Prvi pogled

BMW pokazao Vision Neue Klasse X: Ovo je Neue Klasse kao SAV vozilo

22.03.2024 u 09:53

Bionic
Reading

Budući SAV predstavlja aktivan stil života, učinkovitu dinamiku i samouvjeren stav. Njegov dizajn kombinira jasan vanjski dizajnerski jezik sa svijetlom i prostranom unutrašnjosti

BMW je predstavio jasnu sliku budućnosti marke kao limuzine s BMW Vision Neue Klasse u jesen na IAA 2023. u Müncenu, a sada je pokazao i kako će izgledati SAV verzija vozila buduće serije pod nazivom Neue Klasse. Tako BMW Vision Neue Klasse X donosi estetiku, tehnologiju, održivost i filozofiju Neue Klasse u sektor Sports Activity Vehicles. Prvi potpuno električni derivat na novoj arhitekturi krenut će u serijsku proizvodnju u tvornici Debrecen (Mađarska) 2025. godine.

'Zajedno s BMW Vision Neue Klasse, BMW Vision Neue Klasse X prikazuje širinu naše buduće linije BMW modela. Neue Klasse odražava raznolikost svih modela koje kupci žele danas i u budućnosti – od sportske limuzine, sa svim svojim derivatima, do moderne SAV obitelji,' kaže Oliver Zipse, predsjednik Upravnog odbora BMW AG. 'Na ovaj način naglašavamo da je Neue Klasse puno više od običnog automobila ili specifičnog koncepta; redefinira marku BMW – i, u isto vrijeme, bit će više BMW nego ikada.'

BMW Vision Neue Klasse X: vanjski dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Najnovije Vision Vehicle sada ilustrira kako BMW vidi budućnost svojih X modela. BMW Vision Neue Klasse X predstavlja aktivan stil života, učinkovitu dinamiku i samouvjeren stav. Njegov dizajn kombinira jasan vanjski dizajnerski jezik sa svijetlom i prostranom unutrašnjosti. Posebna svjetla i zvučni efekti koje omogućuje sljedeća generacija BMW iDrivea poboljšavaju intuitivno digitalno korisničko iskustvo. Tri glavne karakteristike Neue Klasse – električna, digitalna i kružna – ovdje su proširene kako bi uključile četvrtu dimenziju. Užitak u vožnji koji čini srž marke BMW podignut je na višu razinu s kontrolom pogona i šasije razvijenom posebno za Neue Klasse i sa šestom generacijom BMW eDrive tehnologije. Njegov koncept održivosti također osigurava odgovornu proizvodnju, rad, rastavljanje i recikliranje.

Inovativna kontrola pogona i šasije: dinamičnije performanse, više preciznosti, više učinkovitosti

Nova vrsta upravljanja pogonom i šasijom pruža vrhunsko iskustvo vožnje koje je prilagođeno individualnim potrebama. Temelji se na novom paketu softvera koji je vlastitim radom razvio BMW Group koji će pomoći vozilima Neue Klasse jamčiti glatku vožnju u svakom trenutku. Dva od četiri nova super-mozga odvest će iskustvo vožnje u Neue Klasse u novu dimenziju.

BMW Vision Neue Klasse X: scene vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

'Neue Klasse znači vožnju BMW-a na još višoj razini,' objašnjava Frank Weber, član Upravnog odbora BMW AG odgovoran za razvoj. 'BMW budućnosti će imati četiri potpuno nova super-mozga: računala visokih performansi koje pametno rade zajedno na onome što se do sada obrađivalo odvojeno. Prvi super-mozak razvili smo u potpunosti unutar tvrtke. Integrira cijeli pogonski sklop i dinamiku vožnje s do deset puta većom računalnom snagom. Drugi super-mozak omogućit će sljedeći kvantni skok u automatiziranoj vožnji,' nastavlja Weber. 'U budućnosti ćemo kombinirati četiri ključne upravljačke jedinice u jednom računalu visokih performansi. Rezultat će biti dinamičnija izvedba, veća preciznost, veća učinkovitost i još zabavnija vožnja.'

Dizajn: BMW X modeli ponovno osmišljeni sa snažnim karakterima

U kombinaciji s dvovolumenskim dizajnom ('two-box') modela BMW X, smanjeni dizajnerski jezik razvijen za Neue Klasse također predstavlja veliki korak naprijed u dizajnu eksterijera i interijera. S povećanim razmakom od tla, potpuno električna arhitektura vozila nudi nove mogućnosti za još prostraniju unutrašnjost. Omogućuje dugačak međuosovinski razmak, kratke prevjese i klasične BMW proporcije. Velike prozorske površine i panoramski stakleni krov preplavljuju unutrašnjost prirodnim svjetlom, stvarajući prozračnu prostranost koju nadopunjuju tekstili toplih boja.

'BMW Vision Neue Klasse X daje pogled unaprijed na X modele Neue Klasse. Ista načela vrijede za naša Sport Activity Vehicles: električna, digitalna i kružna,' kaže Adrian van Hooydonk, voditelj BMW Group Designa.

'Modeli X uvijek će ostati snažnog karaktera: monolitni, čisti i s vrlo karakterističnom vertikalnom interpretacijom BMW svjetlosnog potpisa.'

