HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Isprobali smo novi Peugeot 408: Posve drugačiji dinamični fastback kao dašak osvježenja

19.02.2023 u 15:45

Bionic
Reading

Cijene novog Peugeota 408 kreću od benzinskog modela PureTech 130 S&S EAT8 Allure od 33.945 eura, a ulazna plug-in hibridna verzija PHEV 180 e-EAT8 Allure kreće od 43.645 eura

Peugeot je još krajem lipnja prošle godine predstavio svoj novi model oznake 408. Mi smo ga uživo vidjeli na njegovoj svjetskoj premijeri u listopadu na Pariškom salonu automobila. Isto tako, tom smo prilikom razgovarali s Emmanuelom Lafauriem, direktorom projekta Peugeot 408.

Sada je red došao i na hrvatsku premijeru, a za bolje upoznavanje s ovim jedinstvenim fastback modelom smo se odvezli prema Motovunu i provozali se dodatno još istarskim prometnicama. Nakon svega smo svoje prve dojmove utvrdili i povratkom prema Zagrebu. Dobra je to kombinacija brzih autcesta i regionalnih prometnica, na kojima je novi Peugeot mogao pokazati svoje adute.

Treba reći i da smo za hrvatsko predstavljanje na raspolaganju imali i ulaznu benzinsku verziju Puretech 130 S&S EAT8 snage 130 KS, s 8-brzinskim automatskim mjenjačem.

Što reći o samom konceptu ovog zanimljivog modela, nego da je riječ o potpuno neočekivanom, odnosno drugačijem automobilu C-segmenta jedinstvene privlačnosti. Rekli bismo, od modela 408 francuski proizvođač ne očekuje neke spektakularne masovne prodajne rezultate, nego cilja na aktivne parove koji traže siluetu automobila koja je originalnija i inovativnija od kompaktnog SUV-a. To naravno ne znači da će ih privući samo njegove posebne linije, već i tehnologija te ponuda motora.

Peugeot 408 GT Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Vanjski izgled, struktura i dimenzije

Gledan izvana, novi 408 ima doista dinamičnu siluetu. Njegove su linije oštre, maska ​​je iste boje kao i karoserija kako bi se savršeno uklopila s prednjim dijelom, a ponosno se može pohvaliti novim Peugeotovim amblemom s glavom lava.

Sprijeda svjetlosni potpis u obliku očnjaka savršeno integrira 408 u obitelj Peugeot, kao i LED svjetla s tri pandže straga. Svjetla su izvedena u LED Matrix tehnologiji koja omogućuje dizajn izuzetno tankih prednjih svjetala, istodobno osiguravajući vrlo visoku razinu performansi. Ta svjetla, koja održavaju neporecivu pripadnost marki Peugeot, potpis su novog modela 408. Svjetlosni potpis širi se prema dolje s dvije LED trake u obliku očnjaka koje prodiru u odbojnik.

Bočne strane novog 408 odlikuju se jasnim kontrastom crnih i obojenih dijelova, osmišljenim kako bi se silueta učinila profinjenom i povećala dinamična svojstva. Naglašavaju i obilje prostora za putnike, posebno kad je riječ o dizajnu bočnih prozora, čime se ističe dinamičnost fastbacka na najvišoj točki pristupa stražnjim vratima.

Bočne zaštitne letvice na karoseriji i blatobranima protežu se na robusni crni stražnji odbojnik koji pod kutem prekida boju te tako naglašava učinak 'preokrenutog' stražnjeg dijela i poboljšava ukupni dojam. Pomaže i kod vizualnog dojma stražnjeg prevjesa koji omogućuje veliki prtljažnik.

Novi 408 se temelji se na platformi EMP2 (Efficient Modular Platform) s različitim pogonskim sklopovima, a odlikuje se širokim tragom kotača, točnije 1599 m sprijeda i 1604 m straga, što uz njegove kotače pridonosi stabilnosti na cesti. Novi 408 koristi kotače s gumama velikog promjera promjera 720 mm, a posebno dizajnirani naplatci od 20 cola imaju radikalno drugačiji geometrijski dizajn. Njihov neobičan dizajn u skladu je s originalnim dizajnerskim konceptom novog modela 408. Na izbor su sljedeće dimenzije kotača i guma (215/65R17, 205/55R19, 245/40R20).

S duljinom od 4687 mm, na temelju dugog međuosovinskog razmaka od 2787 mm, širine 1848 mm (2062 mm s otvorenim retrovizorima), novi 408 ima izuzetno prostran drugi red, sa 188 mm prostora za noge. Novi 408 visok je 1478 mm i krasi ga vitka i uglađena silueta, što poboljšava aerodinamičku učinkovitost. Visina od podloge je 188 mm za benzinsku varijantu i 189 za PHEV varijantu. Prtljažnik je također izdašne veličine, s volumenom od 536 litara (471 l za PHEV verzije), koji se može povećati na 1611 l litara kada se preklope stražnja sjedala (omejr 60/40) (uključujući 36 litara u prostoru ispod zaštitne obloge prtljažnika u inačici s motorom s unutarnjim izgaranjem) te 1545 l za PHEV verzije.

Peugeot za novi 408 nudi tri razine opreme: Allure, Allure Business i GT.

Novi Peugeot 408 je dostupan u 6 vanjskih boja: Plava Obsession (nova boja u kojoj je model predstavljen), Siva Titanium (nova boja), Siva Artense (samo u razinama Allure i Allure Business), Crvena Elixir, Bijela Pearly te Crna Perla Nera.

Unutrašnjost

Ulaskom u kabinu primjetiti ćete jenostavnost linija i ploha, što odgovara modernom ali i sportskom automobilu. Vrlo kompaktni upravljač značajka je kokpita Peugeot i-Cockpit® koji višestruko povećava užitak u vožnji nudeći jedinstvenu upravljivost i preciznost kretanja. Upravljač novog modela 408 ergonomičan je i grijan (opcija na Allure Business i serija na GT) te se na njemu nalaze tipke za upravljanje multimedijskim sustavom (radio, telefon) i određenim sustavima za pomoć u vožnji.

Prednja sjedala posebno su udobna i nose oznaku AGR (Aktion für Gesunder Rücken ili Kampanja za zdrava leđa) koju im je dodijelilo neovisno njemačko udruženje stručnjaka za ergonomiju i zdravlje leđa. Oznaka obuhvaća i ergonomska svojstva i raspon prilagodljivosti prednjih sjedala.

Sjedala mogu biti opremljena i električnim podešavanjem u 10 smjerova s dvije postavke memoriranja za vozača, električnim podešavanjem u šest smjerova za suvozača, kao i masažom u osam točaka s pet različitih programa, te grijanjem sjedala.

Dizajn sjedala osmišljen je tako da se naglasi kvaliteta korištenih materijala: prošarana tkanina, tehničke niti, alcantara, perforirana koža i obojena Nappa koža. U inačici GT sjedala su ukrašena posebnim koncem u boji minerala adamit koji krasi i armaturnu ploču, obloge vrata i elemente središnje konzole s pjenastom podstavom.

Stražnja klupa posebno je prostrana zahvaljujući velikom međuosovinskom razmaku, što novi 408 čini Peugeotovim modelom s najviše prostora za putnike na stražnjoj klupi: na raspolaganju im je čak 188 mm prostora za koljena. Putnici na stražnjoj klupi mogu protegnuti noge zahvaljujući otvoru u podnožju prednjih sjedala. Osmišljen je kako bi se maksimalno povećala sloboda pokreta, a dizajn i kut sjedala omogućuju putnicima da maksimalno iskoriste prostor i uživaju u udobnosti na putovanju.

Između prednjih sjedala smjestio se proširen luk središnje konzole koji sada uključuje prostor za bežično punjenje pametnog telefona. Ostatak konzole u potpunosti je namijenjen praktičnim rješenjima za odlaganje te uključuje naslon za ruku, dvije USB-C utičnice (za punjenje ili prijenos podataka), dva držača čaša velikog promjera i do 33 litre raznovrsnog prostora za odlaganje.

U kokpitu, naglasak je na kvaliteti i povezivanju, s najnovijim tehnologijama kako bi iskustvo vožnje i putovanja učinili intuitivnijim i korisnijim. Nova digitalna armaturna ploča s 10-inčnim digitalnim zaslonom smještena je u razini očiju odmah iznad upravljača. U razini opreme GT armaturna ploča dostupna je s 3D tehnologijom. Digitalna armaturna ploča može se u potpunosti personalizirati te nudi nekoliko načina prikaza (povezani navigacijski sustav TomTom, Radio / medijski sadržaji, Pomoć u vožnji, Protok energije itd.) koji se mogu mijenjati izravno na kontrolnoj ploči.

