phev

[FOTO/VIDEO] Cupra uvodi i Formentor e-HYBRID: Najemotivniji model u električnoj ofenzivi marke

Cupra Formentor e-HYBRID sada i kao PHEV

Cupra Formentor e-HYBRID sada i kao PHEV

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Pogonski sustavi modela Formentor e-HYBRID odlikuju se snagom od 204 KS ili 245 KS te objedinjuju učinkovitu TSI tehnologiju izgaranja, snažan elektromotor i litij-ionsku bateriju da bi se povećale kako performanse, tako i učinkovitost

Cupra je objavila kako se model Formentor, prvo vozilo razvijeno ekskluzivno za marku, sada uvodi na tržište uz dva plug-in hibridna pogonska sustava, što pridonosi prelasku marke Cupra na elektrifikaciju te pokazuje da su elektrifikacija i performanse savršen par. Formentor e-HYBRID objedinjuje prednosti vozila s vrhunskim performansama te kvalitete SUV vozila u doba kada se od segmenta crossover vozila očekuje izniman rast, a on sa sobom donosi i potpuno nove karakteristike.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Pogonski sustavi modela Formentor e-HYBRID odlikuju se snagom od 204 KS ili 245 KS te objedinjuju učinkovitu TSI tehnologiju izgaranja, snažan elektromotor i litij-ionsku bateriju da bi se povećale kako performanse, tako i učinkovitost.

Njegov napredni sustav adaptivne regulacije voznog postroja, progresivni upravljač i mjenjač s tehnologijom brze promjene stupnjeva prijenosa i dalje pružaju temeljne elemente dinamičnosti i emotivnosti koje se očekuju od marke. Bliži je tlu kako bi se naglasila sportska i markantnija estetika te je istaknut vizualnim akcentom na stražnjem dijelu vozila, a istovremeno se naglašava dužina poklopca motora, čime se dinamične proporcije ovog vozila očituju već na prvi pogled.

Dizajn je prilagođen potrebama današnjih kupaca, no odlikuje se robusnošću i vrhunskom ponudom po kojoj se ovaj model ističe, i to ne samo u pogledu naprednoga plug-in hibridnog pogonskog sustava, već i po potpuno povezanom iskustvu te najnaprednijim sustavima za sigurnost i praktičnost koji su trenutačno dostupni.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Pogonski sustav

Kao prvi model ekskluzivno razvijen za marku Cupra, a koji ujedno postaje najemotivnijim modelom u ponudi, vrlo je prikladno to što Formentor predstavlja novi korak u električnoj ofenzivi marke. Formentor e-HYBRID s plug-in hibridnom tehnologijom i vrhunskim performansama objedinjuje snagu izgaranja 1,4-litrenog TSI benzinskog motora sa 150 KS (110 kW) te je kombinira s elektromotorom snage 115 KS (85 kW). Električna energija pohranjuje se u naprednom paketu litij-ionske baterije snage 13 kWh, zahvaljujući čemu se Formentor može pohvaliti ekološki osviještenim performansama.

Kombinacija standardnih i futurističkih tehnologija omogućuje da Formentor e-HYBRID poboljša način isporuke snage upotrebom tehnologije na izgaranje, električne energije ili kombinacijom tih dviju tehnologija. Također, to znači da su dostupne dvije vrijednosti najveće izlazne snage: 204 KS (150 kW) i 245 KS (180 kW). Oba CUV vozila s pogonom na prednje kotače i vrhunskim performansama koriste se jednakom konfiguracijom pogonskih sustava, no oni su prilagođeni za osiguravanje različitih karakteristika.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

U varijanti od 204 KS, plug-in hibridni pogon objedinjuje performanse i učinkovitost. On može ubrzavati od 0 do 100 km/h za svega 7,8 sekundi i postiže najveću brzinu od 205 km/h. Emisije CO₂ ove verzije iznose 26 – 32 g/km dok troši 1,2 – 1,4 litre goriva za doseg vožnje od 100 km prema službenom WLTP ciklusu vožnje.

