TEHNOLOGIJA SVJETALA

[FOTO/VIDEO] Audijeva svjetlosna digitalizacija pokazuje put prema budućnosti: Pogledajte kako

16.05.2022 u 16:01

Bionic
Reading

U novom Audiju A8 digitalna matrična LED prednja svjetla i digitalna OLED stražnja svjetla podižu korisničko iskustvo na potpuno novu razinu: prvi put u bilo kojem Audijevom modelu, svjetlo je potpuno digitalizirano

Audi, njemački proizvođač premium vozila, je naglasio kako svjetlosna tehnologija postaje sve važnija i stvara širi raspon mogućnosti i perspektiva, od dodatne sigurnosti za vozača, do vanjske komunikacije i individualizacije. Sustavna digitalizacija svjetla sve to čini mogućim. To je posebno vidljivo u novom Audiju A8: digitalna matrična LED prednja svjetla usmjerena prema naprijed i digitalna OLED stražnja svjetla podižu korisničko iskustvo na potpuno novu razinu: po prvi put u bilo kojem Audijevom modelu, svjetlo je potpuno digitalizirano.

Automobil se može dodatno individualizirati kroz svoja digitalna OLED stražnja svjetla. Digital Matrix LED prednja svjetla također uključuju tri nove funkcije: napredne prometne informacije, svjetlo trake sa svjetlima pokazivača smjera na autocestama i orijentacijsko svjetlo na regionalnim cestama. Ove značajke ne samo da pokazuju Audijev slogan 'Vorsprung durch Technik' ('vođeni tehnologijom'), već i dodaju vrijednost.

Digital Matrix LED i digitalna OLED tehnologija u novom Audiju A8 L Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Nove dvije funkcije

Nove funkcije broj jedan i broj dva u Digital Matrix LED-u: orijentacijsko svjetlo na regionalnim cestama i svjetlo trake sa svjetlima pokazivača smjera.

Svi smo to iskusili: mrak je i noću se mnogo toga događa na autocesti. Svjetlo za traku s orijentacijskim svjetlom izuzetno je korisno u takvoj situaciji. Osvjetljava vlastitu traku automobila, pomažući vozaču da se usredotoči na događaje u vožnji. Integrirana oznaka položaja s orijentacijskog svjetla - zatamnjene strelice u svojevrsnom 'svjetlosnom tepihu' poznatom kao svjetlo trake - prediktivno ukazuje na položaj Audi vozila između oznaka trake, potičući sigurnu vožnju u sredini trake.

S fokusom na vlastite markere trake automobila, svjetlo trake s orijentacijskim svjetlom na autocesti pomaže, na primjer, u uskim trakama oko gradilišta: osvjetljenje je namjerno ograničeno na traku automobila, a ne na trake gradilišta u kako bi se vozačev fokus optimalno centrirao na cestu. Sada kada je prednja svjetla digitalizirana, ovo orijentacijsko svjetlo dostupno je i neovisno o svjetlu trake na seoskim cestama, što je nova značajka. To je prva nova funkcija koja je omogućena u dodatnim situacijama u vožnji zahvaljujući tehnologiji digitalnog svjetla.

Povratak na autocestu: tijekom promjene trake, svjetlo u traku jako osvjetljava oba markera trake, dok orijentacijsko svjetlo pokazuje točan položaj automobila u traci kako bi vozaču dalo najveću podršku. Tu se pojavljuje druga nova funkcija: pokazivač smjera svijetli na svjetlu trake. S uključenim žmigavcima, digitalna matrična LED prednja svjetla stvaraju dinamičko treptajuće područje na odgovarajućoj strani svjetla za traku.

Na taj način svjetlo trake ponavlja i pojačava signal pokazivača smjera na cesti ispred. To znači da se u neposrednoj blizini prometuju dodatne, jasne informacije o nadolazećoj izmjeni trake. To je jedan od načina na koji Audi čini vožnju sigurnijom za sve na cesti, osobito u gustom prometu. Dok vozite s kratkim svjetlima kroz zavoje, u gradovima ili na autocestama i kada vozite s dugim svjetlima, još veća preciznost koju donosi svjetlosna digitalizacija čini vožnju još sigurnijom za ostale sudionike u prometu jer omogućuje maskiranje nadolazećeg prometa kao i automobila koji su daleko točnije na putu naprijed.

  • +9
Audijeva svjetlosna digitalizacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Digitalna OLED stražnja svjetla

Godine 2016., OLED u Audiju TT RS najavio je zoru nove ere u svjetlosnoj tehnologiji u automobilskoj industriji. Bio je to prvi put da su organske LED diode (skraćeno OLED) korištene za stražnja svjetla. OLED elementi su izvori svjetlosti na površini na bazi poluvodiča, koji proizvode savršenu homogenost i iznimno visoke vrijednosti kontrasta. Njihova svjetlina je također podesiva. Osim toga, izvor svjetlosti može se slobodno konfigurirati i podijeliti u segmente koji se mogu precizno prebaciti. Scenarij dinamičnog osvjetljenja također je otkriven u OLED stražnjim svjetlima na premijeri AUDI TT RS.