Dizajn armaturne ploče novog Peugeot 408 temelji se na arhitekturi 'povišenih zračnih otvora', kod koje se zračni otvori postavljaju na višu poziciju, ispred glava putnika, kako bi se poboljšala njihova toplinska ugodnost.

U unutrašnjosti novog modela 408, LED ambijentalno osvjetljenje (osam boja na izbor) smješteno iza središnjeg zaslona osigurava blago osvjetljenje i pridonosi profinjenom ugođaju u kabini. Isto se osvjetljenje proteže i na spužvaste obloge vrata koje mogu biti prekrivene tkaninom, materijalom Alcantara ili pak biti izrađene od prešanog aluminija, ovisno o razini opreme.

Ista arhitektura omogućuje i postavljanje središnjeg 10-inčnog dodirnog zaslona nešto niže od digitalne armaturne ploče smještene izravno ispred vozača, kako biste mu mogli još lakše pristupiti. Sustav je opremljen tipkama i-toggle koje se mogu u potpunosti konfigurirati i koje su smještene su ispod središnjeg zaslona poput otvorene knjige. Osim toga, svojim dizajnom stvaraju jedinstveni estetski i tehnološki dojam u segmentu. Svaka i-toggle tipka osjetljiva je na dodir i predstavlja prečac do postavki klima-uređaja, telefonskih kontakata, radijske postaje ili aplikacija... Ovisno o željama korisnika.

Pri dizajniranju putničkog prostora novog modela 408, jedan je od ciljeva tima marke za dizajn unutrašnjosti bio unijeti ravnotežu u prostor između prednjih putnika. Peugeot i-Cockpit vjeran je načelu središnjeg zaslona 'okrenutog vozaču', čime se optimiziraju ergonomska svojstva u vožnji, a pritom se ne onemogućuje suvozaču da čita informacije na zaslonu i služi se njime.

S druge strane, središnja je konzola namjerno otvorena prema suvozaču. Sve što je potrebno za dinamičku kontrolu vozila smješteno je u luku s vozačeve strane. Vozač jednim dodirom može odabrati neki od različitih načina vožnje koje nudi 8-stupanjski automatski mjenjač EAT8: način Reverse (R) omogućuje odabir stupnja za vožnju unatrag, način Neutral (N) omogućuje postavljanje mjenjača u neutralni položaj, način Drive (D) pokreće automatsko odabiranje 8 brzina ovisno o brzini i stilu vožnje, vrsti ceste i opterećenju vozila.

Dva odvojena gumba omogućuju sljedeće funkcije: Parking (P) postavlja mjenjač u način za parkiranje; Kod hibridnih motora, način Brake (B) aktivira regenerativno kočenje. Dok je u benzinskoj inačici, kao u našem slučaju, on zamijenjen načinom Manual (M) koji omogućuje ručno odabiranje brzine s pomoću polugica iza upravljača.

Osim toga, na raspolaganju je i odabir načina rada koji vozaču omogućuje da bira između različitih načina vožnje (Electric, Eco, Hybrid, Normal i Sport), ovisno o motoru.

  • +59
Peugeot 408 Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot Hrvatska

Sustavi pomoći vozaču

Pokretani sa 6 kamera i 9 radara, sustavi pomoći vozaču, prema proizvođaču, pružaju bezbrižnost i sigurnost. Oni uključuju: Prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop and Go, Night Vision, koji upozorava na životinje, pješake ili bicikliste ispred sebe prije nego što se pojave u dugim svjetlima, Praćenje mrtvog kuta velikog dometa (75 metara), Rear Traffic Alert, koji upozorava na potencijalnu opasnost pri vožnji unatrag.

Pogonski sklopovi

Što se pogonskih sklopova tiče, novi 408 u ponudi ima dvije plug-in hibridne inačice HYBRID 180 e-EAT8 i HYBRID 225 e-EAT8 sa 180 i 225 KS i ukupnog okretnog momenta sustava od 360 Nm, te benzinsku verziju Puretech 130 S&S EAT8 snage 130 KS. Ovu posljednju verziju motora smo mi isprobali. Sva tri su uparena s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem EAT8, a pogon je na prednja dva kotača. Potpuno električna verzija uslijedit će nekoliko mjeseci kasnije, dok dizelske verzije nema.