Kad je riječ o snažnijem modelu Formentor VZ e-HYBRID s 245 KS, ovo SUV vozilo s vrhunskim performansama može doseći brzinu od 100 km/h iz stanja mirovanja za svega sedam sekundi te postići najveću brzinu od 210 km/h. No povećanje u pogledu performansi nipošto ne podrazumijeva kompromise u pogledu učinkovitosti, a Formentor e-HYBRID snage 245 kW odlikuje se potrošnjom goriva od 1,4 do 1,6 l/100 km dok njegove emisije CO₂ iznose svega 31 – 35 g/km prema službenom WLTP ciklusu vožnje.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Visok stupanj učinkovitosti djelomično se može ostvariti zahvaljujući snažnoj 13 kWh litij-ionskoj bateriji koja pršti od energije. Napredna tehnologija pohranjuje dovoljno energije koja se može iskoristiti za doseg na isključivo električni pogon do 59 km (do 55 km za verziju s 245 KS) na temelju službenog WLTP ciklusa vožnje. Paket litij-ionske baterije teži 130 kilograma, no smješten je u najnižem mogućem položaju kako bi se njegov utjecaj na dinamiku vozila sveo na minimum, dok ga njegov kapacitet od 96 litara čini relativno jednostavnim za pakiranje.

  • +18
  • +15

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Također, automobil je opremljen električnim pojačivačem sile kočenja koji modelu Formentor e-HYBRID pruža mogućnost rekuperacije sile kočenja putem funkcije povezivanja plug-in hibridnog pogona. Upravljanje toplinom baterije, u kombinaciji s drugim elementima plug-in hibridnog sustava, punjača, učinske elektronike i elektromotora, vrlo je važno. To je razlog zašto Formentor e-HYBRID sadrži dodatni sustav za hlađenje s vlastitim hladnjakom i ekspanzijskom posudom. Novi sustav, koji radi uz nižu temperaturu u usporedbi s onom u motoru na izgaranje, pridonosi poboljšanju učinkovitosti sustava kako pri niskim, tako i pri visokim temperaturama.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Modusi vožnje

Formentor e-HYBRID uvijek se pokreće u potpuno električnom modusu (ako je razina napunjenosti baterije dovoljna). Pogon prelazi u hibridni modus ako energetski kapacitet baterije padne ispod određene razine ili nakon što se premaši brzina od 140 km/h. U modusu Hybrid postoje i dva dodatna modusa: Hybrid-Auto i Hybrid-Manual. Hybrid-Auto zadana je postavka i automatski upravlja pogonskim sustavom radi poboljšanja razine napunjenosti baterije.

U modusu Hybrid-Manual korisnici mogu birati među trima opcijama: 1) modusom zadržavanja koji održava trenutačno stanje napunjenosti baterije, 2) održavanjem stanja napunjenosti u postotcima, 3) funkcijom punjenja koja će povećati stanje napunjenosti pomoću motora na izgaranje.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Kada razina napunjenosti baterije postane niska, pogonski sustav prebacit će se natrag u hibridni modus. Kada budete u blizini izvora napajanja, možete priključiti bateriju i napuniti je za svega tri sata i 40 minuta upotrebom punjača snage 3,6 kW (wallbox) ili za manje od pet sati upotrebom punjača snage 2,3 kW.

Vozni postroj

Pogonski sustav modela Formentor e-HYBRID njeguje vrhunsku povezanost pogonskog sustava i voznog postroja te time osigurava prepoznatljiv i dinamičan doživljaj vožnje. Vozni postroj i sustav upravljanja nude najprecizniju, najuključiviju i najprepoznatljiviju moguću vožnju koju gotovo nitko ne bi mogao zamisliti za vozilo s plug-in hibridnim pogonom – barem do sada. Vozni postroj prilagođen je plug-in hibridnom pogonskom sustavu te ispunjava nove zahtjeve zahvaljujući promjeni u pogledu raspodjele težine.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Baš poput drugih vozila u seriji, Formentor e-HYBRID obuhvaća adaptivnu regulaciju voznog postroja s kliznikom za sustav DCC kako bi se automobil mogao u potpunosti prilagoditi potrebama vozača. Također, MacPherson opruge i stražnja osovina s više spona osiguravaju pouzdanu vožnju te ishodišnu točku s koje napredniji sustavi mogu povećavati i poboljšavati dinamiku. Ti temeljni dijelovi također obuhvaćaju 18" i 19" kotače od lakog metala.

Eksterijer

Dinamične proporcije modela Formentor istaknute su vizualnim akcentima smještenim u stražnjem dijelu vozila, a kojima se naglašava dužina poklopca motora. To je bilo nešto što je tim nadležan za dizajn i namjeravao postići za model Formentor e-HYBRID kako bi mu se osigurala još veća razina performansi i stila.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Iznad poklopca motora markantne linije skreću pozornost na amblem marke CUPRA na prednjoj rešetci hladnjaka, no također vode pogled straga prema A stupu i prema bočnom dijelu vozila. Poklopac priključka za punjenje smješten je s prednje lijeve strane.

