odlazak ikone luksuza

[FOTO/VIDEO] Kraj jedne ere; posljednji Bentley Mulsanne sišao s proizvodne trake

29.06.2020 u 09:12

Bionic
Reading

Predstavljen svijetu na Pebble Beachu 2009., potpuno novi Mulsanne se odlikovao jedinstvenim vanjskim i unutrašnjim dizajnom, šasijom i novom varijantom ikoničnog twin-turbo 6,75-litrenog V8 motora

Nakon više od jednog desetljeća proizvodnje posljednji primjerak modela Bentley Mulsanne je sišao s proizvodne trake, što označava kraj slavnog i izvanrednog životnog vijeka ovog nevjerojatnog automobila. Preko 7300 primjeraka, a koji su svi do jednog izrađeni ručno u Bentleyevom domu u Creweu u engleskom Cheshireu, potvrdili su sposobnost marke Bentley u proizvodnji vrhunske luksuzne limuzine.

S tipičnim slavljima za kraj proizvodnje, koje je umanjila pandemija opake bolesti COVID-19, Bentleyeve kolege su se okupili za snimanje socijalno distanciranih fotografija s posljednjim automobilima i obilježili odlazak Mulsannea dijeleći svoja razmišljanja o vodećem modelu Bentley koji odlazi u povijest. Bentley danas objavljuje i filmski uradak Colleague i niz slika pretposljednjeg automobila az nekog kupca - Mulsanne Speed ​​6.75 izdanje Mullinera završio je u Rose Goldu iznad Volfstena, a koji se upućen sretnom kupcu u SAD-u. Jedno iznimno posebno vozilo, posljednji Mulsanne ostaje nakon predzadnjeg automobila - međutim, njegov budući dom ostaje strogo čuvana tajna.

Mulsanneova linija se može pratiti kroz Bentleyevu povijest, od originalnog modela 8 Litre iz 1930., posljednjeg automobila koji je dizajnirao i razvio osobno W.O.Bentley, kao najluksuznijeg automobila koji je izgradio gospodin Bentley u svoje vrijeme.

Predsjednik i izvršni direktor Bentleyja, Adrian Hallmark, je komentirao: 'Mulsanne je vrhunac svega onoga što smo u Bentleyu naučili tijekom prvih 100 godina u proizvodnji najboljih luksuznih automobila na svijetu. Budući da je vodeći model našeg modela već više od desetljeća, Mulsanne je čvrsto utvrdio svoje mjesto u povijesti Bentleyja kao ništa manje od istinske ikone. Neizmjerno sam ponosan na stotine dizajnera, inženjera i majstora koji su udahnjivali život Mulsanneu u posljednjih deset godina. Sada, dok započinjemo Bentleyevo putovanje definiranjem budućnosti održive luksuzne mobilnosti kroz našu strategiju Beyond100, uloga vodećeg modela Bentley prebačena je na novi Flying Spur.'

U posljednjih 11 godina više od 700 ljudi uložilo je gotovo tri milijuna sati u izradu Bentleyeve ultraluksuzne limuzine. Izrada tijela Mulsannea zahtijevala je približno 42 milijuna točaka zavarivanja, a stvaranje raskošnih interijera od kože potrajalo je više od milijun sati. Gotovo 90.000 sati je provedeno u poliranju automobila prije ukupno preko četiri milijuna individualnih kontrolnih točaka. Mulsanne je bio rad ljubavi.'

Povijest Mulsannea

Od pokretanja modela Mulsanne, automobil je nastavio evoluirati tijekom svog životnog vijeka. Predstavljen svijetu na Pebble Beachu 2009. godine, potpuno novi Mulsanne, razvijen je od temelja u Bentleyevom domu u Creweu, odlikovao se jedinstvenim vanjskim i unutrašnjim dizajnom, šasijom i novom varijantom ikoničnog twin-turbo 6,75-litrenog V8 motora.

Prve nadogradnje Mulsannea u obliku izrazito karakteristične Mulliner Driving Specification izvedbe predstavljene su 2012. godine. Paleta upečatljivih novih dizajnerskih značajki, uključujući jedinstvene 21-colne felge od legura, Bentley Flying 'B' ventilacijske otvore i presvlake kabine u stilu dijamanata, koje se podudaraju s velikim staklenim sunroof krovom i izvrsno dizajniranim hladnjakom za boce na struju.

