inovacija

[FOTO/VIDEO] Transformacija ikone: Kako je češki dizajner ponovno izmislio Škodu 1203, legendarno komunalno vozilo

  • Autor: Z.M.
  • Zadnja izmjena 05.02.2021 09:28
  • Objavljeno 04.02.2021 u 17:09
Transformacija Škode 1203 kako ju vidi dizajner Daniel Hájek

Transformacija Škode 1203 kako ju vidi dizajner Daniel Hájek

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Kako bi izgledala legendarna Škoda 1203 da ju je izradio suvremeni dizajner? Uđite u svijet mašte dizajnera i saznajte što ih nadahnjuje

Kad dizajner Daniel Hájek krene na fotosnimanje potpuno restaurirane Škode1203, uspomene ga preplave: 'Imamo takvu verziju ravne platforme u vrtu kuće mojih bake i djeda, ali više nije u stanju za cestovnu upotrebu.' A kad doda da je 'to bio nekako moj prvi automobil, kojeg smo koristili na našoj farmi, i kad sam imao petnaest godina, puštali su me da polako palim motor i vozim ga po polju', jasno je da to nije bilo slučajno da je izabrao legendarno komunalno Škodino vozilo za seriju 'Icons Get a Makeover' (transformacija ikone).

Transformacija Škode 1203

Transformacija Škode 1203

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Ali njegov izbor nije bio vođen samo nostalgijom. 'Da, razgovarao sam o tome sa svojim kolegama i rekli su mi da bih, kad bih imao iskustva s 1203, mogao ga pokušati 'reizmisliti' za novo tisućljeće. Ali isto tako mislim da bi ovakvo vozilo danas bilo izvrsno za marku Škoda', kaže Daniel. Prema njegovu mišljenju, riječ je o vozilu koje savršeno utjelovljuje vrijednosti marke: praktičnost, puno unutarnjeg prostora i jednostavno pametna rješenja (Škodin moto koji se vrlo često upotrebljava: Simply Clever).

Transformacija Škode 1203 i dizajner Daniel Hájek

Transformacija Škode 1203 i dizajner Daniel Hájek

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Prema njegovoj viziji, 'novi" 1203 moderni je kamper s 'pop top' krovom. 'Ovakav automobil u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti, pa sam na kraju potegnuo upravo za takvim dizajnom. Ali moja prva ideja bila je dizajnirati vozilo za pratnju pelotona (izraz za grupu biciklista koja se vozi na utrci za Tour de France)', kaže Daniel, misleći na poznato sudjelovanje češkog proizvođača automobila u svijetu biciklizma.

Škoda 1203 i dizajner Daniel Hájek

Škoda 1203 i dizajner Daniel Hájek

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Tko je Daniel Hájek?

Karijera ovog 31-godišnjeg češkog dizajnera vezana je uz Škodu od samog početka. Nakon studija grafičkog dizajna i tehnologije pakiranja u višoj strukovnoj školi u Štětíju, Daniel je otišao na Fakultet za dizajn i umjetnost Ladislava Sutnara u Pilsenu. Tamo je kanalizirao strast prema automobilima koju je imao od djetinjstva specijalizirajući se za dizajn transportnih vozila. Škodi se pridružio 2016. godine, još kao student, i radio na diplomskom projektu u suradnji s češkim proizvođačem automobila. Sada je dizajner korisničkog sučelja (HMI), tako da plodove njegova rada možete pronaći u sustavima nadzornih ploča Škoda Octavia i Enyaq iV. Također je dao svoj doprinos prototipima Vision X, Vision RS, Vision iV i Vision IN. U slobodno vrijeme stvara nadrealna umjetnička djela pod pseudonimom DENI.

Transformacija Škode 1203 i dizajner Daniel Hájek

Transformacija Škode 1203 i dizajner Daniel Hájek

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Nije retro

Kada je radio na svojoj studiji moderne Škode 1203, pokušao je legendarni dizajn kombija prenijeti u 21. stoljeće. 'Htio sam da iz moje studije bude jasno da se radi o istom vozilu, ali nisam želio da to bude previše očito retro. Dizajnirao sam moderno vozilo koje odaje počast legendi', kaže o filozofiji koja stoji iza njegove studije. Sve u svemu, glavni mu je cilj bio osmisliti čisti dizajn. 'Htio sam da to bude bezvremeno', objašnjava.

