Svjetska premijera

Nova generacija Smarta: revolucionarna, digitalna, urbana

28.01.2020 u 11:22

Bionic
Reading

Novi Smart je cool mikroautomobil, dotjeranog dizajna s izraženim, snažnim blatobranima, kratkih prevjesa i s mogućnostima uređenja prema željama kupaca

Daimler je predstavio novu generaciju svog mikroautomobila - model Smart EQ. Kako njemački proizvođač kaže, novi Smart je potpuno vizualno i digitalno revidiran, a to se odnosi na njihova oba modela; fortwo i forfour. Progresivni dizajn zadovoljava inteligentno povezivanje i isključivo električne pogonske sklopove na električnu bateriju. Novi Smart EQ fortwo coupé, kabrio i forfour modeli nude održivi i sveobuhvatni koncept mobilnosti. No ovo je samo prijelazna verzija do potpuno nove generacije Smarta koja se sprema za 2022. godinu, jer će redizajnirani fortwo i forfour biti posljednji Daimlerovi modeli Smarta koje će oni samostalno proizvoditi i dizajnirati. Kako smo već pisali, postignut je dogovor o 50 postotnoj prodaji ove marke kineskom Geelyju. Kinezi će tako preuzeti inženjering marke Smart, dok će odjel Mercedes-Benz automobila nastaviti dizajnirati vizualni izgled ovog automobila.

Iako je nova generacija Smarta izbacila klasične motore i sada ima samo električni pogon treba reći da je originalni Smart bio zamišljen još davne 1972. godine, tijekom početnih rasprava o gradskom mikorautomobilu, kao koncept isključivo na bateriju.

'Automobil budućnosti mora dovoditi u pitanje postojeće pojmove i nadahnuti radikalnim i revolucionarnim tehnološkim idejama', ukratko je rekao još 1972. godine inženjer Mercedes-Benz studija i vizionar Johann Tomforde.

Godine 1982. tadašnji izvršni direkor švicarske tvrtke SMH (proizvođač plastičnih satova Swatch) Nicolas Hayek također je od početka zamislio Smart s pogonom nulte emisije. Malo je poznata činjenica da je od 2007. Smart imao u svojoj ponudi potpuno električnu opciju u svim generacijama. Smart je prvi svjetski proizvođač automobila koji je napravio radikalan zaokret i odbacio motore s unutrašnim sagorijevanjem.

Novi Smart je cool mikroautomobil, dotjeranog dizajna s izraženim, snažnim blatobranima, kratkih prevjesa i s mogućnostima uređenja prema željama kupaca. Vanjski izgled nove generacije ipak je tipično 'smartovski'. Integrirana opcionalna LED svjetla i redizajnirane rešetke hladnjaka neprimjetno se spajaju s posljednjim 'showcar' modelima prikazivanim na autosalonima, kao što je to bio slučaj na prošlogodišnjoj Ženevi ili u Frankfurtu.

Revidirani interijer prije svega nudi nove, proširene mogućnosti za smještaj raznih sitnica i redizajnirani UX koncept (user experience ili korisničko iskustvo). Buduća generacija infotainment sustava uključuje integraciju pametnih telefona i na taj način nudi korisnicima digitalno korisničko okruženje na koji su već navikli - u vlastitom automobilu.

Bilo da je riječ o temeljnim informacijama o samom automobilu, električnom punjenju, pronalaženju parkirnog mjesta i dobivanju uputa kamo voziti, učinkovitom učitavanju pametnog telefona, dijeljenju s prijateljima i obitelji ili o jednostavnom pronalaženju parkiranog Smarta – Smart EQ aplikacija i 'ready to' usluge to obavljaju u intuitivnim mobilnim aplikacijama. Potpuno novo korisničko sučelje omogućuje upravljanje na jednostavan način i pretvara bilo koji Smart u pravi povezani automobil.

Nova struktura razine opreme radikalno je jednostavna, jer je osnovni model dostupan u tri linije opreme: passion, puls i prime. Pored toga, kupci mogu odabrati jedan od tri paketa opreme: Advanced, Premium ili Exclusive, i na kraju preferiranu boju. Kao rezultat toga, svaki Smart u potpunosti se može prilagoditi kupcu u tri koraka.

Sa svojim opcijskim punjačem od 22 kW s funkcijom brzog punjenja, novi se modeli pune od 10 do 80 posto unutar samo 40 minuta, ako je moguće trofazno punjenje, ovisno o lokalnim uvjetima. Zahvaljujući suradnji s mrežnim partnerom za punjenje Plugsurfingom, kupci sada mogu koristiti gotovo sve stanice za punjenje. Registracija i naplata za sve to izvodi se s novom Smart EQ aplikacijom.

  • +25
Novi Smart EQ fortwo coupé, kabrio i forfour Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz