test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Mercedes-Benz A 250 e, atraktivnu kompaktnu limuzinu s naprednim plug-in pogonskim sustavom

11.10.2021 u 14:50

Bionic
Reading

Plug-in hibridi vozačima nude najbolje od oba svijeta: u gradu rade u potpuno električnom načinu rada, dok na dugim putovanjima imaju koristi od raspona motora s unutarnjim izgaranjem. Naš testni model ima ukupnu izlaznu snagu sustava od 160 kW (218 KS)

A-klasa se smatra najmanjim, ulaznim modelom u Mercedes-Benzova vozila, a još je mnogima u svježem sjećanju ostao subkompaktni automobil neobičnog izgleda prve generacije iz 1997. godine. Da, to je doista bio prilično neuobičajen automobil ovog cijenjenog njemačkog proizvođača premium vozila. No, ako je tada to i bio neobičan automobil za njihove standarde koj pripada B-segmentu automobila, danas je A-klasa ipak vrlo cijenjeni kompaktni model u C-segmentu.

Naročito kada je 2018. godine predstavljena četvrta generacija A-klase, odnosno njegova četverovratna verzija sedan ili limuzina (V177, Z177). Radi se o vozilu koje je u odnosu na prvu generaciju tadašnjeg peterovratnog hatchbacka duljine 3,6 m naraslo na impresivnih 4,55 m (4,6 m za LWB model za kinesko tržište). Naravno, sama A-klasa se i dalje radi i kao peterovratna verzija, ali i kao spomenuta kineska izvedba limuzine s produljenim međuosovinskim razmakom (+60 mm). Treba spomenuti i činjenicu da je u Sjevernoj Americi hatchback verzija dostupna u Kanadi i Meksiku, ali u SAD-u je dostupna samo limuzina.

Mercedes-Benz limuzina A 250 e Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Mi smo na svom jednotjednom testu imali model limuzine, ali s najsloženijim pogonskim sustavom, prilično modernim plug-in hibridnim pogonom točne oznake Mercedes-Benz limuzina A 250 e, ukupne izlazne snage 218 KS.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Nova generacija kompaktnih automobila dala je ključni doprinos pomlađivanju i promjeni imidža marke Mercedes-Benz. Lansiranjem četverovratne CLA Coupé verzije u SAD-u 2013. prvi je put kompaktni automobil ove marke prodan na američkom tržištu. Ovaj potez čini se logičnim, jer uz C, E i S-klase Mercedes-Benz svakako ima jako puno iskustva u pogledu limuzinskog oblika vozila od većine drugih proizvođača.

Svojim purističkim dizajnom koji naglašava površine, limuzina A-klase istovremeno je atrkativna i cool, pa se tako savršeno uklapa u dizajnerski idiom Senzualne čistoće. To uključuje jasne formalne oblike koji naglašavaju površine sa smanjenim linijama i preciznim razmacima. Nova limuzina A-klase ima proporcije dinamične i kompaktne limuzine s kratkim prednjim (914 mm) i stražnjim prevjesima (906 mm).

Ostakljena kabina povučena daleko prema straga i kompaktni stražnji kraj daju vozilu formalni dinamički poticaj. Zahvaljujući kotačima od 16 do 19 cola i izraženim lukovima kotača, limuzina A-klase ima upečatljiv sportski stav na cesti. Dizajn prednjeg dijela izgleda vrlo progresivno. Ovom dojmu doprinose niska, produljena hauba, tanka prednja svjetla, dnevna svjetla L-oblika plus jednokrilna rešetka hladnjaka i velika središnja Mercedesova zvijezda. Naš je testni model imao izvrsna doplatna LED High Performance prednja svjetla.

Mišićava lijepo oblikovana ramena s preciznom karakternom linijom naglašavaju savršeno oblikovan bočni volumen. Bočni retrovizori smješteni su nisko dolje. Dvodijelna prizmatična stražnja svjetla naglašavaju jasan stražnji dio koji naglašava širinu. Tanki reflektirajući crveni plastični umetci premješteni su u modularni dvodijelni stražnji odbojnik. Ovisno o odabranoj opremi, stražnji odbojnik u boji vozila kao u našem slučaju dostupan je s crnim difuzorom s kromiranom lajsnom i kromiranim završecima ispušnih cijevi nakošenog pravokutnog oblika. S vrijednošću Cd od 0,22 i prednjom površinom od 2,19 m², limuzina A-klase ima najmanji aerodinamički otpor od svih serijskih vozila na svijetu, pa čak i od CLA Coupéa.

