od 1961.

Predsjednik Sergio Mattarella u Lanciji Flaminiji: Proslava dana Talijanske Republike u stilu

04.06.2023 u 14:41

Bionic
Reading

Ikona talijanske kreativnosti i elegancije diljem svijeta, Lancia Flaminia jedan je od devet Lancia modela u povijesti koji su nadahnuli dizajn budućih automobila marke

U petak, 2. lipnja, su u Rimu održane proslave Talijanske Republike, koja je nastala 1946. Prema tradiciji, predsjednik Talijanske Republike, a trenutno tu dužnost obnaša Sergio Mattarella, je u predsjedničkoj Lanciji Flaminiji otvorio vojnu paradu, kroz neke od kultnih lokacija u glavnom gradu Italije i duž Via dei Fori Imperiali.

Od 1961. predsjednička Lancia Flaminia službeni je automobil predsjednika Talijanske Republike. Predstavljena na Ženevskom sajmu automobila 1957. i opremljena 2,5-litrenim V6 motorom, Lancia Flaminia bila je perjanica visoke klase, s vrhunskim interijerima i završnim obradama, što joj je davalo draž koju nijedan drugi automobil nije imao u to vrijeme.

Predsjednik Talijanske Republike u predsjedničkoj Lanciji Flaminiji Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

Kako bi pratio svoje uspješne prodajne brojke, novi model je brzo obogaćen posebnim serijama koje su realizirali proizvođači karoserija, a zatim je 1961. Pinin Farina proizveo predsjednički kabriolet s dugim međuosovinskim razmakom, poznat kao '335', navodeći dimenzije međuosovinskog razmaka u centimetrima.

Landaulet – tipična karoserija službenih automobila s tvrdim krovom na prednjim sjedalima i otvorenim krovom straga – napravljen je u samo četiri primjerka, a svi su bili opremljeni specifičnom podnicom, ministarskom plavom bojom, presvlakama od prestižne crne Connolly kože, interfonom i pet stražnjih sjedala.

Lancia Flaminia: predsjednički automobil Izvor: Promo fotografije / Autor: Francesco Ammendola

Prvi VIP gost u novom službenom automobilu bila je kraljica Elizabeta II., a nakon nje druge slavne ličnosti poput predsjednika Sjedinjenih Država Johna F. Kennedya i Francuske Charlesa de Gaullea te mnogih drugih političara, šefova država i suverena, postajući veleposlanik Italije u svijetu.

Predsjednička Lancia Flaminia jedan je od devet automobila koji su nadahnuli Lanciu Pu+Ra, novi dizajnerski jezik budućih automobila marke, zahvaljujući svom aerodinamičkom obliku koji čine aerodinamičnost, održivost i fluidnost volumena.