MANJI CO2 OTISAK

[FOTO/VIDEO] Škoda pokazala novu tehnologiju bojanja automobila: Inovacija koja poboljšava održivost

26.09.2022 u 14:03

Bionic
Reading

Nedavno je češki proizvođač automobila predstavio novu, ekološki prihvatljiviju tehnologiju lakiranja koja omogućuje upotrebu tanjih slojeva

Škoda je objavila kako je jedan od četiri sloja laka njihovih automobila, poznat kao temeljni premaz, sada znatno tanji nego prije zahvaljujući inovativnoj tehnologiji. Ova promjena donosi značajne uštede na materijalu.

'U Škodi dosljedno radimo u bliskoj suradnji s našim partnerima kako bismo dodatno smanjili ugljični otisak poslovanja naše tvrtke. U međuvremenu, preispitujemo utvrđene metode i oslanjamo se na inovativne, ekološki prihvatljive materijale, poput onih koji se koriste u našoj lakirnici,' objašnjava Christian Putz, koji je odgovoran za eksterijere vozila u odjelu nabave Škode.

Škoda pokazala novu tehnologiju bojanja automobila Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

'Nanošenjem tanjeg sloja boje štedimo 720 tona materijala godišnje bez ikakvih kompromisa u pogledu kvalitete', dodaje. Ušteda će eliminirati otprilike 50.000 kilometara koje bi inače prevalili kamioni koji prevoze materijal od dobavljača.

Bitno je da dobivena boja zadržava postojeću prvorazrednu kvalitetu u pogledu izgleda, trajnosti i zaštitne funkcije. Nepotrebno je reći da je nova tehnologija rigorozno testirana. Tijekom 10 mjeseci tvrtka je izlagala vozila obojena na novi način izravnoj sunčevoj svjetlosti, prašini i udarcima šljunka, simulirajući širok raspon klimatskih uvjeta tijekom testova. Testovi su potvrdili da je novi materijal barem jednako izdržljiv kao prethodno rješenje.

  • +16
Škoda pokazala novu tehnologiju bojanja automobila Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

To što novi tanji sloj ispunjava ekstremne zahtjeve koji se postavljaju u pogledu trajnosti i kvalitete je zahvaljujući činjenici da se radi o novom materijalu. U principu, novi temeljni premaz se ne razlikuje od tradicionalnih budući da ima uobičajene sastojke (npr. pigment, vezivo, punilo i otapalo), ali je receptura za njihovo miješanje potpuno nova. I tajna, naravno.

Kao i prije, temeljni premaz je također topiv u vodi (voda je otapalo). Korištenje ove vrste materijala pomaže smanjiti utjecaj proizvodnje automobila na okoliš. 'Već koristimo novi materijal u svim našim pogonima u Češkoj. U našim proizvodnim pogonima koristimo visokotehnološke procese i dosljedno ih razvijamo.'

Škoda pokazala novu tehnologiju bojanja automobila Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

'Na primjer, naša lakirnica, koja je puštena u rad 2019. u Mladoj Boleslavi, mjerilo je za cijelu industriju u smislu održivosti, troškova i učinkovitosti procesa,' kaže Marek Jancák, voditelj proizvodnje automobila Škoda.

Škodine inovacije u bojanju vozila ne završavaju s tanjim temeljnim slojem: stručnjaci tvrtke također rade na drugim inovacijama. Na primjer, testiraju mogućnost korištenja osnovne boje bez potrebe za temeljnim premazom, istražuju upotrebu novih, učinkovitijih voskova i razmatraju mogućnost korištenja tanjeg sloja prozirnog laka. Također planiraju koristiti više biomaterijala u procesu bojanja.