A-klasa kao model, a to podrazumijeva i limuzinu također je prvi Mercedes-Benzov model koji je razvijen u novom Tehnološkom centru za sigurnost vozila (TFS). Dizajn struktura vozila uključuje nalaze istraživanja stvarnih nesreća. Svaka komponenta ljuske karoserije razvijena je prema opterećenjima i naprezanjima, s obzirom na geometriju, debljinu materijala, tehnologiju spajanja i kvalitetu materijala (povećan udio čeličnog lima velike čvrstoće i ultra visoke čvrstoće). To će se svakako pokazati i kao ključan preduvjet naprednih sigurnosnih sustava ovog modela.

Središnji dio sigurnosnog koncepta karoserije je vrlo kruti putnički prostor. Njegova velika krutost podvrgnuta naprezanju izazvanom nesrećom, npr. u frontalnim, bočnim ili stražnjim sudarima i prevrtanjima prije svega je posljedica veće upotrebe čelika od lima velike čvrstoće, ultra visoke čvrstoće i stvrdnutog prešanjem.

Što se tiče vanjskih dimenzija limuzine one su sljedeće: duljina 4549 mm, širina 1796 mm (s retrovizorima 1992 mm), visina 1446 mm, međuosovinski razmak 2729. Težina vozila s vozačem je 1700 kg, što uključuje vozilo spremno za vožnju (spremnik za gorivo 90 posto pun, s vozačem, 68 kilograma i prtljagom, 7 kilograma). Volumen prtljažnika je 345 l.

Naš je testni model imao atraktivne 17-colne lakometalne naplatke s pet dvostrukih krakova s gumama Pirelli Cinturato P7 dimenzija 205/55R17.

Uređenje kabine

Unutrašnjost limuzine A-klase potpuno je redefinirana svojim modernim, avangardnim izgledom. Mercedes-Benz je zauzeo potpuno novi pristup, revolucionirajući kompaktnu klasu iznutra s novim osjećajem prostranosti.

Jedinstvena unutarnja arhitektura posebno je oblikovana avangardnim dizajnom armaturne ploče: dizajneri su potpuno odustali od poklopca iznad kokpita. Kao rezultat toga, glavno tijelo armaturne ploče u obliku krila proteže se od ulaznih vrata do suvozačkih vrata bez vizualnog diskontinuiteta. Otvori za zrak u sportskom izgledu turbine još su jedan vrhunac.

Ambijentalna rasvjeta pojačava ovaj efekt, naglašavajući slobodno plutajući dojam podkonstrukcije. 64 boje opcijske ambijentalne rasvjete čine pet puta više boja dostupnih nego prije. I nije se samo raznolikost povećala, jer emotivna prezentacija također postavlja standarde u ovom segmentu: različite boje sastavljene su u deset svjetova boja kako bi omogućile avangardni prikaz rasvjete sa spektakularnim promjenama boja.

A-klasa je prvi Mercedes-Benzov model koji ima potpuno novi MBUX-Mercedes-Benz User Experience multimedijski sustav, koji također otvara novu eru povezivanja Mercedes me u isto vrijeme. Kao rezultat toga, standardno dolazi i u limuzini A klase. Jedinstvena značajka ovog sustava je njegova sposobnost učenja zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. MBUX je prilagodljiv i prilagođava se korisniku. Time se stvara emocionalna veza između vozila, vozača i putnika.

Njegove daljnje prednosti uključuju, ovisno o specifikaciji, kokpit širokog zaslona visoke rezolucije s funkcijom prikaza medija osjetljivim na dodir, navigacijski zaslon s tehnologijom proširene stvarnosti plus inteligentnu glasovnu kontrolu s prirodnim prepoznavanjem govora, koja se aktivira ključnom riječi 'Hej Mercedes' . Dostupan je i head-up zaslon. Zaslon osjetljiv na dodir dio je opsežnog MBUX koncepta upravljanja dodirom-trijada koja se sastoji od zaslona osjetljivog na dodir, dodirne podloge na središnjoj konzoli (opcija) i tipki za upravljanje na upravljaču.

MBUX je revolucija korisničkog iskustva u automobilu. Emotivno privlačne značajke izlaganja naglašavaju razumljivost upravljačke strukture i oduševljavaju kroz briljantnu 3-D grafiku maksimalne razlučivosti koja se prikazuje, tj. Izračunava i prikazuje u stvarnom vremenu.

