LAKŠE SE DIŠE

'Zrak u Slavonskom Brodu nije štetan za zdravlje'

23.07.2013 u 17:34

Bionic
Reading

Ministar okoliša Mihael Zmajlović izvijestio je javnost o tome što poduzima po pitanju problema narušene kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, zbog štetnih tvari iz rafinerije koja djeluje vrlo blizu, ali na području Republike Srpske u Bosanskom Brodu. Premda problem ne negiraju, u Ministarstvu i dalje tvrde da zdravlje Brođana nije ugroženo

Na službenim stranicama Grada Slavonskog Broda od petka stoji obavijest da je ponovno bila prekoračena dopuštena vrijednost sumporovodika u zraku te da je prekoračenje ove godine izmjereno čak 39. put, a na godišnjoj razni tolerira se prekoračenje 24 puta. U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode danas su rekli da takvo tumačenje nije u skladu s propisima struke te da je u njihovom istraživanju od siječnja do srpnja 2013. bilo zabilježeno 'tek' 42 sata prekoračenja dopuštenih vrijednosti od ukupno 4.800 sati mjerenja.

Sonja Vidič iz Službe za kakvoću zraka pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode upozorila je da se mora odvojiti 'službeno tumačenje rezultata u odnosu na zakonski propisane vrijednosti od tumačenja pojedinaca i nestručnjaka'. 'Ja zaista ne mogu odgovoriti na svaki upit građana za svaku situaciju i svaki sat kad se izmjeri povišena vrijednost - zato što jednostavno to nije način na koji se mogu tumačiti rezultati kvalitete zraka. Mogu se tumačiti, i propisani su kako jesu, u skladu s onime što je propisala struka, a ne apstraktni entiteti', rekla je Vidič uvjeravajući novinare da su njezini podaci o samo 42 sata povišenih vrijednosti sumporovodika u Slavonskom Brodu jedini relevantni.

Tvrdi i da zdravlje građana Slavonskog Broda nije ugroženo ni u jednom trenutku: 'Mi na području Hrvatske pratimo stanje kvalitete zraka na 24 lokacije i stanje na tim lokacijama, s izuzećem sumporovodika, ne razlikuje se bitno od onoga u Slavonskom Brodu. U nekim gradovima, i u nekim mjestima, još je i lošije jer su lokalni uvjeti drukčiji', rekla je Vidič.

Rekla je da, po većini kriterija, zdravlje građana nije ugroženo i da do prekoračenja propisanih vrijednosti dolazi u pojedinačnim satima, što je, tvrdi, još uvijek u granicama dozvoljenog - svugdje u Europi, pa tako i kod nas.

Ministar Mihael Zmajlović rekao je da postoji mogućnost da se rok za modernizaciju rafinerije u Bosanskom Brodu (koja je uzročnih ekoloških problema) skrati nakon pregovora radnih skupina Hrvatske i BiH. Trenutačno vrijedi rok do 2015. godine, a ministar tvrdi da radne skupine pregovaraju s novim direktorom Nestro grupe, predstavnicima vlasnika rafinerije Brod, i sa Zarubežnjeftom direktno oko revizije plana modernizacije rafinerije. 'U reviziji bi se u rafineriji Brod i matičnoj kompaniji Zarubežnjeft preispitale mogućnosti za ubrzanje pojedinih faza modernizacije. Dakle, u konačnici moglo bi doći i do smanjenja roka modernizacije. Očekujemo izvještaj o tim aktivnostima na sljedećem sastanku radne grupe Hrvatske i BiH', rekao je Zmajlović.

Dodao je da je ponovno poništen javni natječaj za postavljanje dodatne mjerne postaje kakvoće zraka u Slavonskom Brodu jer nijedan od tri ponuđača nije udovoljio uvjetima. Zato će, do novog natječaja i izgradnje nove stanice, biti posuđena pokretna mjerna postaja s koje će Državni hidrometeorološki zavod iščitavati podatke. Očekuje se da će početi s radom već u rujnu.

Zmajlović je rekao i da se radi na suradnji predstavnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske i BiH kako bi zajedno mogli obavješćivati javnost o slučajevima izvanrednog onečišćenja zraka.

Također, rekao je ministar, u pripremi je Sporazum o suradnji na području zaštite okoliša i održivog razvoja RH i BiH. 'To bi trebao biti krovni sporazum koji će regulirati ove odnose koje sad gradimo. Sporazum je trenutno na usuglašavanju svih entiteta BiH i, kad to završi, moći će se pristupiti potpisivanju', kaže Zmajlović.