EUROPSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Subaru predstavio novu Solterru za europsko tržište: Prvi potpuno električni model stiže vrlo brzo

16.12.2021 u 09:32

Bionic
Reading

Upotrebom znanja razvijenog s visoko priznatom Subaru Global Platformom, japanski je proizvođač razvio e-Subaru Globalnu platformu zajedno s Toyota Motor Corporation kao platformu namijenjenu BEV vozila

Subaru je predstavio 'walk around' video modela Solterra u trajanju od 25 minuta; prvog potpuno električnog Subaru SUV vozila. Video otkriva model za europsko tržište koji na stari kontinent stiže sredinom iduće godine.

U razvoju Solterre, prvog BEV-a marke koji je lansiran na globalnoj razini, Subaru je imao za cilj 'premašiti različita očekivanja kupaca za BEV-ove i učiniti ga praktičnim vozilom kako bi ga kupci mogli birati udobno i samouvjereno', jer će vozilo biti kamen temeljac Subaruovih budućih BEV-ova. U isto vrijeme, kao Subaru SUV, Subaru je nastojao učiniti vozilo za koje postojeći kupci Subarua mogu osjetiti da je uistinu Subaru.

Subaru predstavio novu Solterru za europsko tržište Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru Italia S.p.A.

Platforma i vanjske dimenzije

Upotrebom znanja razvijenog s visoko priznatom Subaru Global Platformom, japanski je proizvođač razvio e-Subaru Globalnu platformu zajedno s Toyota Motor Corporation kao platformu namijenjenu BEV vozila.

Solterra je sljedećih dimenzija: duljina 4690mm, širina 1860 mm, visina 1650 mm, međuosovinski razmak 2850 mm, minimalna viina od podloge 210 mm. Subaru navodi i podatke da je duljina kabine 1940 mm, njezina širina 1515 mm, a visina 1160 mm s normalnim i 'solarnim' krovom te 1145 mm sa staklenim krovom.

Performanse vožnje i AWD sustav

Subaru Solterra će, prema zasad dostupnim podacima za japanski model, imati verzije s pogonom na prednje kotače (FWD) i pogonom na sva četiri kotača (AWD). U slučaju modela s prednjim pogonom naveden je podatak o snazi elektromotora od 150 kW (204 KS), a u slučaju AWD modela ima dva elektromotra, po jedan na svakoj osovini snage po 80 kW (109 KS) za ukupnu izlaznu snagu sustava od 160 kW (218 KS). Prema preliminarnim podacima, Solterra s pogonom na svim kotačima ima okretni moment od 335 Nm te ubrzava od 0 do 100 km/ u samo 7,6 s.

Solterra koristi u obje verzije litij-ionsku bateriju kapaciteta od 71,4 kWh i napon od 355 volti. Solterra koristi AC punjač od max. 6,6 kW i DC punjač od max. 150 kW. Saznali smo i da Subaru obećaje 90-postotni kapacitet baterije u periodu od minimalno 10 godina.

Što se dometa tiče, model FWD može prevaliti udaljenost od otprilike 530 km (prema japanskom standardu WLTC) s jednim punjenjem, a AWD model otprilike 460 km (WLTC).

Solterra je usvojila novi sustav koji pokreće prednje i stražnje kotače s odvojenim motorima. Iskorištavajući stručnost u AWD (pogon na sve kotače) tehnologiji koja precizno kontrolira četiri gume koju je Subaru akumulirao tijekom mnogih godina, agilnu reakciju elektromotora i fleksibilnu raspodjelu pogonske sile između prednje i stražnje osovine , Solterra u potpunosti koristi prianjanje četiri kotača i nudi vožnju sa 'samopouzdanjem i mirom'.

Kao i drugi Subaruovi SUV modeli, Solterra ima kontrolni sustav X-MODE AWD koji poboljšava osjećaj sigurnosti na neravnim podlogama. Dodavanjem nove funkcije Grip Control, koja omogućuje vozilu da vozi konstantnom brzinom, stabilizirajući vozilo čak i na neravnim podlogama, sposobnost je dodatno poboljšana.

  • +17
Subaru Solterra Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Sigurnost

Osmišljavajući oblik kostura svakog dijela tijela i optimizirajući čvrstoću materijala, Solterra istovremeno postiže smanjenje težine i vrhunsku sigurnost od sudara. U slučaju sudara, struktura koja prenosi opterećenje na više kostura tijela vozila učinkovito apsorbira energiju sudara. Štiti ne samo putnike u vozilu, već štiti i visokonaponsku opremu u BEV-u.