AMBICIOZNI PLANOVI

[FOTO/VIDEO] Seat najavio urbani električni model do 2025.: Na tržište stiže i SUV Cupra Tavascan

Seat najavio urbani električni model

Seat najavio urbani električni model

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Seat i Cupra šire ponudu PHEV vozila uz sadašnjih šest modela: Seat Leon, Seat Leon Sportstourer, Seat Tarraco, Cupra Leon, Cupra Leon Sportstourer i Cupra Formentor. A do kraja tekuće godine na tržište stiže prvi potpuno električni model Cupra Born

Društvo Seat S.A. je danas objavilo da će na tržište uvesti urbano električno vozilo tijekom 2025. godine. Tim će automobilom tvrtka stupiti u segment vozila u vrijednosti od 20.000 – 25.000 eura, što je ključan potez kako bi električna mobilnost bila dostupna široj javnosti te kako bi se ispunili ciljevi Europskoga zelenog plana.

Ambiciozni planovi Seata i Cupre

Ambiciozni planovi Seata i Cupre

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dani Aznar

Povodom godišnje konferencije za medije za 2021. godinu španjolsko je poduzeće izložilo ambiciozan plan koji se naziva 'Future Fast Forward', a na temelju kojega namjerava elektrificirati automobilsku industriju u Španjolskoj. Ključni pokretač toga plana jest namjera da se od 2025. godine u Španjolskoj proizvode urbana električna vozila.

Društvo Seat S.A. ne planira proizvoditi samo električna vozila, već i predvoditi razvoj cjelokupnog projekta za Volkswagen koncern. 'Naš je plan transformirati svoj Tehnički centar, jedini takve vrste u južnoj Europi, koji je ujedno ključni resurs za područje istraživanja i razvoja u regiji', rekao je Griffiths.

Seat najavio urbani električni model do 2025.

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Urbani električni automobil velik je projekt u pogledu njegova potencijalnog obujma. On predstavlja važnu prekretnicu na putu do održivosti te borbu protiv klimatskih promjena, a istovremeno mu je cilj postati pokretačem transformacije španjolske automobilske industrije.

  • +18
  • +15

Cupra Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Kao druga najveća industrija proizvodnje automobila u Europi, Španjolska ima veliku odgovornost kada je riječ o ostvarivanju ciljeva navedenih u Europskom zelenom planu do 2030. godine. U pogledu toga, projekt uključuje stvaranje ekosustava za električna vozila, stimulaciju potražnje te razvoj javne infrastrukture za punjenje. Sljedeći bi korak bilo fokusiranje na lokalizaciju vrijednosnog lanca za električna vozila, počevši od ekosustava za električne baterije.

Cupra Tavascan koncept na IAA u Frankfurtu 2019.

Cupra Tavascan koncept na IAA u Frankfurtu 2019.

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Cupra Tavascan, ostvarenje sna

Tijekom godišnje konferencije za medije Wayne Griffiths najavio je da će marka Cupra na tržište uvesti model Tavascan tijekom 2024. godine. Cupra Tavascan bit će drugi potpuno električni model marke nakon modela Cupra Born koji će biti uveden na tržište krajem tekuće godine.

Inače, Tavascan kao konceptni model smo mogli vidjeli na Autosalonu u Frankfurtu ujesen 2019. Temeljit će se na modularnoj električnoj platformi (MEB) Volkswagen koncerna te će biti dizajniran i razvijen u Barceloni, a na europska i druga tržišta uvest će se tijekom 2024. godine.

CUPRA Formentor e-HYBRID

CUPRA Formentor e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Marka Cupra ove će godine odigrati ključnu ulogu kada je riječ o poboljšanju financijskih rezultata marke. Plan marke jest udvostručiti svoju prodaju i povećati promet više od dva puta. On je u 2020. godini iznosio oko 900 milijuna eura. Kombinacija ponude marke Cupra povećat će ukupni obujam poduzeća 5 do 10 posto.

Marka Cupra također će otvoriti nova vrata prema zemljama i novim tržištima s najvećim stupnjem elektrifikacije. Tijekom 2022. godine marka će započeti ekspanziju na australsko tržište, što predstavlja dodatni korak u strategiji ekspanzije na područje Azije i Pacifika.

Seat Leon e-Hybrid u verziji s 5 vrata i Sportstourer

Seat Leon e-Hybrid u verziji s 5 vrata i Sportstourer

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Cilj: povratak profitabilnosti tijekom 2021. godine

Pandemija bolesti Covid-19 privremeno je zaustavila pozitivan trend rasta društva ostvaren tijekom posljednjih godina te je znatno utjecala na financijske rezultate za 2020. godinu. Španjolsko je poduzeće na kraju godine imalo operativni rezultat od -418 milijuna eura (u 2019. godini: 352 milijuna eura) te dobit nakon oporezivanja od -194 milijuna eura (u 2019. godini: 346 milijuna eura).

Seat el-Born na IAA u Frankfurtu 2019.

Seat el-Born na IAA u Frankfurtu 2019.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Xavier Bonilla

Ti su rezultati bili očekivani s obzirom na činjenicu da su najvažnija tržišta marke, npr. Španjolska, Ujedinjena Kraljevina i Italija, bila među nekima od zemalja koje su bile najviše pogođene pandemijom. Prodajni rezultati marke bili su u skladu s trendom cjelokupnoga automobilskog tržišta. Unatoč naporima i pozitivnim prodajnim rezultatima uslijed popuštanja restriktivnih mjera, marka je prodala 427.000 vozila, 25,6 posto manje nego prethodne godine (u 2019. godini: 574.100 automobila).

Smanjenje u pogledu prodajnog obujma rezultiralo je manjim prometom, čija je vrijednost pala na 8.784 milijuna eura, što je pad od 21 posto u usporedbi s prethodnom godinom (u 2019. godini: 11 .157 milijuna eura). Na operativni su rezultat dodatno negativno utjecali troškovi u vezi s emisijom ispušnih plinova, a koji su iznosili 260 milijuna eura.

SEAT Leon je osvojio nagradu 'AUTOBEST 2021' za 'Best Buy Car of Europe 2021'

SEAT Leon je osvojio nagradu 'AUTOBEST 2021' za 'Best Buy Car of Europe 2021'

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Rezultati marke Cupra bili su izvanredni: u 2020. godini marka je prodala 27.400 vozila, postigavši dvoznamenkasti rast od 11 posto u usporedbi s 2019. godinom. Usto je bila jedna od rijetkih europskih marki koja je ostvarila rast tijekom pandemije bolesti Covid-19. Promatrano od njezina osnivanja tijekom 2018. godine do danas, marka Cupra prodala je više od 70.000 automobila i tako premašila sva prvobitna očekivanja.

Društvo Seat S.A. zadržalo je svoju razinu ulaganja iz proteklih godina, a tijekom 2020. godine uložilo je više od milijardu eura u investicije te troškove istraživanja i razvoja. Ovo je treća uzastopna godina s ulaganjima koja premašuju vrijednost od milijardu eura. Ta će razina biti zadržana u bliskoj budućnosti uz plan ulaganja 5 milijardi eura do 2025. godine koji je najavljen proteklog srpnja.

CUPRA Formentor

CUPRA Formentor

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Snažno poduzeće s dvije jasno definirane marke

Uz marke Seat i Cupra poduzeće je snažnije te ima najbolju ponudu proizvoda u svojoj povijesti. Njome namjerava ponovno postizati izvrsne prodajne rezultate i vratiti se profitabilnosti. Model Formentor ove će godine biti ključan za udvostručenje prodajnog obujma marke te će biti zaslužan za 50 posto prodaje Cupre. Pola tih modela Formentor bit će plug-in hibridne verzije. Redizajnirani model i Seat Ibiza i Arona također će se uvesti na tržište tijekom ove godine. To su dva ključna modela marke Seat koji predstavljaju oličenje stilske marke s mladenačkim duhom iz Barcelone.

Seat el-Born na IAA u Frankfurtu 2019.

Seat el-Born na IAA u Frankfurtu 2019.

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Također, obje marke šire ponudu PHEV vozila uz ukupno 6 modela: Seat Leon, Seat Leon Sportstourer, Seat Tarraco, Cupra Leon, Cupra Leon Sportstourer i Cupra Formentor. A marka Cupra do kraja tekuće godine na tržište će uvesti prvi potpuno električni automobil marke: model Cupra Born.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!