DINAMIČKA PREMIJERA

Isprobali smo nove BMW iX2 i BMW X2: Sportskija i naprednija druga generacija simbola SAC vozila

01.04.2024 u 08:48

Bionic
Reading

Lansiranje na svjetsko tržište započelo je u ožujku s potpuno električnim BMW-om iX2 xDrive30 i najsportskijim modelom ove linije – BMW-om X2 M35i xDrive. U ljeto ove godine će biti dodana druga potpuno električna varijanta i još jedan dizelaš

U sklopu događaja BMW Arena 2024, održanom na Bledu u Sloveniji prošli tjedan, smo isprobali i dva najnovija BMW X2 modela. Isto tako smo imali ekskluzivnu priliku steknuti uvid u izgradnju proizvodnog postrojenja BMW Grupe u mađarskom Deberecenu, koje se priprema za početak proizvodnje najnovije linije budućih BMW modela pod skupnim nazivom Neue Klasse.

No vratimo se onome što je u ovome trenutku ipak opipljivije, vozili smo izrazito sportski BMW X2 M35i xDrive te prvi potpuno električni BMW iX2 xDrive30. Da podsjetimo, sportskija i naprednija druga generacija modela BMW X2 je imala svoju svjetsku premijeru sredinom listopada prošle godine. Radi se o prvom modelu koji simbolizira koncept vozila Sports Activity Coupé (SAC) za premium kompaktni segment.

Značajno veće dimenzije i naglašena silueta ovog coupéa jasno pokazuju u svom vanjskom dizajnu razvojni skok koji je napravio novi BMW X2. Progresivni karakter novog modela također je vidljiv u potpuno električnoj varijanti BMW iX2, kao i u velikom rasponu sustava koji omogućuju automatiziranu vožnju i parkiranje te u inovativnim digitalnim uslugama na kojima se temelji novi BMW iDrive s QuickSelect i BMW Operativni sustav 9.

BMW X2 M35i i iX2 XDrive30 Izvor: Promo fotografije / Autor: Ziga Intihar

Lansiranje na svjetsko tržište tako je započelo u ožujku ove godine s potpuno električnim BMW-om iX2 xDrive30 i najsportskijim modelom ove linije – BMW-om X2 M35i xDrive. U ljeto ove godine će biti dodana druga potpuno električna varijanta i još jedan primjerak s dizelskim motorom.

Novi BMW X2 i iX2 će se proizvoditi fleksibilno na jednoj tekućoj traci u tvornici BMW Grupe Regensburg, u Njemačkoj. Visokonaponske baterije za potpuno električnu varijantu modela također se proizvode u tvornici u Regensburgu. Novi BMW iX2 je najbolji dokaz kako BMW Grupa dodatno ubrzava razvoj električne mobilnosti. Uz to, profil progresivnog premium karaktera kompaktnog SAC-a naglašen je daljnjim napretkom u održivosti koji obuhvaća cijeli životni ciklus vozila – od proizvodnje koja čuva resurse preko faze uporabe do naknadnog recikliranja.

Bohinjska pruga

Impresivan je bio i dio dinamičke premijere krasnim krajobrazom rijeke Soče uzvodno kada smo se popeli s desetak testnih BMW i Mini modela na auto-vlak (slovenski: Bohinjska proga, talijanski: Ferrovia Transalpina, njemački: Wocheiner Bahn) u gradiću Most na Soči i vozili se do 28 km udaljene Bohinjske Bistrice kroz tunel Bohinj dug 6327,3 metara.

Inače, povijest ove pruge koja povezuje Jesenice (Slovenija) i Trst (Italija) seže u daleku 1869. godinu, a sama gradnja je trajala između 1900. i 1906. Atrakcija koju svakako treba doživjeti!

BMW Arena 2024: vožnja auto-vlakom Most na Soči - Bohinjska Bistrica Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vanjski dizajn

Novi X2 ima prepoznatljiv, vizualno izražajan dizajn koji pokazuje jasnu razliku od BMW-a X1, kompaktnog Sports Activity Vehicle (SAV) vozila marke. Za novi X2 karakteristične su njegove dinamično rastegnute linije i izdašna površinska obrada.

Novi BMW X2 narastao je za 194 mm u duljinu u odnosu na svog prethodnika na 4554 mm, za 21 mm u širinu na 1845 mm i za 64 mm u visinu na 1590 mm.

Osim toga, njegov povećani međuosovinski razmak (2692 mm) i širi tragovi kotača doprinose prostoru za svih petero putnika unutar kabine i u prtljažniku.

Novi X2 s ICE motorima ima maksimalnu zapreminu prtljažnika od 560 – 1470 litara, dok potpuno električni iX2 nudi između 525 i 1400 litara.