U stražnjem dijelu vozila Formentor e-HYBRID opremljen je ukrasnim završetcima ispušne cijevi u boji bakra, suptilnim naznakama da je ovaj automobil nešto drukčiji od drugih verzija CUV vozila s vrhunskim performansama.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Dizajn unutrašnjosti

Visokokvalitetni putnički prostor vozila posreduje osjećaj suvremenosti i sportskog karaktera uz jedinstvenu interpretaciju osjećaja marke Cupra. Nakon što uđu putnike u vozilu okruživat će visokokvalitetni materijali s akcentima od četkanog tamnog aluminija i bakra, zbog čega će putnički prostor odisati suvremenim karakterom.

Dok vozač sjeda za novo kolo upravljača Cupra, dodatnim pokazateljem duha modela Formentor na kojemu se nalaze tipke za uključivanje motora i odabir modusa Cupra, odmah će uvidjeti da preuzima kontrolu nad drukčijom vrstom vozila. Također, za razliku od drugih modela u ponudi, podaci Digital Cockpita usredotočeni su na električni pogonski sustav vozila, od preostalog dosega samo na električni pogon sve do načina isporuke snage.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Središnji element unutrašnjosti jest 12-inčni dodirni zaslon infotainment sustava koji svim putnicima u vozilu osigurava funkcionalnost i povezivost te smanjuje broj fizičkih gumba. Jednostavnost i elegantnost unutrašnjosti djelomično se ostvaruju uključivanjem tehnologije DSG mjenjača shift-by-wire, koja pridonosi urednosti u unutrašnjosti i stvaranju veće količine prostora.

Posebno je za modele Cupra e-HYBRID (Formentor e-HYBRID, Leon Sportstourer e-HYBRID) integriran zasebni gumb na vozačevim vratima kojim se otključava poklopac spremnika za gorivo.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Potrebno je spomenuti i dimenzije modela Formentor e-HYBRID, čija dužina iznosi 4450 mm, širina 1839 mm i visina 1510 mm, zahvaljujući čemu je osiguran izdašan prostor za glavu, dok međuosovinski razmak od 2680 mm nudi obilje prostora za noge za putnike na stražnjim sjedalima. Formentor eHYBRID nudi kapacitet prtljažnika od 345 litara.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Povezivost

Cupra Formentor e-HYBRID potpuno je povezano vozilo: povezivost unutar vozila (Full Link uključujući bežični Android Auto i CarPlay; online funkcije i usluge) osigurat će da ostanete povezani s vanjskim svijetom. Kombinacijom sustava CUPRA CONNECT i sustava e-HYBRID osigurava se još veća kontrola nad vozilom, uz još veću ponudu funkcija kojima se upravlja putem aplikacije – uključujući funkcije upravljanja baterijom – bez obzira na to nalazite li se unutar vozila ili izvan njega. Aplikacija također nudi mogućnost upravljanja klima-uređajem na daljinu.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Sigurnost i udobnost

Cijeli niz senzora integriranih u vozilo, prema proizvođaču, čine model Cupra Formentor e-HYBRID jednim od najjednostavnijih i najsigurnijih suputnika u svakodnevici. Među istaknute značajke ubrajaju se sustavi Travel Assist, Side i Exit Assist, Emergency Assist, prediktivni ACC i Exit Assist. Kombinacijom tehnologija osigurava se visoka razina sigurnosti, no sustavi su integrirani na način na koji se osigurava praktičnost, a da se kod vozača ne pobudi osjećaj da je izgubio kontrolu nad upravljanjem vozilom. To je važan aspekt u svakom vozilu marke Cupra, koja u samo središte pozornosti smješta sve potrebe vozača. Rezultat je vozilo koje može zadovoljiti dinamične potrebe marke CUPRA te istovremeno pružati sigurnosne standarde koje tržište iziskuje.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Što se cijena tiče, Cupra Formentor kreće od modela 1.5 TSI FORMENTOR 150 KS s ručnim 6-brzinskim mjenjačem po cijeni od 215.901 kn, a model 1.5 TSI DSG FORMENTOR 150 KS s DSG-7 mjenjačem od 230.902 kn. Kad je riječ o modelima Formentora razine opreme VELOZ, cijene se kreću za model 1.4 e-Hybrid pHEV DSG VELOZ 245 KS 1s DSG-6 mjenjačem od 302.565 kn, a model 2.0 TSI DSG 4Drive VELOZ 310 KS s DSG-7 mjenjačem od 346.630 kn sa svim davanjima.

Cupra Formentor e-HYBRID

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!