5. Uskrsni Oldtimer Promo Tour

Baština koju treba očuvati: Starodobni automobili okupirali Rogoznicu, Trogir i Šibenik

02.04.2024 u 10:01

Bionic
Reading

Najviše pažnje je izazvao najstariji oldtimer Dodge Roadster iz 1924. godine vlasnika iz Slovenije jer je ovaj muzejski primjerak oldtimera ove godine napunio 100 godina

Turistička zajednica Rogoznice je ove godine organizirala jubilarni 15. Uskrsni doručak a već 5. godinu po tradiciji ovom jedinstvenom događaju pridružili su se i sudionici projekta Oldtimer Promo Tour. Još dan prije Uskrsa u Marina Frapa Resort su dolazili vlasnici starodobnih automobila iz udaljenijih gradova i država koji se sutradan zajedno s oldtimerašima iz okolice okupljaju na trgu okruženom arkadama što svake godine pruža nezaboravnu sliku i prigodu da se ovjekovječi ovaj prizor.

Nakon druženja sudionika i zajedničkog fotografiranja kolona oldtimera odlazi u centar Rogoznice na Uskršnji doručak. Svake godine dolazak oldtimera izazove posebnu atmosferu i svakome na svoj način obogati doživljaj sa puno strasti i emocija.

Neobični automobili koji dolaze iz razdoblja zapravo na jednom mjestu pružaju odličnu prezenaciju razvoja autoindustrije kada je svaka marka težila biti drugačija i posebna. Osim pogleda na pomalo zaboravljene povijesne modele automobila, mogle su se čuti brojne zanimljive priče vlasnika oldtimera.

Najviše pažnje i znatiželje izazvao je i najstariji oldtimer Dodge Roadster iz 1924. godine vlasnika Drage Kukoviča iz Slovenije koji je došao četvrti put na Uskrsni Oldtimer Promo Tour. Ove godine bila je to posebna prigoda jer je ovaj muzejski primjerak oldtimera napunio 100 godina, pa mu je predstavnik TZ Rogoznica uručio prigodni poklon za rođendan njegovog oldtimera.

Gospodin Drago ga je prije više od 20 godina nabavio iz Australije i do sada zajedno sa suprugom Renatom sudjelovao na brojnim oldtimer događajima u regiji.

Još jedan zanimljiv susret obilježio je ovogodišnji Uskrsni doručak i Oldtimer Promo Tour. Uz oldtimer automobil Robert Bekar iz Slovenije koji je kolekcionar Tomos mopeda je dovezao tri primjerka mopeda. Ovi legendarni skuteri se još uvijek mogu sresti, a postoji dosta kolekcionara koji ih obnavljaju i sakupljaju.

No ono što je fascinantno je podvig koji je gospodin Bekar ostvario 2018. godine kada je s još trojicom prijatelja na mopedima Tomos od 50 cm³ u 23 dana prošao oko 6300 km. Bilo je to putovanje od New Yorka do San Franciska kroz 10 saveznih država vozeći u zahtjevnim vremenskim uvjetima i različitim cestama do cilja.

Ugostitelji iz Rogoznice svima koji su došli na Uskrsni doručak priredili tradicionalna jela vezana za Uskrs te svima pružili gastro užitke. Osim toga ne smijemo zaboraviti uživanje u predivnom krajoliku te neobičnoj edukacija o očuvanju tehničke baštine, ali i povijesne baštine kojom Rogoznica obiluje i s velikom pažnjom održava.

  • +68
5. Uskrsni Oldtimer Promo Tour Izvor: Ostale fotografije / Autor: Josip Radić

Sudionici projekta Oldtimer Promo Tour nakon toga odlaze na promotivnu vožnju do Trogira. U idealnoj scenografiji koju pružaju zidine i kula Kamerlengo brojni turisti domaćini mogli su uživati u nesvakidašnjim primjercima oldtimera.

Ovdje se pridružio i vlasnik Jeep Willisa koji datira iz 1943., a broj otisnut na karoseriji otkriva da je za vrijeme II svjetskog rata bio u Europi.