Drugi u nizu od tri Mulsanneova derivata, Speed, je predstavljen 2015. godine. Oživljavajući najbrže ultraluksuzno vozačko iskustvo, Mulsanne Speed ​​je ugradio unapređenu verziju V8 motora od 6,75 litara, isporučujući 537 KS (395 kW) i 1100 Nm, zajedno s usmjerenim na vozača sportskim ovjesom i upravljačem. Nove i suvremene stilske značajke definirale su Mulsanne Speed ​​kao izjavu o vrhunskom britanskom luksuzu.

Nova obitelj Mulsanne predstavljena je u Ženevi 2016. godine, pošto je automobil dobio mnoštvo nadogradnji za dodatno podizanje standarda luksuza koji se nudi u svjetskoj luksuznoj limuzini sa vrhunskim modelima. Paket elegantno izvedenih stilksih revizija izdvajao je novi Mulsanne od svog prethodnika. Cijeli prednji stil automobila (ispred A stupa) bio je potpuno redizajniran. Blatobrani, poklopac motora, kućište hladnjaka, rešetke, svjetla i odbojnici sprijeda i straga, su ažurirani, što automobilu daje moderniji i integriraniji izgled.

Iznutra se novi Mulsanne također mogao pohvaliti redizajniranim sjedalima, novim presvlakama i naslonima za ruke i jedinstvenom staklenom ručicom mjenjača. Novi Mulsanne sadržavao je potpuno novi infotainment sustav, koji se odlikuje vodećom u klasi navigacijskom tehnologijom. Također je imao izbor ugrađenih infotainment sistema koji su podigli standarde za audio i vizualnu zabavu.

Osim toga, treća Mulsanneova varijanta Mulsanne Extended Wheelbase razvijena je zbog putnika na stražnjem sjedalu. Proširenje međuosovinskog razmaka Mulsannea od 250 mm (od 3266 mm do 3516 mm) u potpunosti je iskorišteno za prostor za noge putnika na stražnjim sjedalima. Ovo značajno povećanje unutarnjeg prostora učinilo je Mulsanne Extended Wheelbase vrhunskom luksuznom limuzinom s najizdašnijim prostorom na svijetu i daleko najudobnijim načinom putovanja na četiri kotača. Dodaci lijepo oblikovane konzole koja odvaja dva stražnja sjedala, elektronički nasloni za noge u stilu zrakoplova, zavjese za privatnost i ukrašeni sklopivi stol upotpunili su luksuzno okruženje bez premca.

Mulsanne '6.75 Edition by Mulliner'

Godine 2020. finalna serija proizvodnih automobila čini jedinstveno izdanje '6.75 Edition by Mulliner’ označavajući kraj Mulsanneove vladavine. Ime je dobio po legendarnom 6,75-litrenom motoru, koji je ove godine također završio s proizvodnjom nakon više od 60 godina, ‘6.75 Edition’ je ograničeno na samo 30 primjeraka.

Suptilna posveta motoru automobila vidljivi su u cijelom automobilu. Spomenimo samo neke od njih; unutrašnje 'organ stop' kontrole ventilacije zamijenjene su dizajnom obloženim minijaturnim verzijama čepa motornog ulja. Dizajn sata i manjih mjerača sadrže shematske crteže samog motora.

Tamna nijansa maskote 'Flying B' na poklopcu motora, rešetka hladnjaka Mulliner Serenity i završeci ispuha pridonose definiciji prednjeg dijela automobila, dok će 21-colne felge Mulsanne Speed ​​ imati jedinstveni sjajni finiš sa sjajnim crnim džepovima.

Ispod poklopca motora usisni razvodnik motora bit će izveden u crnoj boji umjesto tradicionalne srebrne, a pločica s brojem motora - koju tradicionalno potpisuje majstor koji je ugradio motor - potpisao sam Adrian Hallmark.

  • +14
Bentley Mulsanne - kraj proizvodnje Izvor: Promo fotografije / Autor: Bentley