akvizicija

[FOTO] Stellantis kupuje 'Share Now' biznis dijeljenja automobila od BMW-a i Mercedes-Benza

04.05.2022 u 10:01

Bionic
Reading

'Free2move' je već ključni igrač na tržištu mobilnosti za B2B i B2C korisnike s flotom od više od 450.000 automobila koji nude usluge najma, dijeljenja automobila i pretplate, 500.000 parkirnih mjesta i mrežu od 250.000 stanica za punjenje

Free2move, globalno središte (hub) mobilnosti četvrtog po veličini proizvođača automobila tvrtke Stellantis, je objavio da je potpisao ugovor o kupovini tvrtke Share Now za dijeljenje automobila (car sharing), zajedničkog pothvata kojeg su osnovali Mercedes-Benz Mobility Group i BMW Group 2019.

Ovaj predloženi sporazum dodatno pozicionira Free2move kao vodećeg globalnog igrača mobilnosti, dodajući 14 velikih europskih gradova i 10.000 vozila u postojeću flotu od 2.500 vozila Free2move za dijeljenje automobila.

Inače, Stellantis nastao spajanjem 2021. godine proizvođača automobila Fiat Chrysler Automobiles i PSA Group je jedan od vodećih svjetskih proizvođača automobila i pružatelj usluga mobilnosti. Njegove slavne i kultne marke utjelovljuju strast svojih vizionarskih osnivača i današnjih kupaca u svojim inovativnim proizvodima i uslugama, uključujući Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep®, Lanciu, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move i Leasys.

U zahtjevnom svijetu mobilnosti, gdje korisnici nastoje optimizirati svaku minutu, vrijeme je dragocjeno. Premještanje korisnika s mjesta na mjesto velika je odgovornost. Free2move je dizajnirao inovativni model usluge mobilnosti koji se prilagođava svojim korisnicima.

Ovo rješenje, koje već postoji u Sjedinjenim Državama i Europi, omogućuje korisniku da uzme automobil na nekoliko minuta ili nekoliko sati. Ako korisnk želi vozilo dulje, može zadržati isti automobil bez promjene ugovora − Free2move cijene se automatski prilagođavaju.

  • +8
Stellantis kupuje 'Share Now' Izvor: Promo fotografije / Autor: Stellantis

O tvrtki Free2move

Free2move je jedini globalni brend mobilnosti koji nudi cjelovit i jedinstven ekosustav za svoje privatne i profesionalne kupce diljem svijeta. Oslanjajući se na podatke i tehnologiju, Free2move stavlja korisničko iskustvo u srce poslovanja kako bi ponovno otkrio mobilnost. Free2move nudi niz usluga kako bi zadovoljio višestruke potrebe svojih kupaca od jedne minute do nekoliko dana ili mjeseci uz uslugu dijeljenja automobila (car-sharing service), kratkoročni, srednjoročni ili dugoročni najam kao i rezervaciju VTC vozača, parking mjesta i stanica za punjenje strujom putem aplikacije.

Free2move Mobilnost u brojkama u cijelom svijetu: 2 milijuna kupaca, 450.000 vozila za najam, 500.000 parkirnih mjesta, 250.000 mjesta za punjenje u Europi.

'Integriranje snažne pozicije Share Now u velikim europskim gradovima omogućit će našim korisnicima da dobiju veći pristup širem rasponu usluga kako bi zadovoljili svoje različite potrebe mobilnosti', rekla je Brigitte Courtehoux, izvršna direktorica Free2move-a. 'Jednako važno, ova će akvizicija također ubrzati naš profitabilni rast. Sada smo korak bliže postizanju našeg cilja proširenja prisutnosti Free2move diljem svijeta na 15 milijuna aktivnih korisnika do 2030.'

Utječući na financijsku disciplinu i sposobnost Free2move-a za upravljanje profitabilnim poslovanjem, ova će akvizicija dodatno poboljšati ekonomiju razmjera i sinergije, pridonoseći njegovoj ambiciji Dare Forward 2030. da poveća profitabilnu uslugu mobilnosti na neto prihod od 2,8 milijardi eura s prvim korakom od 700 milijuna eura prihoda u 2025.

O tvrtki Share Now

Kao tržišni lider i pionir slobodnog dijeljenja automobila, Share Now je zastupljen u 16 velikih europskih gradova s ​​oko 10.000 vozila, uključujući 3000 električnih vozila uključujući automobile BMW, Mini, Mercedes, Smart i Fiat vozila u gradovima. Oko 3,4 milijuna korisnika već koristi uslugu. Share Now nudi održivo rješenje za urbanu mobilnost i, kao dio ponude mobilnosti, značajno pridonosi ublažavanju prometnih gužvi u gradovima.

Svaki auto za dijeljenje automobila zamjenjuje do 20 privatnih vozila u gradskom prometu. Share Now nastavlja širiti svoje vodstvo na europskom tržištu u slobodnom plutajućem dijeljenju automobila. Pružatelj usluga mobilnosti osnovan je 2019. kao zajedničko ulaganje između BMW Grupe i Mercedes-Benz Mobility AG. Sjedište tvrtke je u Berlinu.

Free2move je nedavno najavio akviziciju Opel Rent-a, ubrzavajući svoju strategiju rasta u Njemačkoj i Austriji i potičući prijelaz s najamnine na pružatelja usluga mobilnosti. U međuvremenu je ubrzao svoju ekspanziju dijeljenja automobila u Sjedinjenim Državama, a usluga je sada dostupna u Washingtonu (D.C.), Portlandu (Oregon), Denveru (Colorado), Columbusu (Ohio) i Austinu (Teksas). Free2move također upravlja dijeljenjem automobila u Europi (Pariz i Madrid).

Završetak akvizicije podliježe uobičajenim uvjetima zatvaranja, uključujući zadovoljenje antimonopolskih zahtjeva.