ograničeno izdanje

[FOTO/VIDEO] Jaguar Classic predstavlja C-type Continuation; U počast dvostruke pobjede na '24 sata Le Mansa'

11.09.2021 u 09:32

Bionic
Reading

Ovi prema originalu pomno izrađeni automobili će odražavati specifikaciju pobjedničkog Le Mans modela iz 1953., uključujući njegov 3,4-litreni šesterocilindrični motor s tri Weber 40DCO3 rasplinjača, koji proizvode 223 KS, kao i revolucionarne disk kočnice

Jaguar Classic oživljava strogo ograničenu seriju novih modela C-type Continuation u slavu baštine ovog legendarnog modela, 70 godina nakon što je prvi put pobijedio na utrci 24 sata Le Mansa. Ovo vrlo značajno vozilo je javnosti predstavljeno na prestižnom Concours of Elegance u palači Hampton Court u petak 3. rujna.

C-type Continuation je ručno izrađen u Jaguar Classic Works-u u Coventryju, u Engleskoj, prema specifikacijama tvorničkog modela C-type iz 1953. koji su dominirali na 24 sata Le Mansa te godine, postigavši ​​drugu pobjedu C-tipa na ovoj slavnoj utrci i nastavljajući niz motorsport uspjeha za tvrtku.

Jaguar C-type Continuation Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar Classic

Tim u Jaguar Classic-u je pomno istražio povijest C-tipa u skladu sa strogim Continuation specifikacijama, oživljavajući Jaguarovu baštinu kroz modernu tehnologiju i inženjersku stručnost. To uključuje korištenje istih autentičnih tehnika i metoda gradnje kao u tadašnjim razdoblju.

Vizija Malcolma Sayera, legendarnog dizajnera Jaguar Cars-a, aerodinamičara, inženjerskog čuda i umjetnika, C-tip prvotno se utrkivao od 1951. godine i osigurao pobjedu u Le Mansu prvi put. Njegov pionirski 'sklizak' oblik pomogao je vozačima pobjednicima Peteru Walkeru i Peteru Whiteheadu postići rekordnu prosječnu brzinu od 150,5 km/h.

Međutim, C-tip se posebno ističe prvom upotrebom disk kočnica od 1952. Razvijene s Dunlopom, u kombinaciji s nadogradnjom motora i ovjesa, pridonijele su tome da C-tipovi dominiraju na 24 sata Le Mansa 1953., s prvim i drugim mjestom i rekordnom nevjerojatnom prosječnom brzinom od 170,3 km/h. Ovo je bio prvi put da je utrka završena pri prosjeku od 100 milja/sat (160,9 km/h).

  • +21
Jaguar C-type Continuation Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar Classic

Slavna motorsport povijest C-tipa

Originalni C-tip je bio poznat po fluidnom i aerodinamičnom obliku, koji je dizajnirao Malcolm Sayer, kojeg je William Lyons regrutirao 1950. Prvotno nazvan XK120C i koristeći to kultno vozilo kao bazu, C-tip će postati jedan od najvažnijih automobila u povijesti Jaguara.

C-tip je koristio motor modela XK120, mjenjač i ovjes, dok je Malcolm Sayer kreirao njegovo glatko i aerodinamično tijelo koristeći svoje potvrđeno iskustvo u inženjerstvu i aerodinamici iz zrakoplovne industrije iskoristivši ih do maksimuma. Koristeći komplicirane matematičke formule za stvaranje trodimenzionalnih krivulja, Sayer je primijenio svoju jedinstvenu sposobnost umjetničke vještine i aerodinamičke stručnosti za proizvodnju C-tipa. Učinio je njegov egzotični dizajn živim svojim naprednim izračunima.

Dizajniran, projektiran i izgrađen u samo šest mjeseci, dvanaesteročlano osoblje Jaguara stiglo je s triom C-tipova na 24 sata Le Mansa 1951. godine, nakon što su se vozili iz Velike Britanije u trkaćim automobilima.

U svojoj debitantskoj godini, 1951., C-tip je osvojio 24 sata Le Mansa, prvu od mnogih pobjeda Jaguara u motorsportu. Na utrci su nastupila tri automobila, kojima su upravljale posade sastavljene od dvojice vozača, koji su se izmjenjivali: Stirling Moss i Jack Fairman, Leslie Johnson i Clemente Biondetti te partnerstvo koje će pobijediti u utrci - Peter Walker i Peter Whitehead.

Trijumf Jaguara na '24 sata Le Mansa' 1951. Izvor: Promo fotografije / Autor: AutomotiveDreams

Dizajniran s izbušenim cijevnim okvirom šasije koji daje prioritet uštedi na težini, C-tip predstavlja ključna poboljšanja u odnosu na model XK120. Razvoj tijekom vremena, zajedno s prvom primjenom disk kočnica, uključivao je upotrebu 16-colnih žičanih kotača sa 60 žbica na automobilima 1953. radi poboljšanja hlađenja kočnica. U međuvremenu, inovacije, poput korištenja Panhard poluge za stražnji ovjes, također su poboljšale vozilo, usavršivši C-tip u njegovu konačnu konfiguraciju iz 1953. godine.

