svjetska premijeRA

[FOTO/VIDEO] Škoda predstavila novi potpuno električni SUV ENYAQ iV

02.09.2020 u 08:20

Bionic
Reading

Češki proizvođač nastavlja razvijati svoj emotivni dizajnerski jezik, pa u tu svrhu novi SUV ima potpuno novi koncept interijera koji nudi 'Izbor dizajna' umjesto klasičnih razina opreme i potpuno novu strukturu dostupnih opcija

Škoda je sinoć predstavila svoj najvažniji novi model ove godine o kojem smo vam donosili pojedinosti još od mjeseca veljače ove godine. Radi se o potpuno električnom SUV-u pod nazivom ENYAQ iV, a svoju je svjetsku premijeru, kao što je to već uobičajeno u ovoj godini obilježenoj koronavirusnom pandemijom, ovaj novi model imao u novokoncipiranom, virtualnom formatu premijere organizirane iz češkog glavnog grada, Praga.

Lansirajući svoj potpuno novi ENYAQ iV, Škoda poduzima sljedeći sustavni korak u provedbi svoje strategije e-mobilnosti. Potpuno električni SUV prvi je proizvodni model češkog proizvođača automobila koji se temelji na MEB modularnoj platformi električnih automobila Volkswagen Grupe. Škoda ENYAQ iV nudi pogon na stražnje kotače ili na sve kotače, zajedno s dometom koji je savršeno prikladan za svakodnevnu upotrebu, pokrivajući do 510 km (preliminarni rezultati) u WLTP ciklusu i tipičnom prostranošću. Škoda nastavlja razvijati svoj emotivni dizajnerski jezik - u tu svrhu novi SUV ima potpuno novi koncept interijera koji nudi Izbor dizajna umjesto klasičnih razina opreme i potpuno novu strukturu dostupnih opcija.

Thomas Schäfer, novi izvršni direktor tvrtke Škoda Auto, je rekao: 'Lansiranje ENYAQ iV započinje novu eru za Škodu. Ovo je naš prvi potpuno električni automobil koji se temelji na MEB platformi. Lansiranjem ovog modela činimo E-Mobility 'Simply Clever' (Jednostavno Pametno) - s velikim dometima, brzim punjenjem, lakoćom rada i pristupačnim cijenama. ENYAQ iV proizveden je u Škodinom središtu, u Mladoj Boleslavi, što čini naš glavni pogon jedinim proizvodnim pogonom za vozila sa MEB platformom u Europi izvan Njemačke. Ovo je sjajan dokaz stručnosti Škode i želio bih zahvaliti cijelom timu koji je pokrenuo ENYAQ iV na proizvodnoj traci. To je sjajan automobil i zaista sam ponosan na tim.'

Odmah nakon svjetske premijere novog SUVA-a Škoda ENYAQ iV, u mnogim je zemljama moguće unaprijed naručiti osnovni model i druge inačice. Ekskluzivno i posebno opsežno opremljeno izdanje 'osnivača' Founders Edition ograničeno je na 1895 jedinica i odaje počast uspješnoj povijesti tvrtke i njezinom osnivanju od strane Václava Laurina i Václava Klementa prije 125 godina.

Višenamjenski kožni upravljač ukrasiti će značka Founders Edition, koji je proizveo češki proizvođač kristala Preciosa, a prikazivat će broj modela, što potvrđuje da je iz ograničene serije. Ekskluzivno izdanje ENYAQ iV Founders Edition bit će isporučeno na proljeće 2021. godine. Founders Edition u kompletu s osvijetljenom rešetkom hladnjaka i 21-colnim felgama od legure 'The Founders Edition' i ENYAQ RS iV opremljeni su 'Crystal Face'-om, koji uključuje zapanjujuću, osvijetljenu rešetku hladnjaka, kao standard. Za ENYAQ 80 iV i ENYAQ 80x iV ova značajka je dostupna kao opcija. Kristalni izgled prednjeg dijela ENYAQ iV-a osvijetljen je sa 130 LED dioda kao vrhunac dizajna koji je već viđen u konceptnoj studiji Škoda VISION iV iz 2019. godine. Izdanje Founders Edition dostupno je u dvije varijante motora/baterije i dvije boje. Također dolazi s 21-colnim felgama od legure, sportskim prednjim i stražnjim pregačama te ecoSuite Design Selection s na održivi način štavljenom kožom.

