PRIJE PREMIJERE

Genesis lansira svoj prvi SUV GV80: Konkurencija BMW-u X5 i Mercedes-Benzu GLE

14.01.2020 u 15:44

Bionic
Reading

SUV GV80 bit će četvrti model Hyundaijeve luksuzne marke Genesis, a pridružit će se paleti aktualnih modela limuzina G70, G80 i G90

Luksuzna samostalna marka južnokorejskog Hyundaija Genesis objavila je prve službene fotografije svog prvog SUV modela GV80. Ovim modelom Genesis namjerava parirati modelima Mercedes-Benz GLE i BMW X5, prije svega na domaćem, južnokorejskom tržištu, i to već ovoga siječnja. Na globalno će tržište GV80 izaći tijekom ove godine. O ovoj marci pisali smo nedavno, jer se pojavila vijest da će osim na azijskom i sjevernoameričkom tržištu, Rusiji, Bliskom istoku i Australiji, marka Genesis najkasnije 2021. stići i na zahtjevno europsko tržište.

SUV GV80 će biti četvrti model ove marke, koji će se pridružiti aktualnim modelima limuzina G70, G80 i G90. Najnoviji model GV80 će se temeljiti na platformi s pogonom na stražnjim kotačima, jedinstvenoj za marku Genesis, dok će pogon na svim kotačima biti opcijski. Oznaka 'V' u oznaci modela GV80 predstavlja svestranost (eng. Versatility) koju, prema proizvođaču, samo Genesis SUV može ponuditi.

'U posljednje četiri godine Genesis se etablirao kao cijenjeni luksuzni brend sa superiornom kvalitetom vozila i paletom vodećih u klasi limuzina s karizmatičnim i razlikujućim stilom', izjavio je William Lee, izvršni potpredsjednik i globalni voditelj marke Genesis. 'S lansiranjem GV80, Genesis će podići očekivanja za izvrsnost unutar tržišta luksuznih SUV-a.'

Prve slike GV80, koje će biti dopunjene u nadolazećim tjednima što se detalja proizvoda tiče, pružit će potpunu sliku prvog SUV-a koji je stvorio Genesis Design. Interijer i vanjski styling GV80, razvoj GV80 koncepta predstavljen na autosalonu u New Yorku 2017., bio je suradnja između Genesis Design Studiosa koji se nalaze u Južnoj Koreji, Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj.

Dizajnerski elementi Genesisa odmah su prepoznatljivi na modelu GV80, iz svake perspektive. Tu su i visokotehnološka Quad Lamps svjetla, ogromna rešetka hladnjaka Crest Grille, kao i parabolična linija koja se proteže bočnom stranom. Specifični su i G-Matrix uzorak koji se pojavljuje u rasvjetnim tijelima eksterijera, kao i dizajn kotača, inspiriran strukturama koje su primjetne kada se dijamant osvijetli svjetlom.

Interijer je usredotočen na ljepotu otvorenog prostora, karakterističan za elegantnu južnokorejsku arhitektonsku estetiku. Minimalizam je u detaljima, a vozačko mjesto je okruženo visokim uspravnim površinama. Tanki ventilacijski otvori protežu se preko gornje ploče kako bi istaknuli širinu kabine s minimalnim fizičkim gumbima s novom kontrolom klime na zaslonu osjetljivom na dodir. Središnja konzola opremljena je rotirajućim elektroničkim izbornikom brzina, koji izgleda poput dragulja, pružajući vrhunsku ravnotežu jednostavnosti i glamura.

Genesis još ne daje službene podatke o pogonu budućeg SUV-a. Međutim, budući da GV80 s velikim limuzinama dijeli platformu s pogonom na stražnje kotače, inženjeri imaju sve mogućnosti. Stoga će se najvjerojatnije ponuditi 5.0-litreni V8 motor, kao i V6 benzinske i dizelske motore. Četverocilindrični motor mogao bi biti ponuđen za europsko tržište. Što se dužine SUV-a GV80 tiče, on bi trebao biti dug oko 5 metara, a mogao bi ponuditi i veziju sa sedam sjedala.

Ipak, prema najavama GV 80 ne bi trebao biti i jedini SUV ovog proizvođača, jer je Genesis najavio i drugo SUV vozilo. Njegova oznaka je GV70, a konkurirat će modelima BMW X3 i Mercedes-Benz GLC, i trebao bi biti udarni model ove marke u Europi.

Genesis GV80 Izvor: Promo fotografije / Autor: Genesis