tuning

[FOTO/VIDEO] Brabus 92R: Kako od serijskog Smarta EQ fortwo cabrio napraviti električnu 'džepnu raketu'

24.03.2021 u 13:11

Bionic
Reading

Njegova potpuno električna konfiguracija motora snage je 68 kW (92 KS), omogućuje ubrzanje 0 - 100 km/h za samo 10,9 sekundi te najveću brzinu od 130 km/h

Brabus, njemačka tvrtka za tuning automobila, objavio je svoju verziju gradskog mikroautomobila Smart EQ fortwo cabrio. Njegovo novo ime je Brabus 92R, a bit će proizveden u ograničenoj seriji od samo 50 primjeraka. Preinake u odnosu na originalni, potpuno električni model Smarta su brojne, pa ga već sada možemo zvati 'džepnom raketom' s nula emisija.

Inače, BRABUS GmbH je njemačka tvrtka za ugađanje zamjenskih dijelova za automobile visokih performansi osnovana 1977. u Bottropu (područje Ruhra), u Njemačkoj. Brabus je specijaliziran za vozila Mercedes-Benz, Smart i Maybach i najveći je Mercedes-Benz tuner nakon Mercedes-AMG-a, koji je podružnica Daimler AG-a od 1990-ih.

Brabus 92R Izvor: Promo fotografije / Autor: Brabus

Vanjski dizajn

Aerodinamička učinkovitost Brabusa 92R podcrtana sportskom elegancijom odlikuje njegov jedinstveni vanjski izgled i posve se uklapa u uzbudljivo iskustvo vožnje. Vanjski dizajn najznačajnije je definiran nizom Brabusovih prepoznatljivih dijelova od karbonskih vlakana, poboljšavajući cjelokupni izgled dvosjeda kao i njegovu osnovnu aerodinamiku.

Od prednje maske do stražnjeg spojlera, Brabus 92R sofisticiran je koliko i sportski, a na ulicama će se istaknuti svojom svježom i jedinstvenom osobnošću. Njegova crna boja karoserije dodatno je naglašena posebnim crvenim detaljima.

  • +10
Brabus 92R Izvor: Promo fotografije / Autor: Brabus

Sportski paket

Neusporedivo iskustvo vožnje, kao i sportski izgled 92R-a, zaokružuju Brabusov specijalni sportski ovjes sa spiralnim oprugama, spuštajući automobil za oko 25 milimetara i set alu naplataka Brabus Monoblock IX s dizajnom sastavljenim od osam dvostrukih krakova, obojan u crnu boju visokog sjaja. Brabus 92R je, prema proizvođaču, 'izvanredna kombinacija okretnosti, sigurnog i odgovornog upravljanja, kao i izvrsne kvalitete vožnje kako bi se osiguralo da je ovaj okretan brzi stroj pravi automobil za sve prigode gradskog života!'

Optimalne gume visokih performansi pruža Brabusov tehnološki partner Yokohama, a njihove dimenzije su: prednje 185/50 ZR 18 (felge 6,0J x 16 ET 42) i stražnje 205/40 R 17 (felge 7,0J x 17 ET 43).

Pogonski sklop Brabusa 92R

Njegova potpuno električna konfiguracija motora daje snagu na stražnjim kotačima od 68 kW (92 KS), okretni moment od 180 Nm i najveću brzinu od 130 km/h. Na karakteristični električni način, ovaj zapanjujući gradski sportski automobil tiho ubrzava od 0 - 100 km/h za samo 10,9 sekundi. U odnosu na serijsku verziju Smarta EQ fortwo cabrio to je 10 KS više, ubrzava 1 sekundu brže, ali ima i 20 Nm okretnog momenta više.

S jednim punjenjem baterije, ovaj maleni sportaš s dvoja vrata ima domet do 125 kilometara, ovisno o individualnom stilu vožnje

Unutrašnje uređenje

Iznutra Brabus 92R je podjednako izuzetan kao i njegove performanse te vanjski izgled. Najfinija crvena Brabus koža, naglašena prilagođenim prošivenim površinama u dizajnu 'Ultimate Ellipse', definira presvlake.

Crni prošivi i Brabus logotipi na oba naslona su stilski vrlo upečatljivi, uz strop električnog mekanog krova u istoj svijetlo crvenoj boji (iako to baš i nije vidljivo na slikama Brabusa!), samo su završni detalji ovog doista izvanrednog superautomobila. Ipak, Brabus kaže kako se daljnji zahtjevi kupaca mogu ispuniti posebnim završnim bojama i dodatnim nadogradnjama interijera.

Da sve baš ne bude toliko bajkovito spominje se i cijena ovog nabrijanog malog supersportaša od 46.284 eura, što je gotovo dvostruko više od serijske izvedbe Smarta EQ fortwo cabrio.