Električni pogonski sklop

ENYAQ iV može se pohvaliti potpuno novim konceptom pogona, iskorištavajući mogućnosti koje nudi modularna MEB platforma za električne automobile Volkswagen Grupe. MEB se sastoji od takozvane 'skateboard' platforme, u kojoj je baterija ugrađena u pod kako bi se uštedio prostor. Tri veličine baterija, pet izlaza snage u rasponu od 109 do 225 kW (148 KS i 306 KS) i pogon na stražnje ili na sve kotače udovoljavaju raznim zahtjevima i namjenama. S dometom do 510 km u WLTP ciklusu, ENYAQ iV idealan je svakodnevni pratilac. Nadalje, može vući prikolice težine do 1400 kg (nagib od 8 posto) ili 1200 kg (nagib od 12 posto).

U ovisnosti o pogonskom sklopu, veličini baterije i broju pogonskih osovina (4x2 ili 4x4) ENYAQ iV dolazi u pet različitih modela oznaka ENYAQ 50 iV (pogon na stražnja dva kotača, snaga 109 kW (148 KS) i okretni moment 220 Nm, ubrzanje od 0 do 100 km/h 11,4 sekundi, krajnja brzina 160 km/h, domet do 340 km), oznaka ENYAQ 60 iV (pogon na stražnja dva kotača, snaga 132 kW (180 KS) i okretni moment 310 Nm, ubrzanje od 0 do 100 km/h 8,7 sekundi, krajnja brzina 160 km/h, domet do 390 km), oznaka ENYAQ 80 iV (pogon na stražnja dva kotača, snaga 150 kW (204 KS) i okretni moment 310 Nm, ubrzanje od 0 do 100 km/h 8,5 sekundi, krajnja brzina 160 km/h, domet do 510 km), oznaka ENYAQ 80x iV (pogon na sva četiri kotača, snaga 195 kW (265 KS) i okretni moment 425 Nm, ubrzanje od 0 do 100 km/h 6,8 sekundi, krajnja brzina 160 km/h, domet do 460 km), oznaka ENYAQ RS iV (pogon na sva četiri kotača, snaga 225 kW (306 KS) i okretni moment 460 Nm, ubrzanje od 0 do 100 km/h 6,2 sekundi, krajnja brzina 180 km/h, domet do 460 km).

Po pitanju sigurnosti, novi sustavi pomoći uključuju Travel Assist, koji sada ima još više funkcija, kao i daljinski upravljano i 'obučeno' parkiranje.

Vanjski izgled

Dizajn jezika ENYAQ iV emotivan je, moćan i dinamičan. Novi SUV karakteriziraju savršene proporcije i izvanredna prostranost. Nudi sličnu količinu unutarnjeg prostora kao Škoda Kodiaq, unatoč tome što je kraće duljine od Škode Octavije. Kao dodatni dodaci, osvijetljeni Crystal Face, koji dolazi s animiranom funkcijom Coming / Leaving Home, i potpuna LED Matrix prednja svjetla ukrašavaju upečatljiv prednji dio sportske velike Škoda rešetke. Potpuna LED stražnja svjetla uključuju dinamičke indikatore i također imaju animiranu funkciju Coming / Leaving Home.

Dimenzije vozila su sljedeće: duljina 4649 mm, širina bez retrovizora 1879 mm (2148 s retrovizorima), visina 1616 mm, međuosovinski razmak 2765 mm. Volumen prtljažnika s uzdignutim naslonima sjedala drugog reda je 585 litara.

Unutrašnjost

Novi odabiri dizajna zamjenjuju klasične razine opreme i postavljaju nove standarde za interijer. Svaki izbor dizajna, koji su sastavili dizajneri koncepta materijala Škode, pruža ukusan interijer s iznimnim osjećajnim faktorom i sadrži prirodne, održivo obrađene i reciklirane materijale. Nova, jasnija struktura dostupnih izbora - deset tematskih paketa, kao i neke pojedinačne opcije, omogućuje brzo i jednostavno prilagođavanje vozila u skladu s ukusom vlasnika.

