SPORTSKE VERZIJE

[FOTO/VIDEO] 70 godina duga povijest SEAT-ovih kompaktnih sportskih automobila

SEAT 850 Coupé, SEAT 1200 Sport, SEAT Fura Crono, SEAT Ibiza SXi, SEAT Ibiza GTI, SEAT Ibiza FR

SEAT 850 Coupé, SEAT 1200 Sport, SEAT Fura Crono, SEAT Ibiza SXi, SEAT Ibiza GTI, SEAT Ibiza FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Povodom sedam desetljeća tvrtke SEAT, podsjetit ćemo se na neke modele marke koji su obilježili španjolsko tržište sportskih automobila i koji pobuđuju želju među mladima svih dobnih skupina

Kakve veze ima vrlo lagani coupé, težak samo 720 kilograma, sa stražnjim pogonom s višenamjenskim vozilom s petero sjedala te s pogonom na prednje kotače utrostručene snage? Oboje simboliziraju to kako je SEAT uvijek bio u stanju prilagoditi se svojoj publici. Španjolski je proizvođač automobila vrlo rano otkrio da su sportski automobili otvorili vrata mlađoj publici.

Stvaranje pravog sportskog automobila za svako doba zahtijeva istinski sklad s očekivanjima kupaca. I po potrebi revolucionirati stvari. Iako su kupei bili pravi hit prije 60 godina, danas su modeli s troja vrata skoro na rubu izumiranja. Povodom 70. godišnjice SEAT-a, na brzinu ćemo pogledati neke modele marke koji su obilježili španjolsko tržište sportskih automobila i koji pobuđuju želju među mladima svih dobnih skupina.

SEAT 850 Coupé

SEAT 850 Coupé

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

SEAT 850 Coupé: Latino srce

Španjolska se 1966. godine motorizirala velikom brzinom. SEAT 600 je imao starijeg brata, prostraniji i sposobniji touring automobil, model 850. Samo godinu dana kasnije rođen je jedan od prvih sportskih automobila proizvedenih u Španjolskoj, 850 Coupé, evolucija SEAT-a 600. Imao je motor smješten straga, pogon je bio povjeren stražnjim kotačima i to je bio samo automobil s 2+2 sjedala. Cijena 850 Coupéa tada je bila postavljena na 105.000 pezeta, 30 posto skuplje od limuzine 850. Dodatak koji je tko god je mogao, rado plaćao; jer je 850 Coupé svojim korisnicima donio užitak u vožnji. Motor 850-ice dobio je rasplinjač s dva tijela, a Coupé je također usvojio veći stupanj kompresije.

SEAT 850 Coupé

SEAT 850 Coupé

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Ovim mjerama snaga je porasla za 10 KS, omogućujući 47 KS pri visokom broju okretaja za to vrijeme, 6200 okr./min. Zajedno sa aerodinamičnom siluetom, to mu je omogućilo da dosegne 140 km/h. Kako bi podesio šasiju s performansama, 850 Coupé je prvi SEAT koji je dobio prednje disk kočnice. S težinom od 720 kilograma, okretnost i zabava bili su zajamčeni. Dvije godine kasnije, 1969. godine, snaga se povećala na 52 KS ugrađujući motor koji će postati klasik SEAT-a, 903 kubičnih centimetara. Nakon toga, naziv se promijenio u SEAT 850 Sport Coupé i izdaleka se isticao dvostrukom optikom, kako prednjom tako i stražnjom stranom. Nije ni čudo da se 60-ih gledalo drugačije na one koji su izlazili iz 850 Coupéa.

SEAT 1200 Sport Bocanegra

SEAT 1200 Sport Bocanegra

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

SEAT 1200 Sport: zabava se nastavlja novim smjerom

1975. godine stigli su prvi rezultati potpuno novog SEAT-ovog tehničkog centra: SEAT 1200 Sport, prvi isključivo dizajnirani model marke. Bio je to originalan automobil koji maksimalno koristi resurse. Stil je osmislio Aldo Sessano, nadareni talijanski dizajner. Karoserija je proizvedena u Inducaru, tvrtki na čelu s Antonijem Amatom. Tehnički centar nije samo cijelu stvar uskladio: morao je biti u mogućnosti smjestiti uzdužni motor SEAT-a 124 u poprečni raspored (naginjući ga za 16 stupnjeva tako da stane) i pričvrstiti mjenjač koji se također morao prilagoditi ovom novom rasporedu, a isto tako je morao izdržati okretni moment. Misija izvršena sjajno. Coupé je u početku lansiran s motorom od 1197 cm³ (67 KS) što mu je dalo ime SEAT 1200 Sport.

SEAT 1200 Sport Bocanegra

SEAT 1200 Sport Bocanegra

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Godinu dana kasnije dolazi SEAT Sport 1430 sa 77 KS. Model koji odiše sportskošću svojim instrumentima i originalnim interijerom s preciznim detaljima. Njegova vanjska strana, iako evocira prethodne stilske koncepte Alda Sessana, uključuje revolucionarnu i neviđenu prednju stranu u crnom poliuretanu zbog koje je dobio nadimak 'Bocanegra' (u prijevodu: crna usta). Izgrađena su 19.322 primjerka (dvije trećine njih model 1200) prije prestanka proizvodnje 1979. godine.

SEAT Fura Crono

SEAT Fura Crono

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

SEAT Fura Crono: duga (i brza) sjena SEAT-a 127

SEAT je već stao na svoje noge. Zasnovan na modelu 127, SEAT Fura lansiran je 1981. Manje od godinu dana kasnije, SEAT je ponudio sportskiju verziju pod imenom Fura Crono. Za razliku od prethodnika, ovo više nije bio coupé specifičnog dizajna, sa svojim rješenjima i visokim troškovima proizvodnje. Doista je bilo mnogo zanimljivije poboljšati model proizveden u velikim serijama i popularan poput Fure. A s puno konkurentnijim cijenama bilo je moguće doseći mnogo veću publiku. Istodobno, marka SEAT i model Fura imali su koristi od 'halo' efekta, kako u pogledu dinamičnosti, tako i sportskog karaktera.

Tko je rekao da Bocanegra nije imala nasljednika prije one tribute verzije četvrte generacije Ibize? Fura Crono također je ispunio čitav prednji dio automobila crnim plastičnim oblogama. Zapravo, crna zaštita također okružuje njegov opseg, širenjem lukova kotača i bočnih lajsni. To su vizualna poboljšanja, koja su također praktična za gradsku upotrebu i sada su ponovno u modi: ono što je tada naglašavalo sportski karakter, danas služi za jačanje SUV karaktera.

SEAT Fura Crono

SEAT Fura Crono

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Recept za sportski automobil uvijek započinje dodavanjem snage. Kao njegov prethodnik, korišten je pouzdani i provjereni motor od 1438 cm³ s izlaznom snagom od 75 KS. Težak samo 760 kilograma, omjer snage i mase omogućio mu je veliku okretnost. Brz i lagan za vožnju, bio je vrlo stabilan u zavojima, a peterostupanjski mjenjač omogućio mu je upotrebu na autocesti pri nižim brzinama motora, uz veću akustičnu udobnost i manju potrošnju.

Kako to nije bilo dovoljno, Fura Cup pokrenut je na temelju modela Fura Crono, koji je uspio okupiti najbolje tadašnje španjolske vozače tijekom tri godine, pa čak i spasiti stare majstore motorsporta za prvenstvo. SEAT i sport išli su ruku pod ruku.

SEAT Ibiza SXi

SEAT Ibiza SXi

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

SEAT Ibiza SXi: injekcija modernosti

Ibiza je označila sazrijevanje SEAT-a kao vrhunske marke, to je bio skok u modernost. U svojoj prvoj generaciji, produktivni talenti SEAT-a, genijalni dizajner Giugiaro, znanje Porschea da razvije robustan motor i Karmannovo iskustvo u industrijalizaciji karoserije, objedinili su se. Naravno, sportska inačica nije mogla zaobići Ibizu. Ona je došla četiri godine nakon lansiranja Ibize, uz važan tehnički doprinos, primjenu ubrizgavanja benzina na postojeći motor od 1,5 litre. Razvoj koji su proveli inženjeri Tehničkog centra Martorell podigao je snagu sa 85 KS verzije s rasplinjačem do 100 KS. Naziv sportske verzije bio je Ibiza SXi, s 'i' u čast ubrizgavanja, i 'X' za dvostruki kočioni krug raspoređen u X. To je već bilo važno poboljšanje sigurnosti, koje je također popraćeno prednjim ventiliranim diskovima, kako bi ga prilagodili višim performansama ovog malog sportskog automobila.

SEAT Ibiza SXi

SEAT Ibiza SXi

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Ibiza SXi slijedila je korake estetske obrade Fura Crono, dodajući crna široka krila, bočne 'suknje' i bočne lajsne, koje su ga vizualno omatale i štitile, zajedno s odbojnicima iste boje. Dva crna spojlera iznad i ispod stražnjeg stakla aglasila su njezin sportski izgled. Bio je to brz automobil, lak za vožnju, a ubrizgavanje goriva je također smanjilo potrošnju goriva.

