ISTRAŽIVANJE POTVRDILO

Automobili u ovim bojama najbrže gube na vrijednosti

23.10.2017 u 09:33

Bionic
Reading

Iz godine u godinu mijenjaju se preferencije kupaca prema automobilskim bojama, no pojedine nijanse drže cijenu bolje od drugih

iSeeCars je analizirao podatke o 2,1 milijuna automobila proizvedenih u posljednje tri godine, te prodanih između rujna 2016 i rujna 2017, kako bi ustanovili koja boja automobila najbrže deprecira vrijednost vozila.

Pokazalo se da, šokantno ili ne, zlatna boja najbrže gubi na vrijednosti. Čini se da nije zlato sve što sja, a ako je vaš automobil zlatan očekujte gubitak vrijednosti od 37,1 posto u prve tri godine vlasništva.

Slijedi ljubičasta sa 36,7 posto, dok će vlasnici bež vozila u prosjeku izgubiti - 36,6 posto vrijednosti automobila.

Najpopularnija boja je žuta. Automobili ove boje u prosjeku gube svega 27 posto vrijednosti, a slijede je narančasta sa 30,6 i zelena sa 30,9 posto.

Crveni i bijeli automobili pak još uvijek drže cijenu bolje od prosjeka, s deprecijacijom od 32,6, odnosno 32,7 posto, dok su plavi, crni, smeđi i sivi podjednako lošiji od prosjeka s padom vrijednosti od 33,5 posto.

Ako ste pomislili da su srebrni automobili bolji od prosjeka, nažalost, moramo vas razočarati. Svega su nešto bolji od bež automobila s rezultatom od 34 posto.