samo 12 primjeraka

[FOTO/VIDEO] Jaguar E-type slavi 60 godina: Ponovno oživljene uspavane ljepotice

12.03.2021 u 17:38

Bionic
Reading

Njegov 3,8-litreni redni šesterocilindrični XK motor snage 270 KS koristi autentični aluminijski hladnjak u stilu 1961. godine, s električnim ventilatorom za hlađenje i elektroničkim paljenjem, kao i ispušni sustav od nehrđajućeg čelika

Jaguar Classic je predstavio svoj prvi par E-type 60 Collection automobila i otkrio potpune detalje o 12 stručno restauriranih i s osjećajem poboljšanih 3,8-litrenih E-type modela napravljenih za proslavu 60 godina postojanja ovog kultnog sportskog automobila. Najavili smo ovu spektakularnu proslavu još u kolovozu prošle godine, a danas smo saznali i detalje ovih ponovno oživljenih uspavanih ljepotica.

Jaguar je objavio i kako obilježava 60. godišnjicu sportskog automobila E-type predstavljanjem novog ograničenog izdanja od samo 60 primjeraka modela V8 Supercharged F-type Heritage 60 Edition s 575 KS.

E-type je svoj svjetski debi imao u Ženevi u Švicarskoj 15. ožujka 1961. Zanimljiva je i povijest naziva boja karoserije ova dva modela; Flat Out Grey i Drop Everything Green. Naime, noć prije lansiranja modela te 1961. godine, menadžer za odnose s javnošću Bob Berry dovezao se cestovnim putem 'gas do daske' (eng. 'Flat Out') u Švicarsku iz Coventryja u Engleskoj, upriličivši tamo demonstracijske vožnje.

Jaguar E-Type 60 Collection Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar

Izvanredne reakcije na E-type rezultirale su navalom na demonstracijske vožnje s Berryjem, pa je legendarnom Jaguarovom test vozaču i razvojnom inženjeru Normanu Dewisu rečeno da 'prekine sve' (eng. 'Drop Everything') te preko noći doveze iz Coventryja u Ženevu i drugi primjerak automobila E-type British Racing Green 3,8-litreni roadster '77 RW '.

Oba automobila su korištena i za medijske testove na cesti, koji su dokazali senzacionalne performanse automobila, uključujući njihovu maksimalnu brzinu od 240 km/h (150 milja/sat), a njihove linije bile su podudarne s linijama mlaznih zrakoplova koje je u tunelu doradio aerodinamičar Malcolm Sayer.

Automobili E-type 60 Collection, koji se prodaju u paru (jedan coupe E-type 60 Edition, jedan roadster E-type 60 Edition), završeni su u ekskluzivnim bojama Flat Out Grey sivu i Drop Everything Green zelenu. Ove formulacije boja nadahnute su izvornim bojama iz 1961. godine i neće se više koristiti ni na jednom drugom Jaguaru.

Automobili također imaju niz jedinstvenih dizajnerskih elemenata modela E-type 60 razvijenih zajedno s Julianom Thomsonom, direktorom dizajna Jaguara; suptilna poboljšanja za poboljšanu iskoristivost i vožnju, uključujući ručni mjenjač s pet brzina i poboljšano hlađenje; plus Jaguar Classic Infotainment sustav s ugrađenom satelitskom navigacijom i Bluetooth vezom.

Najizrazitiji vizualni vrhunac svakog od posebno proizvedenih automobila je gravura umjetnika i dizajnera Kinga Nerda na središnjoj konzoli svakog automobila, podsjećajući na prijeđene putne rute tih originalnih automobila od Coventryja do Ženeve. Svako umjetničko djelo treba više od 100 sati za ručno stvaranje u dogovoru s vlasnikom.

Obnovljeni i dorađeni od strane stručnjaka iz Jaguara Classic u Coventryju, automobili E-type 60 Collection kombiniraju besprijekornu kvalitetu i izuzetnu inženjersku stručnost. Najznačajnija mehanička nadogradnja je posebno razvijeni ručni mjenjač s pet stupnjeva prijenosa koji sadrži sinkrone na svim omjerima, zupčanike sa zavojnim rezanjem i ojačano kućište od lijevanog aluminija za poboljšanu pouzdanost i veću trajnost, kao i bliže omjere prijenosa i uglađenije promjene.

Jaguar E-Type 60 Collection - detalji Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar

3,8-litreni redni šesterocilindrični XK motor snage 270 KS (198 kW) koristi autentični aluminijski hladnjak u stilu 1961. godine, s električnim ventilatorom za hlađenje i elektroničkim paljenjem za svakodnevnu upotrebu, kao i ispušni sustav od sjajnog nehrđajućeg čelika. Ovaj novi ispušni sustav dimenzionalno je identičan standardnom sustavu od blagog čelika, ali daje malo dublji ton i nudi veću dugotrajnost.

Svaki coupe obložen glatkom crnom kožom ima stiliziranu mapu rute na kojoj su zacrtana ključna mjesta duž rute kojom je krenuo Bob Berry, s ugraviranim riječima: 'Mislio sam da nikad nećete doći ovdje' (eng. ‘I thought you’d never get here’), podsjećajući na reakciju osnivača Jaguara Sir Williama Lyonsa na Bobov dolazak nekoliko minuta prije otkrivanja modela.

  • +26
Jaguar E-Type 60 Collection Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar

Za šest roadstera izvedenih kožom Suede Green, gravura prati rutu koju je Dewis prošao u posljednjem trenutku do Švicarske, sa skicom automobila i još jednim citatom Sir Williama Lyonsa, ovaj put njegovim uputama Normanu: 'Baci sve i donesite otvoreni E-type' (eng. ‘Drop everything and bring the open top E-type over’).

Jaguar E-type 60 Collection Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar

Uz središnju konzolu, značka poklopca motora, maska ​​sata unutar tahometra, poklopac za gorivo i pločica šasije imaju na sebi prigodni logotip E-type 60 koji je stvorio Jaguar Design, a prikazuje godine ‘1961-2021’. Lagani volan s bukovim drvenim kolom, ugrađen u automobile iz 1961. godine, ima 24-karatno zlatno dugme trube .

Svaki automobil dobiva po mjeri zaštitnu prekrivku automobila E-type 60, rolu za alat i vreće za odlaganje dizalice koji ilustriraju pažnju na detalje na svakom vozilu.

U ljeto 2022., šest kupaca i njihovi gosti sudjelovat će na jedinstvenom E-type 'hodočašću'; iskustvo vožnje od Coventryja do Ženeve sa svojim automobilima kako bi stvorili vlastite E-type uspomene, uživajući u krajoliku koji oduzima dah, epskim cestama uključujući kultne alpske prijevoje, ekskluzivnom smještaju i finoj kuhinji tijekom putovanja.