Na 24 sata Le Mansa 1953. godine, ažurirani C-tip srušio je rekord prosječne brzine u 24 sata od 100 milja/h (160,9 km/h) na 105,85 milja/h (170,3 km/h), što predstavlja značajan korak naprijed od 24-satne rekordne prosječne brzine od 93,49 milja/h (150,5 km/h), koju je C-tip postavio 1951. godine.

Ovom uspjehu pridonijela je upotreba tri Weber 40DCO3 karburatora koji su dali poticaj konjskim snagama 3,4-litrenog motora sa šest cilindara sa 203 KS na 223 KS. Dodatna snaga u kombinaciji s prvom ugradnjom disk kočnica i laganom karoserijom doprinijela je Jaguarovom drugom trijumfu u Le Mansu.

Znak koji otkriva modele sa specifikacijama iz 1953. je otvor na poklopcu motora koji usmjerava zrak ravno u rasplinjače na vrhu motornog prostora, uz pomoć zamršeno dizajnirane zračne kutije, što je samo jedan od nekoliko jedinstvenih dodira na automobilu iz 1953. godine bit će prisutan na svim modelima C-type Continuation.

Pobjednički automobil, kojim su upravljali Duncan Hamilton i Tony Rolt, 1953. doveo je do mnogo šireg usvajanja disk kočnica kako za utrku, tako i na cesti. Jaguarove inženjerske inovacije postavile su parametre za cijelu industriju, koristeći svoje znanje u motorsportu za poboljšanje iskustva u vožnji za sve.

Potraga za autentičnošću

Prilikom stvaranja modela C-type Continuation, potrebno je duboko zaroniti u povijest i baštinu C-tipa kako bi se informirali o načinu na koji bi trebao biti izgrađen, njegovim specifikacijama i njegovoj trkaćoj sposobnosti. Prije nego što je fizički razvoj mogao započeti, bile su potrebne gotovo dvije godine prikupljanja podataka, što je pokrenulo nešto što bi postalo nešto poput potrage za blagom u Jaguarovoj arhivi, crtežima, dokumentima i slikama kako bi se sastavilo kako izgraditi ovaj kultni automobil u 21. stoljeću.

Osim korištenja dostupnih izvornih crteža i pregleda dijelova iz tog razdoblja, tim je trebao konzultirati izvornu knjigu inženjeringa. Daktilografi su angažirani da u potpunosti digitaliziraju sve što tim treba znati. Na izvornoj knjizi bilo je više od 2000 stavki. Sve je te podatke tada trebao provjeriti Jaguarov trenutni tim visokokvalificiranih inženjera.

Srećom, Norman Dewis OBE (1920.-2019.), bivši testni vozač i inženjer Jaguar Cars-a također je dao neprocjenjive smjernice o procesu izrade, dok je tim imao pristup primjeru C-tipa i fotografijama zajedno s bilješkama Malcoma Sayera za elegantne tijelo koje će pomoći u izgradnji tzv. 'Car Zero' ili nultog automobila.

Vrhunac svih ovih podataka značio je da se mogao konstruirati 3D CAD (računalno potpomognut dizajn) model - prvi put da je na ovaj način stvoreno cijelo vozilo Jaguar Classic Continuation. Započelo se s glavnim elementima karoserije i cjelokupne strukture kako bi se inženjerima pružilo ključne slike i osiguralo da se sve podudara s izvornim informacijama koje su bile dostupne.

Koristeći suvremenu metodologiju, mogli bi se potvrditi originalni dizajni Malcolma Sayersa. Najsuvremeniji alati koje Jaguar Cars danas ima u svom arsenalu pomogli su potvrditi autentičnost i domišljatost izvornog C-tipa.

Specifikacija modela C-type Continuation

Od 53 Jaguara C-tipa proizvedenih 1950-ih, 43 su prodana privatnim vlasnicima, a proizvodne specifikacije C-tipa više su ličile na one konkurentskih automobila Le Mansa iz 1951. godine, ograničene na automobile s kočnicama s bubnjem s dva karburatora SU i 203 KS (200 bhp ili brake horse power).

Prvi C-type Continuation automobili bit će napravljeni uoči proslave nadahnute utrkama za njihove vlasnike 2022. Svaki primjerak odražavat će specifikaciju pobjedničkog Le Mans tvorničkog tima iz 1953., uključujući njegov 3,4-litreni motor sa šest cilindara s tri Weber 40DCO3 rasplinjača, koji proizvode 223 KS, i revolucionarne disk kočnice koje su pridonijele rekordnom trijumfu na 24 sata Le Mansa 1953. godine.

Jaguar Classic tim s mnoštvom dokumenata i referenci isporučit će još jedno vozilo s nenadmašnom pažnjom prema detaljima i izradi.