Novi izgled marke za modele BMW X također doprinosi snažnoj prisutnosti vozila Vision. Vertikalno poredane LED jedinice nude svježu interpretaciju prepoznatljivog BMW-ovog svjetlosnog potpisa. Sprijeda i u sredini je BMW bubrežasta rešetka, ponovno zamišljena kao trodimenzionalna skulptura s okomito postavljenim i pozadinskim osvjetljenjem. Zajedno, prednja svjetla i bubrežasta rešetka stvaraju svjetlosni efekt koji se aktivira kako se vozač približava vozilu i nastavlja u unutrašnjosti.

BMW Vision Neue Klasse X: dizajn interijera Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Stražnji dio je snažan i atletski. Stražnja svjetla koja sežu duboko u sredinu pružaju horizontalnu interpretaciju poznatog BMW L oblika. Njegovi 3D ispisani elementi pojedinačno se kontroliraju promjenjivim intenzitetom svjetla kako bi se prenio posebno izražajan efekt dubine.

Staklene površine u ravnini i svijetla 'Coral Silver' vanjska boja daje BMW Vision Neue Klasse X određenu lakoću. U stražnjem dijelu bočnih prozora, prepoznatljivi Hofmeister kink marke nije ostvaren kromiranim rubovima, već 'reflektirajućim ispisom' koji tvori prozirnu ili reflektirajuću površinu, ovisno o kutu gledanja.

Prilagođeno korisničko iskustvo s BMW Panoramic Vision i HYPERSONX WHEEL personaliziranim zvučnim iskustvom

Blago povišen položaj sjedenja osigurava pouzdano iskustvo vožnje. Redizajnirani upravljač s višenamjenskim gumbima, središnji zaslon s intuitivnom funkcionalnošću upravljanja dodirom i BMW Panoramic Vision, zajedno s naprednim glasovnim upravljanjem BMW Intelligent Personal Assistant, služe kao jednostavna i intuitivna sučelja za interakciju čovjeka i automobila. BMW Panoramic Vision projicira ključne informacije preko cijele širine vjetrobrana. U proizvodnim modelima Neue Klasse bit će dopunjen poboljšanim BMW 3D Head-Up zaslonom.

U BMW-u Vision Neue Klasse X, središnji zaslon je elegantno integriran u ploču s instrumentima, pružajući oba suvozača optimalan pristup svim infotainment funkcijama. Prikazane boje nisu samo prenesene na ambijentalno svjetlo, već i na pozadinski osvijetljene tekstilne površine ploče s instrumentima.

BMW Vision Neue Klasse X: korisničko iskustvo Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Personal Sound Experience, prvi put predstavljen s novim HYPERSONX WHEEL-om, otvara daljnje mogućnosti. Uz ovu digitalnu funkciju, putnici u automobilu mogu uživati u svom omiljenom zvuku na bilo kojem putovanju. Zvuk, generiran u stvarnom vremenu i prilagođen dodirom prsta na HYPERSONX KOTAČU, inovativan je doprinos impresivnom i holističkom korisničkom iskustvu koje transformira unutrašnjost BMW Vision Neue Klasse X u prostor osobnog iskustva.

Tehnologija BMW eDrive: Šesta generacija učinkovitija nego ikad

U Neue Klasse, ukupna učinkovitost vozila doseže novu razinu. Najnovija, šesta generacija BMW eDrive tehnologije ključna je za to. Uz poboljšane e-drive jedinice, također sadrži nove, sada okrugle litij-ionske baterije, s volumetrijskom gustoćom energije više od 20 posto većom od one prizmatičnih ćelija koje su se ranije koristile. U kombinaciji s prijelazom na sustav od 800 volti, to će poboljšati brzinu punjenja do 30 posto – što će omogućiti vozilima da napune dovoljno za domet od 300 kilometara u samo deset minuta. Šesta generacija BMW eDrive također nudi do 30 posto veći domet. Kada je riječ o aerodinamici, BMW Vision Neue Klasse X može se pohvaliti impresivnom novom najvišom brojkom: s otporom smanjenim za 20 posto u odnosu na usporedivi model u trenutnoj liniji. Novi dizajn guma i poseban kočioni sustav za potpuno električna vozila pomažu povećati ukupnu učinkovitost vozila do 25 posto.

  • +40
BMW Vision Neue Klasse X Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Smanjeni CO2 otisak kroz resursno učinkovitiju proizvodnju i lanac opskrbe

Za interijer je razvijen potpuno biljni površinski materijal na bazi minerala i bez nafte 'Verdana'. Koristiti će se u BMW Vision Neue Klasse X u donjem dijelu obloge vrata i na središnjoj konzoli. Plastika izvađena iz mora također se prvi put koristi za dijelove lijevane injekcijom. U odabranim komponentama ta sekundarna sirovina, koja se dobiva, primjerice, iz odbačenih ribarskih mreža, već sada čini 30 posto.

Odabir materijala i način izrade omogućuju lakšu demontažu komponenti i poboljšanu mogućnost recikliranja. Bočne lajsne i dodaci prednje i stražnje pregače također se proizvode od recikliranih monomaterijala. U ovome, novi koncept dizajna slijedi načelo BMW i Vision Circular predstavljenog 2021., koji se u velikoj mjeri oslanjao na mono-materijale kako bi se optimizirala mogućnost recikliranja.

Neue Klasse također najavljuje novo poglavlje u povijesti proizvodnje. Tvornica BMW Group Debrecen u Mađarskoj planirana je i razvijena kao iFACTORY.