Uspravan prednji kraj novog X2 odiše 'samopouzdanjem i prisutnošću'. Njegovi definirajući elementi su upečatljiva LED prednja svjetla i gotovo šesterokutna BMW bubreg rešetka, koja se – po prvi put u premium kompaktnom segmentu – može specificirati kao opcija s BMW Iconic Glow konturnim osvjetljenjem. Na popisu opcija su i prilagodljiva LED prednja svjetla s nezasljepljujućim matričnim dugim svjetlima.

Linija krova, koja neprekinuto teče u stražnji kraj, stvara tanku siluetu u obliku coupéa i proporcije u prepoznatljivom stilu BMW SAC vozila. Straga do izražaja dolaze istaknuti prošireni lukovi kotača i mišićava ramena. Horizontalne konture dizajna stražnjih svjetala specifičnog za model dodatno obogaćuju sportski stil, kao i spojler (u stilu Gurneyja) i upečatljivu stražnju zavjesu.

M-specifične značajke dizajna kao što su dva para završetaka ispušnih cijevi integriranih u stražnji branik daju BMW-u X2 M35i xDrive posebno dinamičnu auru. M Sport paket dostupan je za sve ostale varijante modela, uključujući i novi iX2, a također donosi aerodinamički optimizirane detalje eksterijera. Također na popisu opcija je M Sport paket Pro, koji između ostalih značajki dodaje proširene vanjske obloge M High-gloss Shadowline, M svjetla Shadowline, M stražnji spojler i M Sport kočioni sustav s crveno obojenim čeljustima.

Kupci mogu birati između dvije nemetalik i jedanaest metalik završnih boja za vanjštinu svog novog X2, uključujući novu crvenu Fire Red metalik varijantu. Dostupne su i dvije Frozen nijanse od BMW Individuala (plava Portimao Blue i siva Pure Grey metalik) te širok spektar BMW Individual posebnih završnih boja.

Unutrašnjost

Kabina novog BMW-a X2 ima moderan premium ambijent sa sportskim detaljima. Vitka ploča s instrumentima, na kojoj se nalazi BMW zakrivljeni zaslon, u kabini je spojena 'plutajućim' naslonom za ruku s integriranom kontrolnom pločom. U prednjem dijelu središnje konzole nalaze se dva držača za čaše i ladica za pametni telefon s neizravnim osvjetljenjem i bežičnim punjenjem.

Novorazvijena sjedala također se nude u Veganza perforiranoj varijanti i Vernasca koži s atraktivnim prošivanjem kao alternativa standardnim platnenim presvlakama. Kupci također mogu odrediti sportska sjedala, električno podešavanje sjedala s funkcijom memorije, lumbalnu potporu i funkciju masaže. Daljnja su poboljšanja u pogledu akustične udobnosti i zaštite putnika. Standardna oprema sada uključuje interakcijski zračni jastuk između sjedala vozača i sjedala suvozača.

Proširena standardna oprema, ciljana individualizacija

Dvozonska automatska klima, navigacijski sustav BMW Maps i sportski kožni upravljač dolaze kao standard u novom BMW-u X2, kao i automatsko upravljanje vratima prtljažnika, četiri USB-C priključka i utičnica od 12 V na središnjoj konzoli i čizma.

Broj dostupnih sustava za pomoć u vožnji i digitalnih usluga također se znatno povećao u odnosu na prethodni model. Treba reći kako kolo volana ima ponešto veći presjek od uobičajenog (baš kao i na Mini Countrymanu), no da li vam se to sviđa ili ne ponajviše je stvar osobnog dojma svakog pojedinca.

Novostrukturirani paketi opreme omogućuju ciljanu individualizaciju automobila. Među dostupnim opcijama za poboljšanje njegovog vrhunskog karaktera su paket retrovizora, grijanje upravljača i vrhunski zvučni sustav Harman Kardon. Na vrhu popisa opcija je panoramski stakleni krovni otvor, čija se tamno zatamnjena staklena površina proteže sve do vjetrobranskog stakla i okvira krova s obje strane, te dugo natrag u jednom dijelu u stražnji dio krova. Električno pokretana kuka za vuču prikolice također se može naručiti kao opcija.

Potpuno električna varijanta je dostupna od samog lansiranja modela u obliku BMW-a iX2 xDrive30. Njegove dvije visoko integrirane pogonske jedinice – jedna na prednjoj osovini i jedna na stražnjoj osovini – zajedno generiraju izlaznu snagu sustava od 230 kW (313 KS) - uključujući 'Boost' privremeno pojačanje - i okretni moment sustava od 494 Nm.

