facelift

[FOTO] Mercedes osvježio E-klasu; ključni model 'trokrake zvijezde' sada je dinamičniji, sigurniji i elektrificiran

14.08.2020 u 08:23

Bionic
Reading

Četiri modela E-klase; Limuzina i Karavan su stigli na tržište u proljeće i jesen 2016., a Coupé i Cabriolet uslijedili su u proljeće i ljeto 2017.

Mercedes-Benz je predstavio osvježene modele E-klase, pa njihov stil sada ima sportskiji dodir, dok će mu prednji dijelovi dati posebno svjež izgled. Potpuna LED prednja svjetla dobila su ravnija kućišta, dok je unutrašnjost stražnjih LED svjetla preuređena. Tehnička poboljšanja uključuju elektrificirane benzinske i dizel motore s integriranim pokretačem-generatorom, sljedeću generaciju sustava pomoći u vožnji i MBUX infotainment sustav (Mercedes-Benz User Experience). Nova E-klasa bit će u salonima europskih prodajnih partnera ujesen ove godine.

S više od 14 milijuna modela Limuzina, Karavan, Coupé i Cabriolet isporučenih od 1946. godine, E-klasa je (pod različitim nazivima) najprodavanija serija modela u povijesti Mercedes-Benza i mnogi ju smatraju 'srcem marke'. Deseta generacija E-klase postavila je stilske trendove svojim čistim, ali emocionalno privlačnim dizajnom i ekskluzivnim interijerom visoke kvalitete. Limuzina i Karavan su stigli na tržište u proljeće i jesen 2016., a Coupé i Cabriolet uslijedili su u proljeće i ljeto 2017. Bogatstvo inovacija, npr. u sustavima pomoći u vožnji, također je bila karakteristična. Ova emocionalno privlačna i istovremeno inteligentna kombinacija izuzetno je uspješna: do danas je više od 1,2 milijuna kupaca širom svijeta kupilo E-klasu trenutne generacije.

Dinamičniji eksterijer

Sada već ulazni model dolazi sa sportskim vanjskim izgledom Avantgarde Line s oznakom marke - središnjom trokorakom zvijezdom. Svježi izgled je poboljšan novim prednjim dijelom s povećanim udjelom kroma. AMG linija s novim branikom u stilu modela AMG Performance izgleda još sportskije. Uz to, Avantgarde, AMG Line i All-Terrain imaju prednji poklopac s 'powerdome' uzdužnim izbočenjima. Dizajneri su također ažurirali stražnji kraj Limuzine novim branikom, stražnjim svjetlima u dva dijela s novim unutarnjim dizajnom i novim poklopcem prtljažnika. All-Terrain je vizualno sličniji SUV modelima. Komponente specifične za sve terene, poput rešetke hladnjaka ili simuliranog zaštitnog zaslona, ​​sada su u srebrnoj Silver Shadow boji. Poboljšani su i prednji dijelovi Coupéa i Cabrioleta. Dinamičniji dojam postiže se zahvaljujući ravnim prednjim svjetlima koja čak i u modelima ulazne razine imaju full-LED tehnologiju. Dizajn u obliku 'A' nove dijamant rešetke hladnjaka, koji je isto tako standardan za sve verzije, dodaje posebno dinamičan dodir. Na rešetki se nalaze i kromirane točke, lamele i Mercedesova zvijezda u sredini. Novi naglasak mišićavog stražnjeg dijela je revidirana unutrašnjost dvodijelnih stražnjih svjetala s LED tehnologijom.

Nove boje i obloga u unutrašnjosti

Nove boje i materijali opreme nadopunjuju unutrašnjost Limuzine i Karavana. Tu se ubrajaju nove kombinacije boja magma siva / neva siva (Avantgarde), crna / mat smeđa (Exclusive) i magma siva / macchiato bež (Exclusive), a obloge srebrni jasen otvorenih pora, obojeno drvo oraha, brušeni aluminij i aluminij s ugljičnim zrnom. Tu su i nove mogućnosti ukrašavanja za Coupé i Cabriolet - sivo jasen s otvorenim porama i svijetli aluminij sa zrncima od ugljičnih vlakana.

