NAJPLAVIJE PLAVA

Lexusu je trebalo 15 godina da razvije ovu plavu boju

10.10.2017 u 15:22

Bionic
Reading

Boje igraju veoma važnu ulogu u našim životima, no možda još veću kad su proizvodi koje kupujemo u pitanju. Pitajte prosječnog marketinškog stručnjaka kakve sve poruke odašilje određena nijansa i pripremite se na veoma dugo objašnjavanje

Ipak, čak ni najduže teoretiziranje vjerojatno neće trajati onoliko vremena koliko je Lexusu trebalo da razvije svoju posljednju automobilsku boju, obzirom na utrošeno vrijeme definitivno nedovoljno maštovito nazvanu - ‘Strukturalnu Plavu’.

Japancima je, naime, trebalo 15 godina, a na istraživanju i razvoju sudjelovala su oba Lexusova centra u Japanu i SAD-u, kao i stručnjaci iz VIAVI Solutionsa.

Rezultat je najplavije plava boja koju možete vidjeti golim okom, a premijerno će ekskluzivno biti dostupna na kupeu LC u hibridnoj 500h i izvedbi s motorom V8 .

Sami premaz specifičan je po tome što koristi 300 milijardi ultra malenih pigmentnih pahuljica, ukupne mase od 300 grama, nanesenih u čak 40 slojeva. One reflektiraju gotovo sto posto svjetla kao vidljivo plavu boju.

Obični premazi za smrtnike navodno to čine sa svega 50-postotnim udjelom.

Moramo priznati da automobil u promotivnom videu izgleda fantastično ali i da naše, zadatku evidentno nedorasle, oči s teškoćom razlikuju Strukturalnu Plavu boju od, znate, vulgaris metalik plave.

Kako god bilo, Lexus u vlastitim pogonima u Motomachiju može proizvesti svega dva automobila s ovim premazom dnevno, pa ne sumnjamo da će najplavije plava boja biti poprilično ekskluzivna.

Koliko će se ovo odraziti na cijenu ostaje za vidjeti.

Nadajmo se da neće kao u slučaju Porscheovih Chromaflair premaza, koje po automobilu koštaju - 82.645 eura!

Autor: Lexus