istra

Županijski vijećnici odobrili zaduživanje od 150 milijuna kuna za izgradnju nove pulske Opće bolnice

30.09.2019 u 14:50

Bionic
Reading

Vijećnici istarske Županijske skupštine prihvatili su u ponedjeljak na sjednici u Pazinu prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za zaduživanje pulske Opće bolnice od 150 milijuna kuna za izgradnju nove bolnice, a za kreditora je izabrana Erste&Steiermarkische banka d.d. iz Rijeke

Kako je rečeno, za izgradnju nove Opće bolnice u Puli osigurano je 600 milijuna kuna, i to s dva kredita po 300 milijuna kuna.

Sporazumom o sufinanciranju izgradnje nove Opće bolnice u Puli, koji su potpisale Vlada, Istarska županija i Opća bolnica Pula u srpnju 2011., utvrđena je visina financijskih sredstava, njihova namjena te omjer preuzimanja obveza za povrat kredita.

Sporazum tako predviđa da država osigura 75 posto godišnjih anuiteta, a županija preostalih 25 posto kroz cijelo razdoblje otplate kredita.

Za te kredite država je izdala jamstva bankama, no kako je tijekom gradnje bilo promjena zbog izmjena zakona kojima se definira gradnja, ili onih kojima se utvrđuju uvjeti u zdravstvenim ustanovama, osigurana financijska sredstva više nisu bila dovoljna za dovršetak gradnje.

Radi unaprjeđenja projektnih rješenja i prihvaćanja najsuvremenijih tehnologija u medicini, potrebno je osigurati dodatnih 150 milijuna kuna. Podsjetivši kako je s Vladom postignut dogovor o osiguranju dodatnih financijskih sredstava za završetak projekta izgradnje nove Opće bolnice u Puli, obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin je podsjetio na sastanak s premijerom Plenkovićem te ministrima zdravstva i financija, na kojem je krajem kolovoza zaključeno da se bolnica treba završiti u najkraćemu mogućem roku te da su dodatna financijska sredstva opravdana kako bi, kako je rekao, 'krajem 2020. godine građani Istre dobili najsuvremeniju opremljenu bolnicu'.

Vijećnici Županijske skupštine zahvalili su svima koji sudjeluju u projektu te su istaknuli kako je to primjer cjelovitog rješavanja problema u zdravstvenom sustavu i dobre suradnje svih uključenih.

'Gradnjom nove bolnice s najnovijom opremom stvaraju se i preduvjeti za privlačenje medicinskog kadra, a paralelno Sveučilište Jurja Dobrile u Puli radi na osnivanju Medicinskog fakulteta jer je izražena nada da Opća bolnica preraste u Klinički bolnički centar. Sve predradnje Sveučilišta su odrađene te se čeka dopusnica Ministarstva znanosti za novi studij medicine u Puli', poručila je ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrsti dodajući kako se odgovor očekuje za dva tjedna.