ZELENA ALTERNATIVA

[FOTO/VIDEO] Električni motocikli i kod nas: Bili smo na premijeri električnih enduro/cross motora Kuberg

01.10.2021 u 12:56

Bionic
Reading

Ono što ove motore razlikuje od pravih cross motora je izuzetna jednostavnost vožnje čime je amaterima otvorena mogućnost da i sami isprobaju nalet adrenalina vožnje po neravninama i mjestima gdje ne postoje staze i putevi

Da je stiglo vrijeme da vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem polako odlaze u povijest posve je jasno već duže vrijeme. I dok smo se nekako već naviknuli na pomisao da je ovaj trend elektrifikacije zahvatio samo segment autmobila, sve je izvjesnije da se ovaj trend ubrzano približio i motociklima.

Svakim danom sve je češća pojava, pa rekli bismo skoro i uobičajena, da na našim cestama prometuje sve više električnih bicikala, skutera i naravno, romobila. Motocikli su zasad nekako ostavljeni sa strane, ali i to će se promijeniti uskoro, jer se već u ponudi na hrvatskom tržištu nalazi nekoliko modela potpuno električnih motocikala.

Kako bismo provjerili ovu tvrdnju uputili smo se na moto-cross stazu u Donjoj Zdenčini , pokraj Zagreb, na kojoj je čini se započela i era elektrifikacije off-road motocikala u Hrvatskoj. Tamo su premijerno predstavljeni enduro/cross motori na potpuno električni pogon, a od početka listopada svi željni dobre zabave po neutabanim i gorskim putevima moći će kupiti vlastiti primjerak.

  • +27
Bili smo na premijeri električnih enduro/cross motora Kuberg Izvor: Promo fotografije / Autor: Kuberg

Naime, motori marke Kuberg, češke proizvodnje i inovativnog dizajna, mogli su se iskušati na spomenutoj moto-cross stazi. Tamo su svi prisutni mogli isprobati i nekoliko izvedbi koje uključuju modele Start, Hero, X-Force, Freerider i Ranger. Marko Đurović i David Kratochvíl predstavili su Kuberg električne motore hrvatskoj javnosti.

Najprije su pred pozvanim novinarima, partnerima i zainteresiranim kupcima, demonstracijske vožnje izveli profesionalni vozači moto-crossa koji su i sami imali prvi puta priliku isprobati vožnju na potpuno električni pogon. Među njima se posebno isticao mladi David Dorčić iz Extreme klub Malino-Oriovac, koji je isprobao model X-Force. Iako je nedostajao zvuk motora, osjećaj brzine i prašine koja je ostajala iza njih na pripremljenim brežuljcima moto-cross staze pokazalo se da ovi električni motori omogućuju potpuni doživljaj avanture i to bez zagađivanja okoliša.

Ono što ove motore razlikuje od pravih cross motora je izuzetna jednostavnost vožnje čime je amaterima otvorena mogućnost da i sami isprobaju nalet adrenalina vožnje po neravninama i mjestima gdje ne postoje staze i putevi. Pritom nimalo ne možete umanjiti činjenicu da gas morate pritisnuti pažljivo jer prijenos električne snage je momentalan, a ubrzanje strelovito. Buduće vlasnike ovih motora ujedno će sigurno veseliti činjenica da održavanje iziskuje puno manje i vremena i novaca od sličnih, klasičnih benzinskih konkurenata.

Svi koji su to željeli mogli su uz minimalne upute isprobati motore na stazi i na neravnim putevima pokraj staze. Neki hrabriji i iskusniji su isprobali manje skokove, a drugi su se zadovoljili neravninama na obližnjoj livadi. No, svi su bili oduševljeni doživljenim iskustvom i osjećajem vožnje.

Bili smo na premijeri električnih enduro/cross motora Kuberg Izvor: Promo fotografije / Autor: Kuberg

Osim enduro izvedbi među predstavljanim primjercima, sudionici su imali priliku vidjeti, pa čak i isprobati cestovnu verziju modela Freerider (Street) koju je moguće registrirati.

Vjerojatno su najviše uživali i maleni vozači - djeca za koje postoje mini izvedbe crossera, modeli Start i Hero. Treba spomenuti i činjenicu da brzinu ovih modela možete ograničiti na razinu sigurnu za vaše dijete.