POZORNOST VOZAČA

[FOTO/VIDEO] Polestar 3 sa sustavom nadzora vozača Smart Eye na CES-u

16.12.2022 u 13:24

Bionic
Reading

Ova tehnologija rješava neke od glavnih razloga koji stoje iza nesreća sa smrtnim ishodom i može pomoći u spašavanju života potičući vozača da ponovno usmjeri pozornost na cestu – i može pokrenuti preventivne radnje kada to vozač ne učini ili ne može

Smart Eye i Polestar će demonstrirati sustav za praćenje vozača (DMS ili Driver Monitoring System) u modelu Polestar 3 na sajmu potrošačke elektronike CES 2023 u Las Vegasu u siječnju. Smart Eye (u prijevodu 'Pametno oko') vodeća vrhunska tehnologija za praćenje vozača uključena je u Polestar 3 kao standard.

Da se podsjetimo, od 2022. Polestar, elektrificirana podružnica švedskog proizvođača automobila Volva, planira lansirati jedno novo električno vozilo godišnje, počevši s modelom Polestar 3 – prvim SUV-om tvrtke s električnim performansama koji je lansiran u listopadu 2022. Očekuje se da će Polestar 4, manji SUV coupe s električnim performansama, uslijediti 2023.

Dizajniran kako bi pomogao u izbjegavanju nesreća i spasio živote, Polestar 3 ima dvije vrhunske kamere zatvorenog kruga za nadzor vozača i softver Smart Eye koji prati vozačevu glavu, oči i pokrete kapaka, te može pokrenuti poruke upozorenja, zvukove, pa čak i funkciju zaustavljanja u nuždi otkrivanje rastresenog, pospanog ili nepovezanog vozača. Ovo je također ključna tehnologija za podršku poboljšanim standardima vlada i sigurnosnih organizacija u nadolazećim godinama.

DMS je dio šireg sustava za razumijevanje vozača koji između ostalog uključuje kontrolu upozorenja vozača, pomoć pri održavanju trake, prilagodljivi tempomat i pomoć pilotu. Podatke iz različitih sustava obrađuje i tumači središnje računalo automobila koje pokreće NVIDIA.

Na CES-u će posjetitelji moći vidjeti kako kamere unutar Polestara 3 prate vozačevu glavu i pokrete očiju te kako AI softver može otkriti stanje vozača u stvarnom vremenu

'Ova tehnologija rješava neke od glavnih razloga koji stoje iza nesreća sa smrtnim ishodom i može pomoći u spašavanju života potičući vozača da ponovno usmjeri pozornost na cestu – i može pokrenuti preventivne radnje kada to ne učini ili ne može', kaže Thomas Ingenlath, CEO Polestara.

Polestar 3 u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Polestar

Polestar i Smart Eye imaju sjedište u Göteborgu u Švedskoj, ističući sve važniju ulogu koju drugi najveći grad u Švedskoj ima u napretku automobilske tehnologije i razvoja.

  • +4
Polestar 3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Polestar

Smart Eye

Smart Eye je globalni lider u Human Insight AI, tehnologiji koja razumije, podržava i predviđa ljudsko ponašanje u složenim okruženjima. Premošćuje jaz između ljudi i strojeva za sigurnu i održivu budućnost. Njihova multimodalna softverska i hardverska rješenja pružaju ljudski uvid bez presedana u istraživanje automobila i ponašanja - podržano i od strane Affectiva i iMotions, tvrtki koje su kupili 2021.

U automobilskoj industriji pružaju sustave za nadzor vozača spremne za cestu i rješenja za senzore unutrašnjosti sljedeće generacije. Njihova tehnologija izgrađena je na dva desetljeća iskustva u automobilskoj industriji i dokazana je 141 pobjedom u dizajnu od 17 vodećih svjetskih proizvođača automobila, uključujući BMW i Polestar. Softver Smart Eye-a za praćenje vozača već je uključen u više od 1.000.000 automobila na cesti. Također nude cjelovita hardverska i softverska naknadna rješenja za flote i male OEM proizvođače, koja danas pokreću vozila na cesti. Kao preferirani partner automobilske industrije, Smart Eye 'predvodi put prema sigurnijem, održivijem iskustvu prijevoza i mobilnosti koji poboljšavaju dobrobit, udobnost i zabavu'.