Nakon šetnje Trogirom Sudionici projekta Oldtimer Promo vraćaju se na druženje u Marina Frapa Resort odakle drugi dan idu u Šibenik gdje će sudjelovati na Uskršnjem doručku.

Još jednom se potvrdilo kako Oldtimer Promo Tour osim strasti prema automobilima, njeguje ono najvažnije, druženje ljudi koje to povezuje a dolaze iz različitih sredina.

Na šibenskoj rivi

Grad Šibenik zajedno s Turističkom zajednicom grada već po tradiciji na Uskrsni ponedjeljak organizira doručak, a od prošle godine bogatom programu događanja se priključio i projekt Oldtimer Promo Tour. I ovogodišnji Promo tour organiziran je u suradnji s Oldtimer Klubom Šibenik, a okuplja vlasnike oldtimera iz cijele Dalmacije. Njima se priključuju i sudionici Uskrsnog Oldtimer Promo Toura Rogoznica koji dolaze iz udaljenijih područja Hrvatske te po tradiciji iz Slovenije.

Svojevrsna izložba oldtimera održava se na šibenskoj rivi te pruža nezaboravan doživljaj svima koji se tu zateknu. Rijetka je prigoda u ovom prekrasnom ambijentu Šibenika vidjeti na jednom mjestu paletu oldtimera koji datiraju od najstarijeg Dodge Roadstera koji je star 100 godina do onih nešto novijih koji ulaze u ovu kategoriju jer prelaze 30 godina starosti.

Najzastupljeniji su bili modeli Fiata koji datiraju iz 60 tih godina prošlog stoljeća kao što su Fiat 1100 millecento iz 1961. Fiat 1100 D 1964. te iz 70-tih 2 modela Fiat 124 sport coupe iz 1971. i 1973. veoma rijetki Fiat 1500 GT Ghia iz 1973. proizveden u samo oko 800 primjeraka, zatim Fiat 1300 iz 1978., Fiat X 1/9 Bertone 1980. te simpatična Fiat Panda iz 1992.

Modeli bavarskog proizvođača automobila su se predstavili prekrasnim BMW-om 2002 iz 1968 te modelom 316 iz 1976. Tu je i nešto noviji BMW serije 7 oznake 750i E 32 iz 1992. opremljen impresivnim V12 motorom 5000 cm³ obujma koji razvija 300 KS .

Bilo je i par uvijek simpatičnih Volkswagen Buba iz 1968. i 1971., do jedne posebne Bube tip 113 model expert iz 1962.

Uz njih bilo je veoma zanimljivo vidjeti legendarnog Fiću odnosno Zastavu 750 iz 1971., kao i inačicu opremljenu motorom od 850 cm³ iz 1981. Zatim dvije Alfa Romeo: GT Junior iz 1970. te model 75 2.0 TS iz 1991.

Kabriolet modeli bili su zastupljeni engleskim Triumphom model Spitfire MKIV iz 1974. preko Mercedes Benza 380 SL iz 1980. opremljenim V8 motorom do modela Toyota Celica iz 1991. Tu je i sportski model Opela oznake GT 1900 iz 1971. koji je prošlogodišnji prvak Hrvatske u kategoriji starodobnih vozila i na kraju Volvo 244 GL iz 1977. godine.

Zahvaljujući TZ grada Šibenika sudionici Oldtimer Promo Toura imali su prigodu uz stručno vodstvo Diane Bolanče također ljubiteljice oldtimera iz Šibenika prošetati starom gradskom jezgrom i doživjeti ljepote od katedrala, palača i kuća plemića, portala do središnjeg gradskog trga koji svi zajedno predstavlja neprocjenjivu kulturnu baštinu grada Šibenika.

Nakon razgledavanja druženje sudionika je nastavljeno u prekrasnom ambijentu trga ispred restorana Gradska vijećnica u centru Šibenika s pogledom na šibensku ljepoticu, katedralu Sv.Jakova. Tako je projekt Oldtimer Promo Tour u suradnji s TZ grada Šibenika i Oldtimer klubom Šibenik ponovo uz strast prema automobilima skrenuo pažnju na očuvanje baštine, po čemu su ovaj projekt i grad Šibenik veoma poznati.