Samo četiri godine kasnije, Audi je proširio OLED kroz digitalizaciju u Audi Q5. Ta je digitalizacija prvi put na tržište donijela mogućnost promjene potpisa stražnjih svjetala. Taj se pomak temeljio na osnovnim svojstvima OLED-a: visokom kontrastu, sposobnosti segmentacije, visokom stupnju homogenosti svjetla i najmanjim mogućim prazninama između segmenata. Audi je još uvijek jedini proizvođač automobila koji to nudi, a to je čak i standardna oprema u A8 s digitalnim OLED stražnjim svjetlima.

Korištenje široke palete tehnologija prednjih i stražnjih svjetala tijekom godina na Audi modelima od 1903. do danas Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Audi svjetlosni dizajn konceptualizira specifičan izbor digitalnih OLED stražnjih svjetlosnih potpisa za svaki Audi model. Samo digitalizacija omogućuje prebacivanje stražnjih svjetala i, kao rezultat, prilagođavanje dizajna svjetla. Kako točno rade svjetla?

Konkretno, sustav sabirnice omogućuje individualnu kontrolu svake ploče u stražnjim svjetlima i OLED segmenta unutar njega. Na taj se način osobne preferencije mogu implementirati putem MMI-a. Po prvi put, sada postoje tri izabirljiva stražnja svjetla koja vozači mogu odabrati putem MMI-a u novom Audiju A8. Kupci koji se odluče za Audi S8 dobivaju dodatni, četvrti potpis.

Na daljinu: indikator blizine u digitalnim OLED stražnjim svjetlima povećava sigurnost

Digitalna OLED stražnja svjetla koriste indikaciju blizine kako bi privukla pozornost drugih sudionika u prometu. Kada se automobil približi Audiju koji miruje, senzori za parkiranje bilježe kretanje i uključuju sve preostale OLED segmente kako bi dodatna svjetlina i veća površina njegovu prisutnost učinili što uočljivijom. Kada se Audi povuče, digitalna OLED stražnja svjetla vraćaju se na odabrani potpis. Ova dodatna sigurnosna mjera vrijedi čak i za ljude na biciklima i skuterima: senzori ih također prepoznaju.

Dobro je znati

Iza digitalizacije Matrix LED prednjih svjetala stoji nova tehnologija s akronimom DMD. To je skraćenica za digitalni micromirror (mikrozrcala) uređaj i ranije se koristio u video projektorima. U svojoj srži je mali čip s oko 1,3 milijuna mikrozrcala, s rubovima koji su dugi nekoliko tisućinki milimetra. Koristeći elektrostatička polja, svako od njih se može nagnuti do 5000 puta u sekundi. Ovisno o postavci, LED svjetlo se ili usmjerava na cestu preko leća ili se apsorbira u svrhu maskiranja. To znači da svjetlost više nije statična zraka. Umjesto toga, to je poput videoslike koja se kontinuirano obnavlja.

Fleksibilni digitalni OLED

Osim poboljšanja Digital Matrix LED prednjih svjetala, digitalna OLED tehnologija posebno će definirati budućnost jer neće biti samo konvencionalni izvor svjetla. Njegov razvoj usmjeren je u smjeru vanjskih displeja, koji ne samo da povećavaju sigurnost i omogućuju još veću personalizaciju, nego su također namijenjeni poboljšanju komunikacije s vanjskim svijetom. Međutim, fleksibilna digitalna OLED stražnja svjetla korak su ispred toga. Imaju fleksibilnu podlogu koja im omogućuje da pređu iz dvodimenzionalne strukture u trodimenzionalnu. To ne samo da izoštrava formu, već također omogućuje integraciju digitalnog dizajna svjetla u vanjštinu svjetala, omogućujući prikaze simbola za dodatnu komunikaciju s vanjskim svijetom.

Ove vrste sigurnosnih funkcija i mogućnosti personalizacije bile su i jesu ekskluzivni rezultat bliske suradnje između svjetlosne tehnologije i dizajna svjetla.

Više od vijeka trajanja automobila: OLED i cjeloživotna kvaliteta

Jedno pitanje koje se često postavlja u vezi s tehnologijom u digitalnim OLED stražnjim svjetlima je pitanje trajnosti. Audijevi digitalni OLED-ovi dizajnirani su za visoke zahtjeve u automobilskoj upotrebi. Poseban razvoj materijala sprječava degeneraciju utječući na temperaturu i tehnologiju kapsuliranja, sprječavajući OLED elemente da dođu u kontakt s vlagom. To znači da OLED elementi odgovaraju profilu izdržljivosti i ispunjavaju iste zahtjeve kao i konvencionalne anorganske LED diode za automobile. Zbog toga digitalni OLED zasloni imaju znatno duži vijek trajanja od tradicionalnih OLED zaslona, a oni to čine s mnogo većom gustoćom svjetla kako bi odgovorili na izazove automobilske vanjske rasvjete.