NIJE LAKO

Kako sačuvati živce u prometnoj gužvi? Evo nekoliko dobrih savjeta

01.06.2018 u 10:25

Bionic
Reading

Brojna istraživanja već su potvrdila povezanost između prometnih gužvi i negativnih utjecaja na zdravlje vozača. Prometni stručnjaci i psiholozi nude nekoliko rješenja za čuvanje živaca u ovim situacijama

Najbolji način da sačuvate živce u prometnoj gužvi jest da ih izbjegnete u cijelosti. Ako dosad niste instalirali aplikaciju Waze na vaš pametni telefon, prava je prilika da to učinite. Ovaj softverski dragulj u realnom će vas vremenu informirati o stanju na prometnicama. Što se više korisnika služi Wazeom, tim su informacije kompletnije. Jednostavno je pokrenete prije svake vožnje, upišete destinaciju ili odaberete jednu od predefiniranih, a Waze će se potruditi da do nje stignete najbrže i najsigurnije. Pritom će vas čak i upozoriti kad prekoračite dopuštenu brzinu, a i jasno vam staviti do znanja da ste blizu lokacije s nadzornom kamerom.

Istraživanja su pokazala da suvozač i ostali putnici u prometnoj gužvi manje podliježu stresu od vozača. Psiholozi kažu da je jedan od najlakših načina da sačuvate živce - razgovor s njima. Ako nemate nikog u automobilu, nazovite prijatelja, naravno putem hands-free slušalice ili razglasa automobila. Možda je i vaš prijatelj zapeo u gužvi pa mu činite uslugu.

Sa psihološkog aspekta vozače navodno najviše muči činjenica da su u automobilu čija svrha nije stajanje na mjestu. Stoga se čekanje u koloni ne može usporediti s, primjerice, čekanjem u redu. Također u automobilu ne možemo odrediti koliko vremena će nam biti potrebno da agonija završi. Blagotvorno za nerve, stoga, djeluje imaginarno propisivanje očekivanog perioda čekanja. Ako se u glavi pomirite s činjenicom da ćete se vući brzinom puža idućih 15 minuta, navodno će vam biti lakše.

Empatija je, tvrde psiholozi, najbolje oružje u borbi sa stresom. Ako pokušate razumjeti okolnosti gužve, te da niste sami u toj nedaći, vjerojatno ćete se manje živcirati.

Kao i u drugim situacijama u životu, nakon razumijevanja situacije red je za okupiranje raspoloživog vremena kako se ne bismo osjećali kao da je ono bačeno u nepovrat. Budući da smo ograničeni na slušanje i razgovor, kao jedna od opcija nudi se slušanje audio knjiga ili učenje i vježbanje novog jezika. Iz prakse možemo utvrditi da mnogi, u svrhu olakšanja, pribjegavaju i pjevanju.

Prometni stručnjaci nas uvjeravaju da nam se samo čini da je neka druga traka brža od naše. Njihova preporuka je da ostanete u istoj traci.

Također biste trebali zatvoriti prozore i pokrenuti recirkulaciju zraka. Na ovaj način smanjit ćete buku izvana, koja je dokazani stresor, a također ćete drastično umanjiti udisanje štetnih ispušnih plinova.

Samoupravljivi automobili još uvijek su rijetka pojava, no s vremenom će nas ovi napredni sustavi za pomoć u vožnji zasigurno spasiti od živciranja u kolonama jer ćemo u vlastitim automobilu biti - samo putnici.

  • +29
Zagreb Auto Show 2018 Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić