KORAK NAPRIJED

BMW i Porsche demonstrirali super brzo punjenje - 100 km za 3 minute

14.12.2018 u 10:49

Bionic
Reading

Jedna od najvećih prepreka za širu adaptaciju električnih automobila jest takozvana anksioznost od prekratkog dometa. Naime, brojni vozači su priznali kako ih je kod električnih vozila najviše strah da neće imati dovoljno energije za prevaljivanje potrebne udaljenosti

Super brze punionice mogle bi značajno umanjiti ovaj nelagodan osjećaj, posebice stoga što sve više novih vozila dolazi sa snažnijim baterijama, većeg kapaciteta, pa doseg od 300 km s jednim punjenjem prerasta u svojevrsni standard.

BMW i Porsche su u Njemačkoj demonstrirali novu superbrzu stanicu za punjenje u Jettingen-Scheppachu izlazne snage od 450 kW.

FastCharge sustav je Porscheovom prototipnom Taycanu s 800-voltnom baterijom dopunio bateriju za doseg od 100 km u manje od tri minute. Punionica je pritom dosegla kapacitet od 400 kW. BMW-ov i3 s baterijom kapaciteta 57 kWh, pak, napunjenost baterije povećana je s 10 posto na 80 posto u 15 minuta.

Izgradnju ove superbrze punionice financiralo je Njemačko ministarstvo prometa i digitalne infrastrukture iznosom od 7,8 milijuna eura, te će za vlasnike električnih vozila korištenje biti besplatno.

FastCharge punionica automatski prilagođava napon, te može puniti sva vozila čije baterije raspolažu 400 ili 800-voltnim sustavima, te punjačem standarda Type 2.

  • +11
BMW i3 Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW