zarazna bolest

Epidemija svraba u pulskoj bolnici; zaraženo osoblje i pacijenti

24.09.2019 u 09:39

Bionic
Reading

Do sada je 13 osoba zaraženo svrabom na Odjelu interne medicine Opće bolnice Pula, osam zdravstvenih djelatnika i pet pacijenata. Epidemija je pod nadzorom, poručuju iz bolnice, a uvedene su i protuepidemijske mjere. Svrab se pojavio prošle srijede na jednom od odjela Službe za internu medicinu, a izvor epidemije najvjerojatnije je pacijent koji je tamo ležao

'Dosad je registrirano 13 oboljelih, od kojih je osam zdravstvenih djelatnika i pet pacijenata. Svi oboljeli su s odjela interne medicine', rekao je za Glas Istre zamjenik ravnatelja dr. Ivica Fedel.

Dodao je kako se radi o izuzetno zaraznom obliku svraba te se građani mole za razumijevanje kako bi se epidemija što brže okončala. Novooboljelih dodao je, u proteklih 48 sati nema.

U pulskoj bolnici uvedene su zbog toga protuepidemijske mjere poput ograničenja posjeta Službi za internu medicinu na svim odjelima. Samo jedna osoba može posjetiti pojedinog pacijenta, piše Glas Istre, a pri tome obvezno mora nositi kapu, masku, mantil, rukavice i kaljače koje se dobiju u bolnici.

'Protuepidemijske mjere provode se u skladu sa zaključcima povjerenstva za bolničke infekcije, Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo i sanitarnog nadzora. I dalje se prati situacija ne bi li se uočili novi slučajevi. Svi zaraženi su u izolaciji, a prostori se čiste i dezinficiraju', rekao je Fedel.

Svrab ili šuga je zarazna bolest kože popraćena neugodnim svrabom i crvenkastim promjenama na koži. Najčešće se prenosi dugotrajnim kontaktom s oboljelom osobom, a liječi se lokalnim preparatima i samo ponekad lijekovima. Ako se svrab prepozna i s liječenjem počne već kod prvih kliničkih znakova, bolest je relativno laganog tijeka. Prenosi se direktnim kontaktom s kožom oboljele osobe, a najčešće među članovima obitelji i spolnim kontaktom.