VIŠE OD VIZUALA

[FOTO/VIDEO] Peugeot ima novi logotip: 'Lavlja marka' ne mijenja samo vizualni izgled, ovo je najava dublje promjene

26.02.2021 u 09:42

Bionic
Reading

Najstarija automobilska marka na svijetu, koja je još uvijek aktivna, novim, 11. logotipom od osnivanja iznova potvrđuje svoju osobnost i karakter, a time ispisuje novu stranicu svoje povijesti

Kad neka tvrtka proslavi 210 godina svog kontinuiranog poslovanja, to je već veliki razlog za ozbiljno slavlje, no kada se ta marka počesto bavi dosta nesigurnim poslovanjem u proizvodnji automobila, onda to doista treba proslaviti na poseban način. Tako je francuski Peugeot, koji je započeo svoje poslovanje najprije zbog modne revolucije u 19. stoljeću - s čeličnom žicom u krinolinskim suknjama - a potom i revolucije mobilnosti, s biciklima i automobilima, odlučio predstaviti svoj novi logotip koji će odolijevati budućim vremenima.

Prošle godine, krajem kolovoza, smo pisali o posebnom obljetničkom logotipu Peugeota u kojem je bio nacrtan lav u tipičnom stilu ranog 19. stoljeća, koji počiva na strijeli, s datumom osnivanja ispod njega 1810., a sve je to na crnoj pozadini i s natpisom '210 godina' u središtu. Ipak, tada nismo niti slutili da će Peugeot, od 16. siječnja ove godine u sastavu 4. najvećeg proizvođača automobila na svijetu Stellantisa, već u veljači ove godine svijetu objaviti zapravo svoj manifest onoga što slijedi.

Novi logo upravo utjelovljuje ono što je Peugeot stvorio jučer, ono što Peugeot stvara danas, ali i ono što će Peugeot stvoriti sutra. Kako i sam porizvođač kaže, novi je logotip prepoznatljiv, bezvremenski, univerzalni i multikulturalni znak identiteta.

Od 1850. Peugeot je promijenio deset logotipa, a svi su sadržavali simbol lava. Sada smo dobili profinjeniju, kvalitetniju i elegantniju jedanaestu verziju logotipa koju je osmislio Peugeot Design Lab, studio za globalni dizajn marke 'lavlje marke'.

Peugeot - nasljeđe Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Trenutačni logotip uveden je 2010. godine, a sada dobiva novo ruho kako bi se obilježio uspon francuske marke u višu klasu. Ne možemo reći kako smo baš jako iznenađeni njihovim najnovijim potezom, jer nakon što je u potpunosti redizajnirao svoja vozila tijekom posljednjih 10 godina, sada su redizajnirali i svoj logotip kako bi bio u skladu s proizvodima. Uostalom, Peugeot je oduvijek i bila marka koja je išla ukorak s vremenom, a ponekad čak i ispred svog vremena, jer uvodi inovacije, predviđa promjene u ponašanju, utire put novim rješenjima za mobilnost.

Isto tako, sam Peugeot je prošao kroz sve revolucije: industrijsku, tehnološku, političku, društvenu, digitalnu i sada ekološku. Energetska tranzicija i mobilnost bez emisija središnji su elementi njegove strategije za održivu budućnost. Nije tajna da Peugeot već posljednjih 10 godina u cijeloj gami proizvoda obavlja težak i mukotrpan posao u pogledu uspona u višu klasu.

Peugeot ima novi logotip Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Ovo su samo neki od rezultata tog napornog rada: nagrada 'International Van of the Year' za najbolji furgon na međunarodnoj razini za vozilo Peugeot e-Expert 2021. godine i vozilo Partner 2019. godine te tri nagrade 'Car Of The Year' za vozilo godine (Peugeot 308 nagrađen 2014., Peugeot 3008 nagrađen 2017. i Peugeot 208 nagrađen 2020.). Naposljetku, tu je gama električnih vozila, kako osobnih tako i gospodarskih.

Vozila, ovlašteni trgovci, game proizvoda, internetske stranice, komunikacije, vizuali... Sve su to točke kontakta s markom koje su organizirane i usklađene oko jedinstvenog, koherentnog i višefunkcionalnog sustava. Redizajnirana je i njihova internetska stranica, koja sada postaje mjesto na kojem se može doživjeti iskustvo 'ovlaštenog trgovca na internetu', odnosno native oglašavanja.

  • +14
Peugeot ima novi logotip Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Stranica je jednostavna, učinkovita, intuitivna, pruža bogato vizualno iskustvo, dinamična je i 'orijentirana na poslovanje'. Sve to, prema Peugeotu, omogućuje savršeno iskustvo postupka prodaje. Njezine funkcionalnosti omogućuju potencijalnim kupcima da putem interneta obave sve ono što bi inače radili na prodajnom mjestu: otkrivanje ponude vozila, konfiguracija, prodaja, ugovaranje usluga, financiranje, otkup itd.

S druge strane, njihovi ovlašetni prodajni partneri pak pružaju dodatnu razinu ljudskog faktora i još snažniji fokus na vizualnim elementima i na informiranju. Cilj je konkretno doživjeti razvoj energetske tranzicije, otkriti nove oblike mobilnosti i nove tehnologije.

Nadalje, Peugeot pokreće svoju prvu kampanju marke u posljednjih 10 godina pod nazivom 'Lavovi našeg vremena' (eng. The lions of our time). Ovom optimističnom i međunarodnom kampanjom Peugeot želi doprijeti do svojih kupaca, ali i onih koji to nisu. Marka zauzima novi univerzalni teritorij, a to je vrijeme. U njenom su fokusu 'lavovi današnjice', neovisno o dobnoj skupini, kulturi i porijeklu. Prema Peugeotu, oni više nisu toliko u potrazi za moći ili novcem, nego za načinima za kvalitetno provođenje vremena.

'Lavlja marka' lansira i novu kolekciju predmeta za svakodnevnu uporabu koji su jednostavni, atraktivni i visokokvalitetni: odjeća, kožna galanterija, modni dodaci, elektronički uređaji, posuđe, uredski pribor, ambalaža, minijature… Cijela paleta proizvoda Peugeot koji su usklađeni s novim identitetom marke.

Ovaj grb otvara vrata nebrojenim novostima koje nisu ograničene samo na vizualni identitet marke. One podrazumijevaju dublju promjenu; promjenu stava, novo stanje uma i novi način života.