NAPREDNA TEHNOLOGIJA

BMW-ove aerodinamičke felge: Novi električni iX3 ovim potezom će povećati domet za 10 km

  • Autor: Z.M.
  • Zadnja izmjena 07.02.2020 14:43
  • Objavljeno 07.02.2020 u 14:43
BMW Aerodynamic Wheels su felge koje su lakše i smanjuju otpor zraka

BMW Aerodynamic Wheels su felge koje su lakše i smanjuju otpor zraka

Izvor: Promo fotografije / Autor: Florian Generotzky/BMW

Aerodinamičke felge na novom BMW-u iX3 kombiniraju laganu konstrukciju i smanjeni otpor zraka uz sportsku eleganciju aluminijskog kotača s V-izrezom na potpuno novi način

U današnjim automobilima, kotači, odnosno felge i njihov aerodinamični protok utječu na ukupnu učinkovitost vozila i do 30 posto. Zbog toga će napredna tehnologija naplataka pod nazivom BMW Aerodynamic Wheel svoju premijeru imati na novom potpuno električnom modelu BMW iX3, čije je lansiranje na tržište planirano za 2020. godinu. Prema bavarskom proizvođaču automobila, nova kombinacija na aluminiju bazirane felge i pojedinačno dizajniranih umetaka nadopunjuje osnovnu učinkovitost prvog čisto električnog SAV vozila (Sport Activity Vehicle) BMW Grupe.

Iako smanjuju otpor zraka za oko 5 posto u odnosu na konvencionalno pogonjeni BMW X3, nove aerodinamičke felge nisu samo učinkovitije nego i lakše od prethodnih. Zahvaljujući optimalnom protoku zraka oko lukova kotača, ove felge su 15 posto lakše od prethodnih aerodinamičnih felgi.

BMW iX3

BMW iX3

Izvor: Promo fotografije / Autor: WILFRIED WULFF/BMW

Njihove prednosti u pogledu aerodinamike i težine imaju ukupni učinak smanjenja potrošnje energije BMW-a iX3 za još 2 posto u europskom ispitnom ciklusu WLTP - što iznosi 0,4 kWh/100 km - i time povećavaju domet vozila za 10 kilometara. Izgled felgi može se mijenjati na mnogo različitih načina, što omogućava širok izbor mogućnosti dizajniranja kotača na budućim modelima. Novi Aerodynamic Wheel naplatci predstaviti će se i na modelima BMW iNext i BMW i4, koji će biti predstavljeni 2021. godine.

Dimenzije osnovnog dijela felge osiguravaju funkcioniranje felge u skladu sa svim strukturalnim izazovima koji su uključeni u prijenos dinamičkih sila. Ulošci visokog stupnja obrade odgovorni su za postizanje potrebnog aerodinamičkog učinka. Ova nova podjela zadataka predstavlja značajnu uštedu težine u odnosu na prethodne BMW-ove aerodinamične felge.

BMW Aerodynamic Wheel

BMW Aerodynamic Wheel

Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Nadalje, prema BMW-u, nova osnovna felga izrađena je od manje materijala nego njezina prethodnica, uz dodatno smanjenje neovješene mase laganim umetcima. To poboljšava i voznu dinamiku i učinkovitost. Uz to, mješavina materijala koristi postojeće proizvodne resurse, jer nema potrebe za dodatnim alatima za proizvodnju posebnih opcija felgi optimizirane aerodinamike.

Za postavljanje u laganu osnovnu felgu umetci su precizno oblikovani i ugrađeni su u vanjsku stranu kotača između krakova. Dakle, vrlo su učinkoviti u smanjenju turbulencija zraka na luku kotača - a samim tim i otpor zraka. Kao rezultat, Aerodynamic Wheel čine ključni element cjelokupnog paketa razvijenog za optimalnu učinkovitost BMW-a iX3.

BMW Group prvi je automobilski proizvođač koji je kombinirao felge od lijevanog aluminija s umetcima koji se sastoje od plastičnog nosača i vidljive površine od aluminija.

Gama BMW električnih vozila

Gama BMW električnih vozila

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fabian Kirchbauer/BMW

Visokokvalitetni materijal koji se koristi za umetke i njihova precizna integracija u dizajn kotača bez vidljivih zazora pojačavaju premium karakter naplataka. Prema BMW-u, patentirani postupak optimizacije aerodinamičkih svojstava uz minimaliziranje težine otvara dosad neviđen prostor za prilagodbu vozila.

Aerodinamičke felge mogu se obojiti u različitim bojama, dok kupac također može birati između mat ili polirane završne obrade, kao i kod uobičajenih felgi. Sve verzije osnovne felge mogu biti opremljene umetcima čiji izgled može biti neograničeno različit, prema specificiranom sjaju, poliranju i uzorku. To znači da se, na primjer, boja karoserije vozila može ugraditi u stil umetka. Nadalje, umetci se također mogu kombinirati s različitim izvedbama površina unutar jednog naplatka. Krajnji rezultat je mnoštvo aerodinamički optimiziranih mogućnosti felgi, svaka s dizajnom koji odgovara karakteru vozila, odabranoj liniji opreme i individualnim preferencijama kupca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!