Škoda 1203

Škoda 1203

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Tako je Danielov 1203 dobio 'dvostruki vrh', jer dizajner opisuje blago izbočene rubove krova i rešetku hladnjaka koji imaju oštrije crte od zaobljenih značajki originala. Zamijenio je vodoravne obodne crte s originalnog modela 1203 'linijom tornada' koja tipizira današnje automobile Škoda i obdario je svoju kreaciju vrlo modernim svjetlosnim potpisom. 'Dugo sam razmišljao o tome kako se referirati na okrugla svjetla originala, a da ona nisu previše retro. Zbog toga ovdje postoji samo nagovještaj nekih oblina, ali inače je svjetlosni potpis nov i hrabar', kaže Daniel.

Stražnji dio vozila bio je najtvrđi orah za Daniela. 'Originalni 1203 relativno je uzak. Moderni su automobili puno širi, štoviše, pokušavao sam smisliti način na koji bih se mogao pozvati na farove, koji su bili isti na 1203 kao i na 1000 MB', objašnjava. Tako je kombi optički proširen vodoravnim linijama. Kose stranice i relativno uski krov odaju počast vitkom okviru 1203.

Škoda 1203

Izvor: Promo fotografije / Autor: Veselík Studio

Škoda 1203

Ovaj je model bio je najčešće korišteno komunalno čehoslovačko vozilo 20. stoljeća. Prvi je put predstavljena 14. rujna 1968. na sajmu strojarstva u Brnu. Ti su kombiji imali ulogu u čitavom životu Čeha i Slovaka: od kolijevke (verzija hitne pomoći) do konačnog počivališta (verzija mrtvačkih kola), a da ne spominjemo u obliku minibuseva, kombija, s ravnim platformama ili montažne verzije. Ovo komunalno vozilo sa single-space jednovolumenskim tijelom pokretao je četverocilindrični OHV motor snage 38 kW (52 KS). Isprva je model proizveden u Vrchlabíju, ali je 1981. proizvodnja preseljena u Trnavu u Slovačkoj, gdje je 1203 proizvođen do druge polovice 1990-ih.

Varijabilnost je najvažnija

U Danielovoj viziji, novi 1203 stoji na platformi Transportera koju također koristi Volkswagen Grupa. Ali lako bi mogao biti i potpuno električan. 'Električni automobil omogućio bi još bolje korištenje prostora', kaže on. Unutrašnjošću dominiraju minimalistička nadzorna ploča, koja se također odlikuje prepoznatljivom horizontalnom artikulacijom, i vodoravni volan s dva kraka.

  • +3

Transformacija Škode 1203

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Polica u obliku naopako postavljenog krila u donjem dijelu nadzorne ploče također je posveta povijesnom 1203. Ova polica sadrži prostor za odlaganje i, zanimljivo, uvlačiva je. 'Klizna polica mogla bi vam smetati u normalnom automobilu, ali u kombiju je to praktično.'

Što se tiče infotainmenta, na prvi pogled moglo bi se činiti da Daniel nije uspio iskoristiti svoje posebne vještine. Kao dizajner korisničkih sučelja, njegov se rad bavi izgledom i funkcioniranjem infotainment sustava, ali njegov ga 1203 zapravo nema. 'Ideja je da vozač koristi svoj vlastiti uređaj, poput pametnog telefona ili tableta, za pristup tim informacijama', kaže Daniel, dodajući da bi, naravno, mogao dizajnirati posebnu aplikaciju za te uređaje za kontrolu funkcija vozila. Armaturna ploča ima samo mali zaslon s informacijama iza upravljača i pored ventilacijskih otvora. Zaslon se zrcali pločicom s imenom modela ispred suvozačevog sjedala.

Škoda 1203 i dizajner Daniel Hájek

Škoda 1203 i dizajner Daniel Hájek

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Daniel je svoj 1203 skicirao olovkom s metalnom kuglicom na vrhu koja propušta tintu na papir (inače stručni naziv je biro, a neki ju znaju i kao ball-pen) i dovršio ga na računalu. 'To mi je najdraži način rada. Štoviše, uvijek imam 'biro' sa sobom. Korištenjem ne ostavlja mjesta za pogreške, a flomaster čini prilično karakterističnu crtu, tako da su moje skice malo drugačije: manje dinamične i ilustrativnije', objašnjava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!