Novi upravljač

E-klasa je opremljena potpuno novim upravljačem kao dijelom facelifta. Dostupan je kao kožni upravljač i u varijanti Supersport. Kontrolne površine su u sjajnoj crnoj boji, a ukrasni elementi i okviri u srebrnoj Silver Shadow. Funkcijama instrumentnog sklopa i medijskog zaslona upravlja se pomoću dodirnih kontrola, čije je fizičko načelo promijenjeno iz optičkog u kapacitivni.

Sustavi pomoći za vožnju

Novi su i sustavi pomoći za vožnju sljedeće generacije, uključujući: Active Assist DISTRONIC s podešavanjem brzine na temelju rute, Aktivna pomoć pri zaustavljanju i kretanju, Pomoć u upravljanju, Aktivna pomoć pri kočenju; u paketu pomoći za vožnju sada također s funkcijom manevriranja okretanjem, Active Blind Spot Assist - sada također s upozorenjem o izlazu,Paket za parkiranje u kombinaciji sa 360 ° kamerom: novo proširen bočni pogled i prvi put automatsko parkiranje ne samo paralelno i krajnjim parkirnim mjestima, već i na označenim mjestima.

Najnovija generacija MBUX multimedijskog sustava (Mercedes-Benz korisničko iskustvo)

Modeli E-klase standardno uključuju dva velika ekrana od 10,25 inča (26 cm), koji su postavljeni jedan pored drugog kako bi se postigao široki ekran. Opcijski su dostupna dva ekrana od 12,3 inča (31,2 cm). Informacije u instrumentnoj grupi i na zaslonu medija lako su čitljive na velikim ekranima visoke razlučivosti. Emotivna prezentacija sa sjajnom grafikom podvlači razumljivost intuitivne upravljačke strukture.

URBAN GUARD štiti vozilo od vandala i kriminalaca

Opcijski paketi URBAN GUARD zaštita vozila i URBAN GUARD zaštita vozila Plus sada su dostupni u osvježenoj E-klasi. URBAN GUARD sadrži protuprovalni alarmni sustav, zaštitu od vuče s vizualnim i zvučnim upozorenjem u slučaju otkrivene promjene položaja, sirenu alarma, unutarnji nadzor i predinstalaciju za otkrivanje krađe i parking sudara. Osim toga, URBAN GUARD Vehicle Protection Plus može precizno odrediti lokaciju ukradenih vozila.

Elektrifikacija pogonskog sklopa

Po prvi puta, četverocilindrični dizelski (OM 654 M) predstavljen 2016. godine i benzinski (M 254) motori imaju integrirani starter-generator (ISG) druge generacije koji proizvodi do 15 kW (20 KS) dodatne snage i 200 Nm više okretnog momenta. Oba motora su visoko učinkovita zahvaljujući oporavku energije i sposobnosti 'klizanja'. Ova je tehnologija također standardna oprema za šesterocilindrične benzinske motore dostupne prvi put u E-klasi. Postoji i sedam hibridnih inačica za modele Limuzina i Karavan. Ovaj EQ Power dostupan je u kombinaciji sa dizel i benzinskim motorima. Paleta visoko učinkovitih, nisko-emisijskih i moćnih benzinskih motora pokrivat će izlazni raspon od 115 do 270 kW (156 do 367 KS), dok se dizelski spektar kreće od 118 do 243 kW (160 do 330 KS).

9G-TRONIC mjenjač također je razvijen za smještaj druge generacije ISG-a i koristi se, u prvom koraku, s četverocilindričnim ISG motorom. Elektromotor, kontrolna elektronika i hladnjak mjenjač sada su prešli u mjenjač ili na njega. Prethodno potrebni kabeli mogu se eliminirati, što nudi prednosti u odnosu na instalacijski prostor i težinu. To olakšava kombiniranje mjenjača s različitim motorima s unutarnjim izgaranjem. Pored toga, povećana je i učinkovitost mjenjača. Između ostalih aspekata, optimizirana interakcija s električnom pomoćnom pumpom za ulje smanjuje potrošnju mehaničke pumpe za 30 posto, poboljšavajući učinkovitost. Ovdje se koristi i nova generacija potpuno integrirane kontrole prijenosa s multi-core procesorom i novom tehnologijom konstrukcije i spajanja. Uz povećanu računalnu snagu, drastično je smanjen i broj električnih sučelja, a masa mjenjača smanjena je za 30 posto.

  • +35
Mercedes-Benz je osvježio E-klasu Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG