sigurnost automobila

[FOTO/VIDEO] Pola stoljeća u službi sigurnosti: tim za istraživanje nesreća tvrtke Volvo Cars slavi 50 godina

30.10.2020 u 15:17

Bionic
Reading

U Volvo Carsu poznati su kao interni detektivi tvrtke. Ipak, mogli bi se nazvati i vlastitim CSI timom švedskog proizvođača automobila ili Crash Scene Investigators

Istražitelji mjesta nesreće tima za istraživanje prometnih nesreća u automobilu Volvo (Volvo Car Accident Research Team), takozvani Crash Scene Investigators team, koji ove godine slavi 50. godišnjicu, spremni su danonoćno osigurati da Volvo Cars uči iz stvarnih nesreća i neprestano poboljšava svoje automobile.

'Naporan rad i istraživanje tima za nesreće omogućuju tvrtki Volvo Cars da se uvjeri da tragična prometna nesreća može dovesti do nečega dobrog: sve sigurnijih automobila', kaže Malin Ekholm, voditeljica Centra za sigurnost automobila Volvo Cars. 'Pažljivom analizom onoga što se dogodilo tijekom svake faze nesreće, tim pruža ključne informacije o tome što se može poboljšati na našim automobilima.'

Volvo Cars Crash Scene Investigators team

Tim djeluje od 1970. i kad god se dogodi nesreća u kojoj je sudjelovao Volvo oko švedskog Göteborga, bilo noću ili danju, brzo dođu na mjesto događaja kada ih obavijeste. Po dolasku započinju istragu i dokumentiraju redoslijed događaja što je detaljnije moguće.To znači postavljati pitanja. Koliko je snažan bio udar? Koliko su brzo intervenirali aktivni sigurnosni sustavi? Kako su putnici? Ostala pitanja uključuju: Kakvo je bilo vrijeme? Koliko je sati bilo? U kakvom su stanju bile oznake na cesti?

Posao se nastavlja u uredu: tim traži javno dostupna policijska izvješća, kontaktira vozača i pregledava automobil kad je to moguće. Tim također pokušava razumjeti kako je vozač doživio nesreću, proces koji uključuje znanstvenike ponašanja u Volvo Cars Safety Centru centru za sigurnost.

Konačno, tim će zatražiti od ljudi koji su sudjelovali u nesreći uvid u njihove medicinske kartone, što im omogućuje da zabilježe sve pretrpljene ozljede. Njih analiziraju stručnjaci za biomehaniku, u suradnji s fizičarima, kako bi razumjeli točne uzroke ozljede.

Svi prikupljeni podaci i znanje kodirani su i depersonalizirani. Zaključci iz ovog istraživanja dijele se s Volvo timovima za razvoj proizvoda, koji ga koriste za razvoj i primjenu novih tehnologija u nadolazećim automobilima. Tim također identificira stvari koje se danas ne mogu riješiti - omogućujući tvrtki Volvo Cars da ostanu na vrhu što se tiče razvoja sigurnosti.

Svake godine tim osobno istražuje oko 30-50 nesreća, ali nesreće se događaju u cijelom svijetu i teško je doći do mjesta događaja na vrijeme. U tim slučajevima i u mjeri u kojoj je to moguće, detektivi rade na mapiranju nesreća uz podršku osoblja Volva i hitnih službi bliže mjestu.

Povrh toga, tim koristi i druge izvore informacija, poput javnih baza podataka o nesrećama koje se nalaze globalno, kako bi bili sigurni da su poduzeti potrebni koraci.

'Tim za istraživanje nesreća nije daleko jedini izvor podataka istraživanja za naše stručnjake za sigurnost, ali igra važnu ulogu za nas da stvarno razumijemo detalje', dodaje Malin Ekholm. 'Nesreće se još uvijek događaju, ali u današnje vrijeme posljedice su puno blaže, a ozbiljne ozljede puno su rjeđe nego što su bile.'

  • +3
Volvo Cars ima svoj CSI ili Crash Scene Investigators team Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars