godinu dana od osnivanja

[FOTO/VIDEO] Stellantisov plan do 2030.: Sva prodaja u Europi i 50 posto u SAD-u električna vozila na baterije

01.03.2022 u 17:24

Bionic
Reading

Postavljen je plan da 100 posto prodaje u Europi i 50 posto prodaje u SAD-u budu električna vozila na baterije (BEV) do kraja ovog desetljeća. Planiraju imati više od 75 BEV vozila i postići globalnu godišnju prodaju BEV vozila od pet milijuna vozila do 2030.

Stellantis, četvrti po veličini svjetski proizvođač automobila, danas je predstavio Dare Forward 2030, svoj hrabri strateški plan za nadolazeće desetljeće koji će zaposlenike Stellantisa potaknuti da budu 'neprekidni' u stvaranju vrijednosti za sve dionike. Stellantis se obvezuje postati industrijski prvak u borbi protiv klimatskih promjena, dostižući nultu emisiju ugljika do 2038.

Zanimljivo, prije otprilike godinu dana, u siječnju 2021. PSA Grupa i Fiat Chrysler Automobiles su se ujedinili, a pregovore su zaključili tadašnji čelnici obiju grupa Carlos Tavares (PSA) i Mike Manley (FCA). Marke koje obuhvaća novonastali proizvođač Stellantis, a ima ih ukupno 15, uključuju: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram i Vauxhall, kao i Mopar autodijelove. U trenutku spajanja, Stellantis je imao 300.000 zaposlenika, kao i prisutnost u 130 zemalja svijeta te proizvodne pogone u 30 zemalja.

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares je rekao: 'Dare Forward 2030 inspirira nas da postanemo mnogo više nego što smo ikada bili. Širimo svoju viziju, probijamo granice i prihvaćamo novi način razmišljanja, onaj koji nastoji transformirati sve aspekte mobilnosti za boljitak naših obitelji, zajednica i društava u kojima djelujemo.'

Stellantis je danas predstavio strategiju Dare Forward 2030 Izvor: Promo fotografije / Autor: Stellantis

Istaknuo je: 'Pokrenut našom različitošću, Stellantis predvodi put u kojem se svijet kreće isporučujući inovativna, čista, sigurna i pristupačna rješenja za mobilnost.

Stellantis će biti industrijski prvak u ublažavanju klimatskih promjena, postajući trvrtka s nula emisije ugljika do 2038., uz smanjenje od 50 posto do 2030. Preuzimanje vodeće uloge u dekarbonizaciji, kao i odlučujući korak naprijed u kružnom gospodarstvu, naš je doprinos održiva budućnost.

Kako će Stellantis reagirati na situaciju u Ukrajini?

Stellantis je uspostavio dvije radne skupine za suočavanje s učincima ruske invazije na Ukrajinu. Jedna od radnih skupina prati sankcije koje su SAD i njihovi zapadni saveznici nametnuli Rusiji i kako će ih se proizvođač automobila pridržavati, izjavio je izvršni direktor Carlos Tavares. Druga radna skupina pazi na 71 djelatnika proizvođača automobila u Ukrajini. Zaposlenici su bili sigurni od posljednjeg ažuriranja, rekao je Tavares. Poslovanje tvrtke u Rusiji iznosilo je oko 20 milijuna eura (22,4 milijuna dolara) u smislu rezultata, rekao je Tavares.

Kao dio tog vodstva, postavljamo kurs da 100 posto prodaje u Europi i 50 posto prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama budu električna vozila na baterije (BEV) do kraja ovog desetljeća. Planiramo imati više od 75 BEV vozila i postići globalnu godišnju prodaju BEV vozila od pet milijuna vozila do 2030. godine.

Danas smo oduševljeni što možemo predstaviti prvi potpuno električni SUV marke Jeep® koji će biti lansiran početkom 2023. i pregled novog kamioneta Ram 1500 BEV koji stiže 2024. Naše je putovanje potaknuto fokusom na inovacije i inženjersku izvrsnost koja će stavimo najnoviju tehnologiju u sva naša vozila – od najpristupačnijih do visokih performansi i luksuza – sve to nudi kroz opsežan portfelj proizvoda naše nevjerojatne i jedinstvene kuće robnih marki', rekao je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares.

'Cilj nam je biti broj 1 u zadovoljstvu kupaca za naše proizvode i usluge na svakom tržištu. Posvetit ćemo iznimnu pozornost potpunom iskustvu od kraja do kraja, radeći na uklanjanju bilo kakvog trenja u cijelom lancu vrijednosti. Vodit ćemo tržište gospodarskih vozila s najučinkovitijim portfeljem proizvoda i usluga donoseći izuzetna rješenja našim profesionalnim kupcima.

Stellantis činimo izvanrednim mjestom za rad i magnetom za ljude koji žele poboljšati živote kupaca, oslobađajući naš puni potencijal za digitalnu i elektrificiranu budućnost.

Svojim snažnim globalnim operacijama dodajemo snažnije motore. Operativna izvrsnost, brzina izvršenja i rentabilnost od manje od 50 posto isporuka ostat će naša obilježja. Udvostručit ćemo naše neto prihode do 2030. i održati dvoznamenkastu maržu prilagođenog operativnog prihoda tijekom cijelog desetljeća.

Ponosni smo na našu bogatu povijest. To pokazuje našu hrabrost, upornost i okretnost. Ovome dodajemo i način razmišljanja poduzetnika za postizanje Dare Forward 2030', rekao je Carlos Tavares.