VREMENSKA PROGNOZA

Oglašen alarm uzduž Jadrana, mogući olujni udari vjetra. Stižu kiše

26.03.2024 u 06:59

Bionic
Reading

Umjereno do pretežno oblačno, uglavnom u drugom dijelu dana na Jadranu i predjelima uz njega mjestimice kiša i pljuskovi, a moguća je i grmljavina. Za cijeli obalni pojas proglašen je žuti meteoalarm zbog jakog juga, s tim da se u srednjoj Dalmaciji očekuju i olujni udari. Najviša dnevna temperatura između 12 i 18 °C

Prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Zagreb uključuje promjenljivo uz sunčana razdoblja prijepodne, a poslijepodne umjereno i pretežno oblačno. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura zraka od 15 do 17 °C.

Meteorologinja Tomislava Hojsak kazala je za HRT da će danas prijepodne će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti i sunčanih razdoblja, a popodne više oblaka. Na krajnjem istoku puhat će umjeren jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura oko 2 °C, a najviša dnevna od 17 do 19 °C.

U središnjoj Hrvatskoj slabiji vjetar, a kao i na istoku - više sunčanog vremena prijepodne te oblačnije poslijepodne. Temperatura ujutro od 0 do 3 °C, a danju oko 17 °C. Na zapadu će sunce nakratko proviriti između oblaka prijepodne, a zatim s jačim naoblačenjem stiže kiša s juga. Na sjevernom Jadranu će zapuhati jugo i jačati te će u drugome dijelu dana mjestimice biti olujno.

Najviša dnevna temperatura zraka od 12 °C u Gorskoj Hrvatskoj do 17 °C na otocima. U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, a mjestimična kiša stiže glavninom u drugome dijelu dana. Jugo će tijekom dana jačati na jako i olujno. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 10 °C, a najviša dnevna oko 16 °C.

  • +5
Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

I na krajnjem jugu Hrvatske zapuhat će i jačati jugo, a s njime i valovitost mora. Ponešto sunčanih razdoblja bit će prijepodne, a od sredine dana više oblaka i povremena kiša, navečer i u obliku pljuskova s grmljavinom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 17 °C."

I dalje promjenjivo

'Prilično nestabilno vrijeme potrajat će i idućih dana. Od kontinentalnih krajeva sunčanog vremena bit će ponajprije u središnjim i istočnim područjima, a kiše u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije. Sa srijede na četvrtak padat će posvuda - lokalno i obilno. Vjetar umjeren jugoistočni i jugozapadni, povremeno s jakim udarima. U petak stabilnije i još toplije. Na Jadranu razmjerno vjetrovito jer će i dalje puhati jako i olujno jugo, u četvrtak i jak jugozapadni vjetar. Povremeno će padati kiša, a sa srijede na četvrtak bit će i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. U petak sunčanije i većinom bez oborine, osim na sjeveru gdje je moguć poneki pljusak', prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će biti povoljne većini ljudi u cijeloj zemlji. Nakon dobrog sna, uz vedro vrijeme bit će dobrog raspoloženja, koncentracije i radnog elana. Valja upozoriti na slojevito odijevanje zbog hladnog jutra. Zatopljenje sredinom dana u unutrašnjosti, učinit će dan ugodnim za boravak na otvorenom. U odnosu na prethodni dan, kroničnim bolesnicima će biti znatno olakšano podnošenje njihovih bolesti. No, nagle promjene vremena nisu ugodne ni njima niti starijoj populaciji.