Učinkovitost je bila ključna briga za dizajnere Peugeota 408, budući da kombinacija napora u pogledu aerodinamike, smanjenja težine (sa 1396 kg) i motora s niskim emisijama znači da se vozilo sada može pohvaliti izuzetno niskom prosječnom potrošnjom energije (pod homologacijom), kako za plug-in hibride tako i za benzinsku verziju.

Ulazna verzija u svijet modela 408 uključuje 1,2-litreni trocilindrični benzinski motor PureTech sa 130 KS koji je u skladu s najnovijim Euro 6 propisima o emisijama, a kombiniran je s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem EAT8 i sustavom Start & Stop. Možda će vam se učiniti da je ova verzija osjetno slabija od PHEV pogonskih sklopova, no njegova efikasnost vam omogućuje ubrzanje od 0-100 km/h od 10,4 s i krajnju brzinu od 210 km/h, ali i udobnost u vožnji s primjereno tvrdim, ne i pretvrdim ovjesom. Inače, u sve tri verzije prednji ovjes je izveden kao neovisan ovjes pseudo McPherson tipa, sa spiralnim oprugama i hidrauličkim amortizerima. Isto vrijedi i straga, radi se o polukrutoj osovini s uzdužnim ramenima, sa spiralnim oprugama i hidrauličkim amortizerima. Naravno, za izvrsnu razinu kočenja se brinu disk kočnice na svim kotačima.

Što se potrošnje tiče u kombiniranim uvjetima najslabiji motor troši 5,8 - 6,9 l/100 km, uz emisiju CO2 u kombiniranim uvjetima od 135 – 139 g/km (sve prema WLTP-u).

Ako pogledamo plug-in hibridne verzije vidjeti ćemo da je snažnija verzija kombinacija 1,6-litrenog četverocilindričnog benzinskog PureTech motora od 180 KS (132 kW) i električnog motora od 81 kW (110 KS). Dok je slabiji PHEV kombinacija 1,6-litrenog četverocilindričnog benzinskog PureTech motora od 150 KS (110 kW) i električnog motora od 81 kW (110 KS).

Snažniji pogon omogućuje ubrzanje od 0-100 km/h od 7,8 s i krajnju brzinu od 233 km/h. Slabiji agregat omogućuje ubrzanje od 0-100 km/h od 8,1 s i krajnju brzinu od 225 km/h.

Što se potrošnje PHEV verzija tiče u kombiniranim uvjetima snažniji sklop troši 1,2-1,3 l/100 km, uz emisiju CO2 u kombiniranim uvjetima od 27-28 g/km (sve prema WLTP-u). Slabija verzija u kombiniranim uvjetima troši 1,2 l/100 km, uz emisiju CO2 u kombiniranim uvjetima od 27 g/km (sve prema WLTP-u).

Litij-ionska baterija u obje plug-in hibridne inačice ima kapacitet od 12,4 kWh i snagu od 102 kW (. Dostupne su dvije vrste ugrađenih punjača: jednofazni punjač snage 3,7 kW u serijskoj opremi i jednofazni punjač snage 7,4 kW u opcijskoj ponudi.

Procijenjeno trajanje punjenja PHEV verzija :

  • S pomoću zidne punionice Wall Box od 7,4 kW (32 A) i jednofaznog ugrađenog punjača od 7,4 kW, punjenje do punog kapaciteta traje 1 sat i 40 minuta.
  • S pomoću ojačane utičnice (14 A) i jednofaznog ugrađenog punjača od 3,7 kW, punjenje do punog kapaciteta traje 3 sata i 55 minuta.
  • S pomoću standardne utičnice (8 A) i jednofaznog ugrađenog punjača od 3,7 kW, punjenje do punog kapaciteta traje oko 7 sati i 5 minuta.

Za kraj, cijene novog Peugeota 408 kreću od PureTech 130 S&S EAT8 Allure od 33.945 eura, a ulazna plug-in hibridna verzija PHEV 180 e-EAT8 Allure kreće od 43.645 eura. Najskuplja razina opreme GT u sve tri verzije motora kreće od PureTech 130 S&S EAT8 od 38.945 eura, PHEV 180 e-EAT8 od 48.285 eura te PHEV 225 e-EAT8 od 50.515 eura.