Za 3,4-litreni šesterocilindrični motor, za čiju je izradu potrebno devet mjeseci, svi Weberovi rasplinjači pomno su obnovljeni prema strogim standardima, dok su drugi detalji u ležištu motora u tijeku, poput hidraulične pumpe Plessey na mjenjaču koji pumpa hidrauličnu tekućinu u kočnice.

Pozornost na detalje proteže se na elemente kao što je spremnik kočione tekućine, koji su na originalnim automobilima imali nosače koji su dizajnirani za njegovu primjenu u drugom vozilu. Za C-tip oni ne služe ničemu, međutim, svi automobili Continuation zadržat će ovu izvornu anomaliju.

Slično, C-tipovi iz 1953. specificirali su drugačiji poklopac kutija s osiguračima Lucas u odnosu na prethodne C-tipove iz 1951. i 1952. Svi automobili Continuation imaju obnovljene izvorne verzije ispravnog dizajna koje je nabavio Jaguar Classic, dok su retrovizori Lucas ugrađeni u sve primjerke modela C-type Continuation također su nabavljeni kao dio iscrpljujuće potrage za autentičnim komponentama. Na početku procesa bio je dostupan samo jedan, ali Jaguar Classic je nabavio dovoljno originala da osigura da svaki Continuation sadrži retrovizor Lucas u razdoblju koji nadopunjuje tročetvrtinski zaslon za utrke Brooklands i instrumente Smiths u kokpitu.

Instrumenti i mjerači s originalnim specifikacijama ilustracija su sati izrade koji ulaze u stvaranje modela C-type Continuation. Ne samo da su vjerni izvornicima, već je i način na koji su integrirani - uključujući okolne prekidače - primjer fine i osjetljive pozornosti prema detaljima koju inženjeri Jaguara Classic-a koriste kako bi stvorili savršeni primjer.

Prekidač za paljenje na C-type Continuation-u također utjelovljuje ovaj pristup. Precizno preuređena komponenta ponavlja originalni postupak pokretanja, s pouzdanim i visokokvalitetnim komponentama koje se koriste kako bi se osiguralo da rad svaki put bude onakav kakav bi trebao biti. Zadatak zamršenog reproduciranja brojača okretaja ispred vozača, uključujući način na koji se okreće u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, također je izvršen s naglaskom na autentičnosti i originalnosti.

Za sve primjerke C-type Continuation nabavljeni su materijali za unutrašnjost koji poštuju i upućuju na izvornu baštinu, bez napora i učinkovito spajajući staro s novim, kako bi se osigurala autentičnost, a vlasnicima također pružila visoka kvaliteta i pouzdana završna obrada. Obloge Hardura koriste se za kokpit, ponovo postavljene na novu razinu koja nije pronađena na izvornom C-tipu, ali su srebrno obrubljene kako bi dočarale original iz tog razdoblja.

Rexine završna obrada na armaturnoj ploči i bočnim stranicama automobila Continuation je iz posljednje raspoložive role ove vrste materijala, pružajući što autentičniji ambijent isporučujući istu vrstu završne obrade od prije 70 godina.

Sjedala, dovršena u osam nijansi kože, presvučena su Bridge of Weir™ i nadopunjena su trkaćim pojasevima - pričvršćenima na novoizgrađenu komponentu iza stražnje pregrade u skladu s propisima FIA-e. Bluemel upravljač vjeran je originalu bez okruglih amblema pričvršćenih na središte - izostavljeni su iz originalnih trkaćih automobila kako bi se smanjio odsjaj - međutim, kupci mogu odrediti kultnu Jaguarovu značku ako to žele.

Svi primjerci C-type Continuation odobreni su od strane FIA-e, s pravom sudjelovanja u utrkama na povijesnim prvenstvima, uključujući Jaguar Classic Challenge, koji se utrkuje u Le Mansu, Spa-Francorchampsu i Silverstoneu. Kako bi bili u skladu s propisima, C-type Continuation bit će opremljeni sustavom za pričvršćivanje pojaseva i zaštitom od prevrtanja, odobrenim od FIA-e, učinkovito integriranim u stražnju pregradu, što je također ohrabrujuće za one korisnike koji samo žele uživati ​​na stazi ili zatvorenoj cesti.

Ostala oprema potrebna prema FIA-i uključuje aparat za gašenje požara s aparatima za gašenje motora i predjela za noge, uredno kontroliranim dodatnim prekidačima u kokpitu iz tog razdoblja.

Vlasnici mogu birati između 12 boja eksterijera, uključujući Suede Green zelenu, Cream krem boju, Pastel Blue plavu i British Racing Green zelenu, te priliku poboljšati vanjski izgled prema vlastitim specifikacijama pomoću obloga vrata izrađenih u bijeloj ili Old English White bijeloj boji.

Pedantan proces bojanja traje tjedan dana upotrebom moderne boje na bazi vode, a može biti dodana i oznaka Jaguara.