jubilej

[FOTO/VIDEO] SEAT slavi prvih 70 godina vizijom o održivoj transformaciji automobilske industrije

09.03.2021 u 08:08

Bionic
Reading

Kako bi se ubrzao rast ekosustava za e-mobilnost, izložen je projekt koji će predvoditi Volkswagen koncern i SEAT S.A.

Prošle godine je španjolski proizvođač automobila SEAT proslavio 70. obljetnicu postojanja, a sada su Volkswagen, društvo SEAT S.A. i španjolska vlada istaknuli zajedničku viziju o održivoj transformaciji automobilske industrije. Tako su još prošle godine najavili plan ulaganja, vrijedan pet milijardi eura, u e-mobilnost do 2025. godine.

Da podsjetimo, od svog prvog dana postojanja 9. svibnja 1950. do danas, ova je marka Španjolsku doslovno stavila na kotače i demokratizirala mobilnost doživjevši duboku transformaciju, pokazujući stalnu sposobnost ponovnog otkrivanja same sebe. Godine 1986., nakon 36 godina kao neovisnog proizvođača automobila, španjolska vlada je prodala SEAT njemačkoj Volkswagen grupi, a otad je SEAT S.A. njihova podružnica.

SEAT je i jedini veći španjolski proizvođač automobila koji danas ima sposobnost i infrastrukturu da samostalno razvija vlastite automobile. Sjedište tvrtke se nalazi u SEAT-ovom industrijskom kompleksu u Martorellu u blizini Barcelone. Do 2000. godine godišnja proizvodnja dosegla je vrh od preko 500.000 jedinica, a ukupno je do 2006. proizvedeno preko 16 milijuna automobila, uključujući više od 6 milijuna iz pogona Martorell, s tim da se tri četvrtine godišnje proizvodnje izvozi u preko 70 zemalja svijeta.

Tijekom proteklih sedam desetljeća, SEAT je lansirao ukupno 75 modela, uključujući različite verzije i generacije, među kojima su neki od najznačajnijih označili prekretnicu. Počevši od 1953. godine sa modelom 1400, prvim automobilom koji je proizvela tvrtka, ili s legendarnim modelom 600, koji je predstavljen 1957. godine i ubrzo je postao simbol slobode i mobilnosti. 1984. godine stigla je prva Ibiza, a 1999. model Leon, koji je od svog lansiranja bio uspješan u prodaji. Godina 2016. je također bila uspješna, jer je tvrtka ušla sa Atecom u segment SUV-a, nakon čega su slijedili Arona i Tarraco.

70 godina SEAT-a: od modela 1400 do Leona Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

U 2018. godini tvrtka je ponovno revitalizirala svoju sposobnost reinvencije i stvorila je neovisnu marku CUPRA, koja je stvorena s ciljem ulaska na nova tržišta i ciljanja novih kupaca zahvaljujući svom suvremenom dizajnu i sportskom stilu. Nakon lansiranja modela CUPRA Ateca i nove obitelji CUPRA Leon, proizvođač automobila predstavio je CUPRA Formentor, prvi model jedinstveno dizajniran i razvijen za marku. Godina 2021. će obilježiti rođenje prvog potpuno električnog modela marke: CUPRA el-Born.

Pogledajte stoga ovaj sjajan video koji prikazuje 48 temeljnih modela povijesti tvrtke. Video koji odaje počast protoku vremena, evoluciji, rastu i prilagodbi u društvu kojem SEAT želi i služi.

70 godina SEAT-a: legendarni modeli tijekom sedam desetljeća Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Obilježavajući svojih sedam desetljeća postojanja prošli su tjedan sjedište tvrtke posjetili španjolski kralj Njegovo Veličanstvo Kralj Filip VI. i Pedro Sánchez, španjolski premijer. U njihovoj su pratnji bili dr. Herbert Diess, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke SEAT i generalni direktor Volkswagen koncerna, Wayne Griffiths, predsjednik tvrtke SEAT S.A., Reyes Maroto, španjolska ministrica industrije, te Stefan Piëch i Mark Porsche, članovi upravnog odbora SEAT-a.

Volkswagen koncern, društvo SEAT S.A. i španjolska vlada u okviru toga su posjeta istaknuli svoju zajedničku viziju o održivoj transformaciji automobilske industrije. Volkswagen koncern i SEAT S.A. voljni su surađivati na transformaciji infrastrukture i ekosustava industrije za električnu mobilnost te ubrzanju gospodarskog oporavka zemlje. Prošle je godine poduzeće već najavilo plan ulaganja vrijedan 5 milijardi eura u e-mobilnost do 2025. godine.

Kako bi se ubrzao rast ekosustava za e-mobilnost, izložen je projekt koji će predvoditi Volkswagen koncern i SEAT S.A. Ovaj projekt će djelovati kao spona za velika i srednje velika poduzeća uz suradnju ključnih organizacija iz različitih sektora, npr. za poduzeća Iberdrola u energetskoj industriji, Telefónica u telekomunikacijskom području, CaixaBank u financijskom sektoru, za tehnološki centar Asti ili pak za velike dobavljače iz automobilskog sektora kao što su Gestamp ili Antolín. Ova ambiciozna zajednička inicijativa usmjerena na budućnost ima golem potencijal u pogledu stvaranja novih radnih mjesta, pogotovo za mlade ljude.

  • +21
SEAT slavi 70 godina Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Španjolska bi mogla izrasti u europsko središte e-mobilnosti

Uz drugu najveću industriju proizvodnje automobila u Europi, Španjolska ima veliku odgovornost kada je riječ o ostvarivanju ciljeva navedenih u Europskom zelenom planu do 2030. godine. Stoga je za Španjolsku ključno da ubrza stvaranje ekosustava za električna vozila, stimulira potražnju i razvije javnu infrastrukturu za punjenje tih vozila. Na temelju svega toga, zajednička vizija uključuje lokalnu proizvodnju malih električnih vozila u tvornici u Martorellu te lokalnu proizvodnju baterijskih ćelija i baterijskih modula.

U okviru posjeta, uvaženi su gosti posjetili centar za dizajn SEAT Design Centre, središte koje je jedinstveno u južnoj Europi te u kojemu poduzeće dizajnira nove modele za marke SEAT i CUPRA. Nakon toga uputili su se u samo središte industrijskog centra u Martorellu, gdje su posjetili Proizvodnu liniju 2. Ondje su imali priliku vidjeti kako je poduzeće započelo svoju transformaciju u smjeru elektrifikacije uz proizvodnu prvih plug-in hibridnih vozila u povijesti poduzeća: modela SEAT Leon, modela CUPRA Leon te, u posljednjih nekoliko tjedana, modela CUPRA Formentor e-HYBRID.

Posjetitelji su se zatim uputili u objekt CUPRA Garage, uredsko sjedište marke, koje je svoja vrata otvorilo u veljači 2020. godine. Ondje su se upoznali s nekim modelima električnih vozila koje je poduzeće uvelo na tržište te plug-in hibridnim električnim modelima obitelji Leon, modelima SEAT Tarraco i CUPRA Formentor te vozilom SEAT MÓ eScooter 125, prvim električnim motociklom u povijesti poduzeća.