Ibiza SXi podigla je sportski izgled SEAT-a jedan korak više. Automobil je sada bio svestraniji, veće prostranosti i većeg prtljažnika, a bio je i brži od Fure. Više od sportskog hatchbacka, Ibiza SXi također je dodala još jedan bitan aspekt: visoku razinu opreme i urednu i privlačnu prezentaciju. Doduše, nije bio GTI sa svojih 3,6 metara duljine, ali mu se približila.

SEAT Ibiza GTI

SEAT Ibiza GTI

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

SEAT Ibiza GTI: druga generacija raste

Ibiza druge generacije narasla je na 3,8 metara i pokazala da netko može biti pravi GTI kad ima ono što je potrebno da bi to bio. Giugiaro je ponovno sudjelovao u nastanku ove Ibize koja će svjetlo dana ugledati 1993. Intenzivno je surađivao s Dizajn centrom Martorell kako bi sve promijenio i stvorio model dostojan najvećih. Tradicionalne ravne linije uspješnog talijanskog dizajnera za Ibizu II postale su konveksnije, zaobljenije i aerodinamičnije. Sve je bilo novo, a Ibiza II bila je model koji je označio pokretanje aktivnosti tvornice Martorell.

SEAT Ibiza GTI

SEAT Ibiza GTI

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Nova platforma omogućila je Ibizi da izvana bude kompaktna, a iznutra velika. Ovaj put, za razliku od prethodnih modela, sportski karakter Ibize postao je puno diskretniji. Diskretno je skrivao mišićavi stroj ispod haube: u ovom slučaju, dvolitreni motor s ubrizgavanjem, najveći obujam u segmentu. Brz, okretan, lagan za vožnju (imao je servo upravljač), bila je lagana (1010 kilograma) i dobrog upravljanja. Sa svojih 115 KS mogla se nositi sa suparnicima u najvišem segmentu.

SEAT Sport ju je također uvrstio u uzastopna Dirt Rally Cup natjecanja kako bi pokazao njezinu sportskost i pouzdanost pomoću standardnih motora. Temperament će ponovno dobiti 1994. godine pod akronimom GTI, s drugim motorom: ovaj put je to bio 1.8 16v od 130 konjskih snaga. Druga generacija Ibize toliko je narasla da je SEAT s njom počeo sudjelovati na Svjetskom reli prvenstvu.

SEAT Ibiza FR

SEAT Ibiza FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

SEAT Ibiza FR: beskrajno sportska...

Od treće generacije Ibize, FR (od Formula Racing) je naziv za SEAT-ove sportske automobile. Danas, 2020., peta generacija Ibize nastavlja tradiciju, nudeći FR verzije s tim sportskim dodirom. Sportski, da, ali kao i uvijek tijekom SEAT-ove povijesti, dobro prilagođen potražnji kupaca. Ne radi se samo o tome da se većim, skupljim i moćnijim modelima pokažu svoja 'leđa', zahvaljujući mehaničkim performansama i upravljivosti.

SEAT Ibiza FR

SEAT Ibiza FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Zapravo, uz verziju 1,5 TSI od 150 KS, SEAT nudi i Ibizu FR s jednolitrenim motorom i 110 KS. Model namijenjen onima koji prije svega žele iskoristiti okretnost njegove šasije (ovjes mu je spušten za 15 mm u usporedbi sa standardnom Ibizom, sa specifičnim postavkama amortizera i režimima vožnje Normal i Sport), ili njegov stil (s felgama do 18 cola). Danas ovaj SEAT nudi i sigurnost i udobnost. Duga preko četiri metra, sadašnja Ibiza FR sada može primiti četiri odrasle osobe. S konfiguracijom s petero vrata kako danas traži tržište. Prvi model u segmentu koji integrira potpuno LED osvjetljenje, Ibiza FR također nudi pomoć u gužvi u prometu, automatsko kočenje u gradu, prilagodljivi tempomat, detektor umora ..., pa čak i udobnost bežičnog punjača pametnog telefona s GSM pojačalom signala ili čak polugicama za ručno mjenjanje brzina DSG mjenjača na višenamjenskom upravljaču. Čak i s puno znanstvene fantastike, nekadašnji vozač 850 Coupéa nikada nije mogao niti zamisliti što sportski SEAT nudi danas.

  • +8
  • +5

70 godina duga povijest SEAT-ovih kompaktnih sportskih automobila

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!