nema uzore i ne slijedi trendove

Avangarda u višoj srednjoj klasi – Arteon stiže na tržište s velikim updateom, a prvi put i kao Shooting Brake

04.11.2020 u 12:49

Bionic
Reading

Arteon nema uzore i ne slijedi trendove – to je model čiji je prednji dio prepoznatljiv u masi. Volkswagen sada na tržište donosi sveobuhvatan update ove progresivne više srednje klase te istovremeno dodatnu verziju karoserije kao istaknutu značajku: novi Arteon Shooting Brake – avangardistički svestrani talent s kojim Volkswagen u potpunosti reinterpretira temu „Variant“

Obje verzije Arteona također će prvi put na tržište stići s plug-in hibridnim pogonom još u 2020. godini. Spoj e-motora i benzinskog turbomotora u novom Arteonu eHybrid i Arteonu Shooting Brake eHybrid razvija sistemsku snagu od 160 kW (218 KS). Dva plug-in hibridna modela mogu prijeći do 59 kilometara (fastback) odnosno 57 kilometara (Shooting Brake) s potpuno električnim pogonom bez lokalnih emisija. Na dugim dionicama e-motor također smanjuje potrošnju TSI motora. Plug-in hibridni modeli sa svojim električnim dosegom idealno odgovaraju tipičnom ponašanju današnjih vozača automobila. Primjerice onih u Njemačkoj: prema istraživanju10 njemačkog Saveznog ministarstva za promet i digitalnu infrastrukturu, 95 posto svih dnevnih vožnji automobilom kraće je od 50 kilometara. Stoga je većina svih vožnji u najmnogoljudnijoj zemlji u Europi moguća uz potpuno električni pogon s eHybrid verzijama Arteona. Zahvaljujući dodatnoj električnoj snazi novi modeli Arteona eHybrid također nude funkciju boosta koja dodatno poboljšava komfor pri pretjecanju i dinamiku vožnje.

Ekspresivan i dinamičan Shooting Brake. Arteon je u višoj srednjoj klasi uspostavio novi, avangardistički stil. Volkswagen sada nastavlja ovaj ekspresivni put s novim Arteonom Shooting Brake. Arteon Shooting Brake nudi dodatan prostor za život u pokretu, a koncipiran je za sve one vozače automobila koji cijene individualni stil i inovativne tehnologije koliko i optimalnu funkcionalnost i varijabilnost. Nikad prije nije postojao sličan Volkswagen.

Update dizajna i za fastback. Svi modeli Arteona odlikuju se dodatno izoštrenim prednjim dijelom vozila. Time je model, čiji je prednji dioprepoznatljiv u masi, postao još upečatljiviji. K tomu se obje verzije karoserije mogu prvi put konfigurirati s novim LED svjetlima za dnevnu vožnju dok su LED stražnja svjetla koja sežu sve do stražnjeg poklopca također iznova razvijena.

U području tehnologije odnosno spektra pogona također su uvedene promjene. Svi se motori odlikuju visokom razinom učinkovitosti, niskim vrijednostima emisija i snažnim okretnim momentom. Maksimalna učinkovitost postiže se zahvaljujući inovativnim tehnologijama motora i ispušnih sustava koje će sa sigurnošću ispuniti i zahtjeve u budućnosti.

K tomu se u avangardnu modelsku liniju uvode i inteligentni sustavi potpora. Primjer: zahvaljujući sustavu Travel Assist novi modeli Arteona prvi put nude potpomognutu vožnju na visokoj razini u okviru granica sustava. Volkswagenovi modeli dizajnirani posebno za duže dionice preuzet će upravljanje, ubrzanje i kočenje pri brzini do 210 km/h pod nadzorom vozača.

S početkom prodaje na raspolaganju će biti turbodizelski motori snage 150 KS i 200 KS. Arteon i Arteon Shooting Brake u Hrvatskoj će biti dostupni s dvije razine opreme: Elegance i R-Line, dok će se iduće godine na tržištu pojaviti i R model. Arteon i Arteon Shooting Brake već su u seriji bogato opremljeni. Tako na listi serijske opreme nalazimo automatski klima uređaj, App-Connect uključujući App-Connect Wireless, radio uređaj „Ready 2 Discover“, Digital Cockpit Pro, LED glavna svjetla, električno preklopiva i grijana vanjska zrcala, grijanje prednjih sjedala, automatsko održavanje razmaka ACC, Lane Assist, Front Assist, 18“ aluminijske naplatke itd. Recimo i da je R-Line model u seriji opremljen 19“ aluminijskim naplatcima. Trenutno ulazni model na našem tržištu je Arteon 2.0 TDI DSG Elegance koji starta sa cijenom od 310.599 kuna, dok s istim motorom Arteon Shooting Brake košta 318.940 kuna.