BMW iX2 xDrive30: Eksterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Ziga Intihar

iX2 xDrive30 ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,6 sekundi do najveće brzine od 180 km/h. Kombinacija impresivnih 64,8 kWh korisne energije visokonaponske baterije i visoke učinkovitosti pogonskog sustava, prema podacima proizvođača, omogućuju domet od 417 – 449 km (WLTP). Težina vozila je 2095 kg, uključujući vozača od 75 kg.

Opći dojam iX2 xDrive30 u vožnji je sjajan, a velika izlazna snaga sustava se odlično prenosi na cestu, a zbog u pod vozila ugrađene baterije nisko težište omogućuje stabilnost u vožnji i veliku krutost karoserije. Impresivna je i zvučna podloga koju je osmislio legendarni Oskarovac Hans Zimmer.

Adaptivna rekuperacija i funkcija MAX RANGE također doprinose izvanrednim brojkama dosega. Najnovija verzija softvera MaxPerformance Charging optimizira prije svega učinkovitost prilikom punjenja automobila. Uz to, potpuno električni SAC opremljen je za korištenje funkcije Plug & Charge Multi Contract. A novi Connected Home Charging Package za punjenje kod kuće optimizirano za opterećenje i solarnu energiju također je dostupan za BMW iX2.

BMW X2 M35i xDrive

Izrazito sportski model dostupan od lansiranja novog X2 osmišljen je kako bi dinamičnu prirodu kompaktnog SAC-a još više istaknuo.

BMW X2 M35i xDrive, sa svojim prepoznatljivim M dizajnom i karakteristikama upravljanja, iznimno je primamljivo vozilo za sve one koji obožavaju odgovornu sportsku vožnju.

Njegov 2,0-litreni četverocilindrični motor proizvodi najveću snagu od 221 kW (300 KS) u Europi (233 kW/317 KS u SAD-u i drugim tržištima).

BMW X2 M35i xDrive ubrzava do 100 km/h iz stanja mirovanja za 5,4 s. M-specifična prilagodba šasije udružuje se s BMW xDrive inteligentnim pogonom na sve kotače za pružanje vrhunskih karakteristika performansi. Njegov standardni prilagodljivi M ovjes poboljšava i agilnost i udobnost na velikim udaljenostima, dok se M Compound kočnice nude kao opcija. Težina vozila je 1770 kg, uključujući vozača od 75 kg i 90 posto napunjeni spremnik goriva.

Očaravajući zvuk ispušnog sustava s četiri blago ovalna završetka ovu verziju čini još više omamljujućom. U vožnji brdskim i zavojitim prometnicama BMW X2 M35i xDrive je nenadmašiv (naročito u usporedbi s također isprobanim bratskim crossover modelom Mini John Cooper Works Countryman ALL4), rekli bismo gotovo 'ready to go' spreman za brdske utrke. Distribucija težine, pogon na sva četiri kotača i kočenje su vrhunski.

BMW X2 M35i xDrive Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Ostali ICE motori u BMW-u X2

Učinkoviti benzinski i dizelski motori, 7-stupanjski Steptronic mjenjač s dvostrukom spojkom kao standard

Trocilindrični benzinski agregat iz najnovije modularne generacije obitelji motora Efficient Dynamics pokreće novi BMW X2 sDrive20i. U kombinaciji s blagim hibridnim sustavom od 48 V, 1,5-litreni motor daje najveću snagu od 125 kW/170 KS (razvijen kombinacijom motora s unutarnjim izgaranjem do 115 kW/156 KS i integriranog elektromotora do 14 kW /19 KS).

Četverocilindrični dizelski motor u novom BMW-u X2 sDrive18d također je doživio opsežnu nadogradnju. Proizvodi maksimalnu snagu od 110 kW/150 KS. Svi motori s unutarnjim izgaranjem dostupni za novi BMW X2 standardno su povezani sa sedam-stupanjskim Steptronic mjenjačem s dvostrukom spojkom.

BMW X2 M35i xDrive: u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Ziga Intihar

Dinamika vožnje

Sofisticirana tehnologija šasije kompaktnog SAC-a stvara savršeno skladnu ravnotežu između sportskog, agilnog upravljanja s jedne strane i udobnosti na velikim udaljenostima s druge strane. Svi alati koji su ovdje potrebni osigurani su konstrukcijom karoserije koja smanjuje težinu uz povećanje krutosti, dugim međuosovinskim razmakom, širim tragovima od prethodnog modela i ciljanim nadogradnjama na osovinu s oprugom s jednim zglobom sprijeda i stražnju osovinu s tri spojnice.

Ograničenje proklizavanja kotača u blizini aktuatora standardno je ugrađeno u novi BMW X2, čime se poboljšava i trakcija i stabilnost u smjeru. Ostale nove značajke uključuju integrirani kočioni sustav i dodatno prigušenje na prednjoj osovini povezano s podizanjem. Opcijski prilagodljivi M ovjes ima frekvencijski selektivnu amortizaciju, sportsko upravljanje i spuštanje visine od 15 mm.

Novi BMW iX2 xDrive30 standardno se vozi na 17-colnim kotačima od lake legure s aerodinamički optimiziranim dizajnom. Naš isprobani model je imao zimske gume Continental WinterContact TS 860S * MO dimenzija 245/45R19. Modeli BMW X2 sDrive20i i BMW X2 sDrive18d izlaze iz tvornice na 18-colnim kotačima od lake legure, dok novi BMW X2 M35i xDrive dolazi s 20-colnim M kotačima od lake legure i dimenzijama guma 245/40R20 (mi smo imali zimske gume Continental WinterContact TS 860S * MO dimenzija 245/45R19). Ostali kotači od lake legure veličine od 18 do 21 cola dostupni su kao opcija.

Najsuvremeniji ADAS sustavi pomoći u vožnji

Standardni i dodatni sustavi pomoći za automatiziranu vožnju i parkiranje dostupni u novom X2 povećavaju udobnost i sigurnost kako u svakodnevnoj vožnji tako i na dužim putovanjima. Standardne značajke uključuju najnoviju verziju sustava upozorenja na sudar sprijeda, tempomat s funkcijom kočenja, informacije o ograničenju brzine i upozorenje o napuštanju trake s povratkom u traku. Parking Assistant uključujući kameru za pomoć pri vožnji unatrag i asistent za vožnju unatrag također čini dio popisa standardne opreme.

Linija dodatnih značajki, u međuvremenu, uključuje pomoćnika za upravljanje i kontrolu voznog traka, aktivni tempomat s funkcijom Stop & Go, aktivnu navigaciju, funkciju upozorenja pri izlasku i BMW Head-Up zaslon, kao i Surround View, Remote Funkcije 3D View, BMW Drive Recorder i Remote Theft Recorder. Postojeće funkcije mogu se nadograditi pomoću opcije Remote Software Upgrades, koja također omogućuje dodavanje novih funkcija.

  • +78
BMW iX2 i BMW X2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Ziga Intihar

Novi BMW operativni sustav 9 i BMW Digital Premium

Najnovija verzija BMW iDrive zaslona i sustava upravljanja/upravljanja s tehnologijom brzog pristupa QuickSelect ugrađena je u novi BMW X2. Temeljen na BMW operativnom sustavu 9, pakiran je zajedno s BMW zakrivljenim zaslonom i BMW Intelligent Personal Assistant, što znači da je pažljivo prilagođen za rad pomoću zaslona osjetljivog na dodir i prirodnog jezika.

BMW Operating System 9 također utire put visoko prilagodljivom izboru dodatnih digitalnih usluga. Uz BMW ConnectedDrive Upgrades, kupci mogu uživati u besplatnom jednomjesečnom probnom razdoblju odabranih funkcija, nakon čega ih mogu dodati na određeno vremensko razdoblje. Nova BMW Digital Premium ponuda također se može nabaviti u BMW ConnectedDrive Storeu za novi BMW X2.

BMW Digital Premium znači da kupci mogu uživati u korištenju svih aplikacija dostupnih u njihovoj zemlji u automobilu, npr. za streaming glazbe, video streaming, vijesti ili igranje, na osnovi pretplate. Opcijski paket također pokriva korištenje podataka za sve digitalne usluge i aplikacije dostupne u BMW ConnectedDrive Storeu, uključujući streaming glazbe i videa.

Funkcija Augmented View dostupna je kao dodatni dodatak za navigacijski sustav BMW Maps temeljen na oblaku. Uz ovo, osobni eSIM dizajniran za 5G mobilnu tehnologiju, BMW Digital Key Plus, BMW ID funkcionalnost i standardna integracija pametnog telefona pomoću Apple CarPlay® i Android Auto™ također su dostupni u novom X2.

Cijene u Hrvatskoj

Novi BMW X2 kreće s dizelskim modelom X2 sDrive18d (110 kW/150 KS) po cijeni od 45.179,01 eura, slijedi benzinski X2 sDrive2.0i (ukupna snaga sustava 125 kW/170 KS) od 45.474,93 eura, potom dizelski X2 xDrive20d (ukupna snaga sustava 120 kW/163 KS) od 48.463,55 eura i na kraju top-model X2 M35i xDrive 221 kW/300 KS od 67.085,27 eura.

Za električne modele, nažalost, cijene još nisu objavljene.