 10:09

Bionic
Reading

Vlasnica australske tvrtke je prije samog pokretanja posla provela dugo vremena gravirajući vlastita stražnja svjetla jer je željela nešto drugačije što nije bilo dostupno za kupiti

Zanimljiva je činjenica da mnogi vlasnici svojih limenih ljubimaca žele da upravo njihovo vozilo izgleda potpuno drugačije od drugih, masovno proizvedenih modela. Vidjeli smo to u nebrojeno primjera tuniranih automobila. Neki žele da njihov automovil ima više snage, da bude spušten do poda, da ima posebne felge i široke gume, da im kabina ima izgled svemirskog broda.

No sada smo saznali da neki vlasnici žele imati i posebno uređena stražnja svjetla. Čini se da je i to posve moguće, a najbolji je primjer australska tvrtka, zanimljivog imena Etched Out, što doslovno znači ugravirati, odnosno urezati. Dakle, vlasnica tvrtke je prije samog pokretanja provela dugo vremena gravirajući vlastita stražnja svjetla jer je željela nešto drugačije što nije bilo dostupno za kupiti.

Tijekom godina uz puno pokušaja i pogrešaka, na kraju je razradila savršeni sustav kako prenijeti svoju umjetnost na svoja svjetla. Bilo je potrebno mnogo strpljenja i puno stvari da se stvarno uhvati u koštac s tim krivuljama učenja i izađe s nevjerojatnom razinom iskustva.

Ne graviraju se samo stražnja svjetla, jer Etched Out također ima popise za ugravirane ručice mjenjača, ugravirane poklopce ventila ili možete jednostavno dati svoja stara svjetla doraditi da izgledaju kao nova.

Kakav je proces graviranja?

Proces graviranja vaših svjetala, prema vlasnici Etched Outa, vrlo je jednostavan. Pošaljite e-poštom slike vaših svjetala zajedno sa slikama dizajna koji želite. Potom ćete razgovarati s umjetnicom o izgledu i, naravno, cijeni. Nakon toga šaljete svoja stražnja svjetla, tamo se skicira dizajn, a potom i čeka vaše odobrenje. Linije graviranja se zapune i nema opasnosti da se zapune prljavštinom ili da smetaju svojim rubovima prilikom pranja. I da, ugravitrati možete samo plastična, a ne i staklena svjetla.

Tvrtka ne može obavljati poslove koji zahtijevaju zamjenu leća, ali kao alternativu nude usluge toniranja. Dostupne boje - crvena, crna, i dimljena.

Nakon dovršetka procesa graviranja, predmeti idu njihovom slikaru koji raspršuje prozirni premaz kvalitete 2K preko linija kako bi lijepo zatvorio linije ostavljajući ih da izgledaju super nove i sjajne, istovremeno štiteći linije za graviranje od bilo kakvih promjena temperature koje mogu izazvati pucanje i oštećenje. Inače, graviranje zahtijeva mnogo brušenja, poliranja i strpljenja. Vrijeme obrade obično je 2-4 tjedna, uključujući proces otpreme, ali sam posao ne traje dulje od 1-2 tjedna.

Oštećuje li ovo vaša svjetla?

Ne! Poduzimaju se velike mjere opreza u radu i procjenjuje svaki pojedinačni predmet prije graviranja kako bi bili sigurni da se ne prijeđu granice plastike ovisno o njezinoj starosti i kako bi bili sigurni da se ostaje unutar dubine koju odaberu i koja je sigurna za graviranje.

Je li ovo zakonom dozvoljeno?

Na temelju vlastitog istraživanja australske tvrtke, sve dok su kočiona svjetla i reflektori još vidljivi, legalno je imati ugravirana svjetla. Kod nijansiranja vrijede ista pravila. Ali savjetujemo svima koji imaju nedoumica da se obrate svojoj lokalnoj policijskoj postaji i raspitaju se je li to u skladu s lokalnim zakonima, jer se zakoni svake države mogu razlikovati.