Povezivost

13-inčni središnji zaslon ENYAQ iV-a veći je nego kod bilo koje druge Škode. Štoviše, potpuno novi SUV uvijek je na mreži i pametno je povezan. Punjenje baterije i klima uređaja u unutrašnjosti mogu se praktično upravljati daljinski putem aplikacije Škoda Connect.

'Simply Clever'

Škoda je razvila rješenja 'Jednostavno pametno', specifična za električna vozila, kao što su sredstvo za čišćenje kabela za punjenje, zaštitni poklopac za utičnicu za punjenje i pretinac za kabel za punjenje ispod poda prtljažnika. Nova središnja konzola raspoređena na dvije razine pruža dovoljno prostora; pametan umetak osigurava uredan i uredan 'lažni' pod prtljažnika. U ENYAQ iV-u klasični Škoda strugač za led nalazi se unutar automobila - točnije u njegovim vratima.

Punjenje

MyŠKODA Powerpass osigurava da vlasnici mogu jednostavno i prikladno napuniti svoja vozila na većini punionica u Europskoj uniji koristeći samo jednu karticu. Osim toga, Škoda je također uključena u izgradnju mreže brzih punjenja Ionity u cijeloj Europi. Marka nudi tri verzije zidne kutije (wall box) ŠKODA iV za punjenje kod kuće. Koristeći kabel za brzo punjenje, vlasnici mogu napuniti svoj Škoda ENYAQ iV i na stanicama za brzo punjenje.

Škoda ENYAQ iV na ovogodišnjem 'Tour de France'-u

 

Nakon svoje svjetske premijere u Pragu, nova Škoda ENYAQ iV ponovno će sutra uživati ​​na međunarodnim pozornicama na početku Tour de France-a. Direktor ove legendarne biciklističke utrke Christian Prudhomme koristit će ENYAQ iV kao vodeće vozilo ('Crveni automobil') na etapi dugoj 183 kilometra od Gapa do Privasa. U narednim će tjednima nova Škodina, potpuno električna perjanica pratiti bicikliste na još dvije etape i bit će opremljena širokim spektrom specijalizirane tehnologije koja osigurava nesmetanu koordinaciju utrke.

Crveno obojeni ENYAQ iV ima panoramski stakleni krov, šest antena, posebne sirene, hladnjak i najmoderniji komunikacijski i zapovjedni centar. Ova oprema omogućuje prijenos informacija do i iz vozila, a Christian Prudhomme također može dati upute i odavde organizirati promet sudionika na terenu. Također će održavati kontakt s povjerenicima utrke i ostalim vozilima za razgledavanje i s njima će razmjenjivati ​​informacije o statusu utrke. Uz to, ENYAQ iV ima modificiranu šasiju za upotrebu na Tour de Franceu, što ga čini idealno opremljenim da zadovolji sve zahtjeve natjecanja. Karoserija vozila također je prilagođena brendiranju različitih tvrtki koje sponzoriraju utrku. Ovaj video snimak prikazuje kako je ENYAQ iV transformiran za Tour de France. Za više informacija o automobilu posjetite sljedeći link: WeLoveCycling.com

Osim ove etape, ENYAQ iV će također pratiti bicikliste u pojedinačnom vožnji na kronometar od Lure do La Planche des Belles Filles i završnoj etapi od 122 kilometra. Ruta vodi sudionike od Mantes-la-Jolie do Pariza, gdje će nakon završetka završiti na Avenue des Champs-Élysées. Inače ovogodišnji, odgođeni Tour ima 21 etapu i ukupno 3470 kilometara, a na njemu će ove godine biti raspoređeno do 250 Škodinih vozila, uključujući 30 s iV oznakom.

ENYAQ iV dio je te flote koju Škoda pruža organizaciji i upravljanju utrkama tijekom svog 17. angažmana kao službeni glavni partner Tour de Francea. Ove godine češki proizvođač automobila naglašava teme održivosti i električne mobilnosti: 30 vozila iz voznog parka su modeli ŠKODA iV s plug-in hibridnim pogonom ili potpuno električnim pogonom. Budući da simboliziraju održivu individualnu mobilnost baš kao što to čini i bicikl, Tour de France pruža savršenu pozornicu za predstavljanje vozila međunarodnoj publici.

  • +30
ŠKODA ENYAQ iV Izvor: Promo fotografije / Autor: ŠKODA