Nove i poboljšane usluge Mercedes me connect pokreću se s novom generacijom infotainment uređaja MBUX. To uključuje navigacijske funkcije temeljene na komunikaciji Car-to-X (informacije od vozila do vozila o događajima zabilježenim senzorima, npr. kočenje u nuždi, ESP® intervencija ili ručna poruka sustava od vozača, npr. o nesreći) i Vehicle Tracking praćenje vozila , što olakšava pronalazak parkiranog automobila, kao i poruku ako je parkirani automobil udaren ili odvučen.

Zbirka aplikacija Mercedes me može se postaviti kao ikona na zaslon na jednostavan način za korištenje i može se slobodno sortirati na početnoj stranici kao i sve ostale glavne aplikacije. Osim toga, mrežni sadržaj, kao što su trenutne cijene benzinskih crpki ili dostupnost parkirnih mjesta na višekatnom parkiralištu, prikazan je kao opcija u MBUX-u. Mrežno ažuriranje jednostavan je način dopuštanja da se novi sadržaj učini dostupnim u MBUX -u.

Široki opcijski zaslon potpuno je samostojeći, a naš je model imao potpuno digitalni vozački 7-inčni zaslon i 10,25-inčni (26 cm) inftainment zaslon.

Prednja sjedala su sportski lijepo profilirana s lumbalnom potporom, a tu je i paket komfornih sjedala gdje su prednja sjedala podesiva po visini i sa 60 mm dužom potporom za bedra. Sve je to izvedeno u atraktivnoj crno-bijeloj kombinaciji materijala ARTICO koža / Fléron crna tkanina. Sportski trokraki volan, s komandama je naravno sam vrhunac. Mjesta straga ima za dvoje odraslih putnika, a tu je i središnje neprofilirano sjedalo za nešto manju osobu. Nalazi se na vrhu svog segmenta s obzirom na stražnji prostor za glavu, ako gledamo visinu od stražnje klupe do stropa (visina 944 mm).

Inteligentni pogon: funkcije iz S-klase

A-klasa limuzina ima najnovije sustave pomoći u vožnji s kooperativnom podrškom vozaču, pa tako pruža najvišu razinu aktivne sigurnosti u ovom segmentu s funkcijama preuzetim iz S-klase. Po prvi put, A-klasa može poluautonomno voziti u određenim situacijama. U tu svrhu pomno prati prometnu situaciju: poboljšani sustavi kamera i radara omogućuju mu da vidi do 500 metara ispred sebe. Također koristi karte i navigacijske podatke za funkcije pomoći. Na primjer, Active Distance Assist DISTRONIC kao dio paketa pomoći u vožnji može vozaču pružiti podršku na temelju rute u brojnim situacijama te predvidljivo i prikladno prilagoditi brzinu, npr. pri približavanju zavojima, spojevima ili kružnim raskrižjima. Također u vozilu su npr. Aktivna pomoć pri zaustavljanju u hitnim slučajevima i intuitivno razumljiva aktivna pomoć pri promjeni trake.

A-klasa standardno dolazi s proširenim Active Brake Assist-om. Ovisno o situaciji, može učinkovito pomoći u ublažavanju posljedica sudara straga s sporijim vozilima, vozilima koja se zaustavljaju ili miruju, pa čak i s pješacima i biciklistima koji prelaze, ili ih potpuno spriječiti.

Aktivna pomoć pri zadržavanju prometne trake (isto tako standardna) može upozoriti vozača pomoću impulsnih vibracija na upravljaču kada vozilo nenamjerno izlazi iz svoje trake pri brzinama između 60 i 200 km/h. Ako vozilo pređe preko pune crte, može povući vozilo natrag u traku primjenom kočnica s jedne strane. U slučaju isprekidane linije, takav se zahvat događa samo kada postoji opasnost od sudara s vozilom u susjednoj traci (uključujući opasnost od nadolazećeg prometa).

PRE-SAFE® PLUS može prepoznati neizbježan sudar straga. Ako opasnost od sudara potraje, sustav također može čvrsto pritisnuti kočnice vozila u mirovanju, čime se smanjuje rizik od ozljeda smanjenjem trzanja prema naprijed uzrokovanog udarom straga.

  • +71
Mercedes-Benz limuzina A 250 e Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vozač i suvozač imaju sigurnosni pojas u tri točke s ograničenjem sile pojasa i zatezačem pojasa. Zajedno sa sustavom PRE-SAFE® (dodatna oprema), prednja sjedala opremljena su reverzibilnim zatezačima koluta. Oba vanjska stražnja sjedala opremljena su sigurnosnim pojasom s zatezačem koluta i graničnikom sile pojasa. A-klasa standardno je opremljena zračnim jastucima za vozača i suvozača, zračnim jastucima za koljena vozača i zračnim jastucima za prozore. Za razliku od mnogih konkurentskih modela, zračni jastuk za prozor također prekriva A-stup za potpuniju zaštitu putnika. Bočni zračni jastuci za prsni koš i zdjelicu također su standardni sprijeda, a dostupni su kao dodatna oprema za stražnje dijelove.

Pogonski PHEV sustav

Plug-in hibridi vozačima nude najbolje od oba svijeta: u gradu rade u potpuno električnom načinu rada, dok na dugim putovanjima imaju koristi od raspona motora s unutarnjim izgaranjem. Sveukupno čine vozilo učinkovitijim jer prvo mogu povratiti energiju tijekom kočenja, a zatim dopustiti da motor s unutarnjim izgaranjem radi u povoljnim radnim rasponima. EQ Power također pruža vrlo dinamične performanse. EQ Power+ označava hibridnu tehnologiju visokih performansi koju Mercedes AMG već uspješno primjenjuje u Formuli 1 i koju će u budućnosti koristiti.

Plug-in hibridi važna su prekretnica na putu ka vožnji bez emisija, a Mercedes-Benz napreduje u razvoju svojih PHEV vozila pod oznakom EQ Power, pa se ova oznaka može vidjeti i na našem testnom modelu na prednjim blatobranima. S A 250 e hatchbackom, modelom B 250 e i A 250 e limuzinom (kombinirana potrošnja goriva 1,3-1,5 l /100 km, kombinirana emisija CO₂ 34-30 g/km, kombinirana potrošnja električne energije 16,5-14,5 kWh/100 km) obitelj kompaktnih automobila s hibridnim pogonom treće generacije ujesen 2019. proslavila svoju premijeru. Sam plug-in hibridni pogon je prilično složen, pa ćemo malo detaljnije pojasniti njegovu funkcionalnost.

Gotovo bez ograničenja u prtljažniku

Vozila koja pripadaju obitelji kompaktnih automobila Mercedes-Benza imaju poprečno postavljene motore. Kompaktni hibridni pogonski sklop je razvijen smjenjačem s dvostrukom spojkom 8G-DCT koji slijedi iste tehničke principe kao i odgovarajuća komponenta na vozilima s uzdužno ugrađenim motorom. To je trajno uzbuđen sinkroni stroj kao unutarnji rotor. Stator je trajno integriran u kućište vučne glave, dok je mokra spojka s malim gubicima ugrađena u rotor električnog stroja. Hlađenje statora i rotora na zahtjev omogućuje bez problema korištenje vršne i kontinuirane snage elektromotora.

Po prvi put na vozilu Mercedes-Benz motor s unutarnjim izgaranjem pokreće elektromotor, što znači da kompaktni hibridi nemaju zasebni 12-voltni pokretač.

Elektromotor je snage 75 kW (102 KS), a zajedno s 1,33-litrenim četverocilindričnim benzinskim motorom daje izlaznu snagu sustava od 160 kW (218 KS) i okretni moment sustava od 450 Nm. Zahvaljujući EQ snazi elektriomotora, A 250 e limuzina ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,7 sekundi, a najveća mu je brzina 240 km/h. Sam potpuno električni domet je, prema proizvođaču, između 63 do 75 km.

Električna baterija

Litij-ionska visokonaponska baterija ukupnog kapaciteta cca. 15,6 kWh koristi se kao jedinica za skladištenje električne energije. Može se puniti na vanjskom izvoru električne energije. A 250 e limuzina se puniti izmjeničnom ili istosmjernom strujom. Odgovarajuća utičnica za vozilo nalazi se na desnoj bočnoj strani vozila. To znači da se kompaktni plug-in hibridi mogu puniti na zidnoj kutiji od 7,4 kW s izmjeničnom strujom (AC) unutar 1 h 45 min od 10 - 100 posto SoC (Status punjenja). Za istosmjerno punjenje (DC) baterija se može napuniti sa 10 - 80 posto SoC -a u približno 25 minuta.

Baterije isporučuje Daimlerova podružnica Deutsche ACCUMOTIVE. Visokonaponska baterija je vodeno hlađena i teži cca. 150 kg.

Inovativni ispušni sustav omogućuje genijalno pakiranje: umjesto da se proteže do kraja vozila, ispuh završava u centralno postavljenom ispuhu ispod podnice vozila, sa stražnjim prigušivačem smještenim u tunelu za prijenos. Integriranjem spremnika goriva u prostor (35 litara) za ugradnju osovine stvara se mjesto ispod stražnjih sjedala za visokonaponsku bateriju. To rezultira samo minimalnim smanjenjem prtljažnika u usporedbi sa sestrinskim modelima bez hibridnih motora.

Budući da kompaktna vozila koriste plug-in tehnologiju treće generacije, sve njihove funkcije su također dostupne. To uključuje posebno inteligentnu operativnu strategiju koja se temelji na ruti, uzimajući u obzir faktore kao što su navigacijski podaci, propisi o brzini i ruta. Operativna strategija uzima u obzir cijelu planiranu rutu i daje prioritet električnom načinu vožnje za najrazumnije dionice rute u svakom slučaju.

Lansiranjem MBUX-a (Mercedes-Benz korisničko iskustvo) prethodni načini rada svih dodataka svih modela EQ Power pretvoreni su u pogonske programe. To znači da su u svakom Mercedes-Benz plug-in hibridu dostupni novi pogonski programi 'Electric' i 'Battery Level'. Maksimalne e-performanse mogu se doživjeti u 'Elektric' modusu. Motor s unutarnjim izgaranjem uključuje se samo ako vozač koristi kickdown na papučici gasa. U programu 'Electric' snaga oporavka također se može odabrati pomoću polugica iza upravljača. One omogućuju odabir pet različitih razina oporavka (DAUTO, D+, D, D- i D--).

Dostupni su i Comfort, ECO i Sport načini. Prema zadanim zahtjevima, vozač tako može dati prednost električnoj vožnji, staviti naglasak na dinamiku vožnje u kombiniranom načinu rada ili dati prednost načinu izgaranja kako bi, na primjer, uštedio električni domet.

Ključna značajka udobnosti je kontrola klime prije ulaska u vozilo, jer A 250 e limuzina ima električni kompresor rashladnog sredstva. Pred-ulaznu kontrolu klime također se može prikladno aktivirati putem pametnog telefona. Opterećenje prikolica kompaktnih hibrida impresivno je 1600 kg (kočeno).

Mercedes me Charge pomaže pri punjenju na putu

Uz korištenje kućnog napajanja, npr. na Mercedes-Benz Wallboxu, prikladno i jednostavno punjenje moguće je i tijekom putovanja. To je zato što MBUX infotainment sustav (Mercedes-Benz User Experience) pomaže vozaču u pronalaženju stanica za punjenje. MBUX sustav razumije prirodni govor, dopuštajući vozaču da započne pretragu jednostavnim izgovaranjem 'Hej Mercedes, pronađi stanice za punjenje u blizini'.

Preko Mercedes me Chargea, vozači plug-in hibridnog modela mogu po izboru dobiti pristup jednoj od najvećih svjetskih mreža za punjenje, s više od 300 različitih operatera samo u Europi (općine, parkirališta, autoceste, trgovački centri itd.). Zahvaljujući navigaciji, korisnici Mercedes-Benza mogu lako pronaći te postaje i mogu dobiti prikladan pristup stanicama za punjenje putem kartice Mercedes me Charge, aplikacije Mercedes me ili izravno iz automobila. Za to nisu potrebni posebni ugovori: osim jednostavne provjere autentičnosti, korisnici imaju koristi od integrirane funkcije plaćanja s jednostavnom naplatom nakon što su jednom registrirali svoj način plaćanja. Svaki postupak punjenja automatski se rezervira. Pojedini procesi naplate jasno su navedeni u mjesečnoj fakturi.

Za kraj, Mercedes-Benz limuzina benzinski model A 160 kreće po cijeni od 252.125 kn (uključeni PPMV i PDV), ulazni dizelski model A 180 d kreće po cijeni od 276.820 kn. Plug-in hibridni model A 250 e limuzina kreće po cijeni od 290.612 kn, a naš testni model sa svim opcijama stoji 321.218 kn.