ŽENSKA SOBA

Žrtva seksualnog nasilja Stankoviću: Otkud ti pravo da govoriš u moje ime i da mi držiš prodike?

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 21.10.2019 18:51
  • Objavljeno 21.10.2019 u 18:50
Ženska soba

Ženska soba

Izvor: Pixsell / Autor: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Potaknute pozivima nekoliko žena koje su preživjele seksualno nasilje i kontaktirale Žensku sobu nakon emitiranja posljednje HRT-ove emisije Nedjeljom u 2, članice navedene feminističke organizacije reagirale su 'na sadržaj i način komunikacije novinara Aleksandra Stankovića' u emisiji s gošćom Jelenom Veljačom kao predstavnicom organizacija koje su pokrenule niz prosvjeda 'Pravda za djevojčice': Platforma za reproduktivna prava, Ženska soba, Zaklada Solidarna, te Inicijativa #Spasime koja je priopćenje Ženske sobe podijelila na svom Facebook profilu

Priopćenje Ženske sobe prenosimo u cijelosti.

'Reakciju pišemo Kao organizacija koja se 17 godina bavi temom seksualnog nasilja i koja radi direktno s osobama koje su preživjele seksualno nasilje, iskazujemo zabrinutost uslijed izjava gospodina Stankovića. Smatramo da su iznesene teze usmjerene na propitivanje i otvoreno iskazivanje nerazumijevanja, pa čak i osude konkretne žrtve seksualnog nasilja, opasne po žrtve seksualnog nasilja koje su emisiju gledale, u smislu dodatne traumatizacije. Smatramo također kako su takve teze opasne u smislu poticanja trenutnog društvenog konteksta u kojem se žrtvu okrivljava za nasilje koje doživi ili se propituje njeno ponašanje prije, tijekom ili nakon proživljenog nasilja.

Još jednom ističemo da je jedina osoba koja je odgovorna za seksualno nasilje počinitelj nasilja koji je odlučio nasilje počiniti. Smatramo da je dužnost nadležnih institucija Republike Hrvatske procesuirati počinitelje seksualnog nasilja, imajući poseban obzir prema osobama koje prijavljuju seksualno nasilje te vodeći računa o specifičnoj prirodi traume koju osoba preživi. Također, smatramo da je dužnost okoline, društva i medija ne podržavati kontekst u kojem se nasilje opravdava ili relativizira čime se direktno utječe na pojavnost tog nasilja.

  • +13
  • +10

Pula: Prosvjed "Pravda za djevojčice" održan na Portarati

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Ističemo da su razlozi zbog kojima je preživjelima izuzetno teško prijaviti seksualno nasilje razni, a uključuju: strah od počinitelja (strah od kazne, od osvete, od učestalog ponavljanja nasilja), strah da će ih drugi okriviti za preživljeno nasilje, strah od reakcije okoline, strah od odbacivanja partnera i obitelji, strah od reakcija institucija i toga što će proživjeti tokom procesa, strah da im nitko neće vjerovati, sram da itko sazna za to što im se događa, brojne predrasude kojima je seksualno nasilje obavijeno i dr.

  • +10
  • +7

Ispred Županijskog suda u Šibeniku održan prosvjed "Pravda za djevojčice"

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tijekom današnjeg dana Ženska soba zaprimila je telefonske pozive u kojima smo izložene agresiji i prijetnjama od strane građana u kojima nam se prijeti napadima iz domene seksualnog nasilja, te nas se vrijeđa pogrdnim imenima. Takve reakcije građana smatramo pokazateljem stanja društva u kojem čak i borba protiv seksualnog nasilja izaziva nove nasilne reakcije. Također, osuđujemo prijetnje nasiljem koje su upućene g. Stankoviću, a o kojima piše na svom Facebook statusu. Nedopustivo je da itko prijeti bilo kome, posebice njihovoj djeci i obitelji, a posebice seksualnim nasiljem. Svaka javna rasprava, pa tako i ova, koja je od iznimne važnosti za osobe koje su preživjele seksualno nasilje, mora biti civilizirana. Upravo protiv kulture nasilja se i borimo.

Sukladno reakcijama osoba koje su preživjele seksualno nasilje, a koje su nam se obratile tokom današnjeg dana, želimo poslati jasnu poruku riječima jedne od preživjelih koje su nam se danas telefonski javile kao reakciju na konkretan nastup g. Stankovića (izjavu koristimo uz dozvolu korisnice): „Otkud ti pravo da govoriš u moje ime i otkud ti pravo da mi držiš prodike o tome kad se treba progovoriti?“

DIREKTNA POMOĆ

Što je i što radi Ženska soba?

Ženska soba – Centar za seksualna prava je feministička, neprofitna organizacija civilnog društva, osnovana 2002. godine s ciljem prevencije i suzbijanja seksualnog nasilja, pružanja direktne podrške i pomoći osobama koje su preživjele seksualno nasilje i promocije i zaštite seksualnih prava, navodi se na njihovog internetskoj stranici.

Njihova vizija je društvo slobodno od patrijarhata, diskriminacije, mizoginije i nasilja nad ženama, u kojem su individualna opredjeljenja osnovne vrijednosti.

U okviru Ženske sobe djeluje Centar za žrtve seksualnog nasilja u kojem pružaju direktnu pomoć i podršku osobama koje su preživjele seksualno nasilje. Aktivno rade na razvoju javnih politika, prevencijskih programa, unaprjeđenju zakonodavstva, provođenju specijaliziranih edukacija te osvještavanju i senzibiliziranju javnosti o problematici seksualnog nasilja.

U nadi da će ovo naše priopćenje pridonijeti širenju prostora razumijevanja za sve osobe koje su preživjele seksualno nasilje i pridonijeti senzibilizaciji i odgovornom postupanju svih dionika društva i institucija u smjeru smanjenja seksualnog nasilja, a naročito onih dionika koji, zbog svoje javne pozicije, imaju utjecaj na veći broj građanki i građana i na cijelo društvo', stoji u priopćenju s potpisom 'tim Ženske sobe'.

  • +15
  • +12

Ispred Županijskog suda u Splitu održan prosvjed "Pravda za djevojčice"

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!