SLUžbeno potvrđeno

Hyundai Santa Cruz pickup stiže 2021., proizvodit će se u Alabami

14.11.2019 u 09:34

Bionic
Reading

Iako su karakteristike pogonskih sklopova trenutno nepoznate, vjerujemo da će Hyundai Santa Cruz doći s najnovijom linijom motora Smartstream od 2,5 litara

Službeno je potvrđeno da će pickup Hyundai Santa Cruz krenuti u proizvodnju 2021. godine. O ovom izvanredno atraktivnom kamionetu pisali smo prije tri mjeseca, kad je još mnogo toga bilo neizvjesno. Kao koncept ovaj je pickup bio prikazan na autosalonu u američkom Detroitu još 2015., no kako nikada u autoindustriji s novim modelima ne ide glatko, tako je i ovaj model Santa Cruz malo zapeo.

Ipak, od jučer znamo da će se ovaj model proizvoditi u Hyundaijevom pogonu u Montgomeryju u Alabami u SAD-u od 2021. godine.

Trenutno Hyundaijeva tvornica u Alabami proizvodi model Santa Fe i određene modele limuzina Sonata i Elantra, dok modeli Sonata Hybrid i Elantra Sport potječu iz Ulsana u Južnoj Koreji. Santa Cruz bit će četvrti model koji korejski proizvođač automobila proizvodi u Sjedinjenim Državama, a Hyundai će uložiti 410 milijuna dolara u proširivanje pogona prostorom za prešanje, zavarivanje i obradu dijelova. Dodavanje proizvodnje kamioneta Santa Cruz u tvornicu u Alabami stvorit će i 200 radnih mjesta, a predviđa se da će dobavljači i logističke kompanije koje podržavaju operaciju dodati još 1000 zaposlenika u okolnim regijama Montgomery i River.

Hyundai Santa Cruz kompaktni je unibody pickup, namijenjen kupcima kojima je potreban radni, utility kamionet u manjim dimenzijama. Početkom ove godine saznali smo da se dizajn Santa Cruza znatno promijenio, što znači da je izgled izveden iz kompaktnog SUV-a Tucson trenutne generacije odbačen u korist nečeg smjelijeg.

Iako su karakteristike pogonskih sklopova trenutno nepoznate, vjerujemo da će Hyundai Santa Cruz doći s najnovijom linijom motora Smartstream. Motor bi trebao biti 2,5-litreni I-4 snage 191 KS uparen s Hyundaijevim vlastitim osmerobrzinskim automatskim mjenjačem iz Sonate (model za 2020.) i to nam se čini nekako najizglednijom opcijom. Ali ne bismo se iznenadili ako bi se nova 2,5-litrena jedinica s turbinom, koja je nedavno najavljena na Hyundai/Kijinoj godišnjoj konferenciji o pogonskim jedinicama, našla i pod haubom Santa Cruza. S obzirom na unibody konstrukciju karoserije, očekuje se da će pogon na prednjim kotačima biti standardan, a Hyundaijev pogon HTRAC na sve kotače bit će dostupan samo kao opcija.

Hyundai će morati proizvoditi pickup u Sjevernoj Americi kako bi izbjegao carinu od 25 posto na uvezena vozila. Već smo pisali o tome da će se južnokorejska tvrtka odlučiti za proizvodnju novog kamioneta u SAD-u, u kojem će se većina vozila i prodavati, kako bi se izbjegle političke kontroverze.

Hoće li Santa Cruz doći u Europu i hoće li doista tako i izgledati proizvodna verzija, još se ne zna. Mnogo toga ovisi i o budućem trgovinskom sporazumu EU-a i Sjedinjenih Država, ali u svakom slučaju imamo još dosta vremena do 2021.

  • +11
Koncept Hyundai Santa Cruz prikazan u Detroitu 2015. Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai