kulturna baština

Zovko jako naljutila bošnjačke političare u Mostaru, tvrde da svojata Stari most

10.01.2024 u 09:39

Bionic
Reading

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) te članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP-a Željana Zovko ovoga će tjedna u Europskom parlamentu predstaviti nematerijalnu i materijalnu baštinu RH i BiH. Najava je izazvala žestoke reakcije bošnjačkih političara u Mostaru zbog Starog mosta

Prema informacijama dostavljenim medijima, događaj će se odviti u srijedu 10. siječnja u tri dijela. Predstavljanje će početi u 17.15 sati predavanjem pročelnika splitskog Konzervatorskog odjela Radoslava Bužančića i talijanskog brigadnog generala Giuseppea Morabita o povijesnom značenju i strateškoj važnosti baštine pod zaštitom UNESCO-a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini uoči 20. obljetnice otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

Prije plenarnog usvajanja parlamentarnog izvješća o europskoj povijesnoj svijesti, u koje su uključeni amandmani zastupnice Zovko koji pozivaju na objektivno, činjenično i istinito prisjećanje na zločine, zlodjela i žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Europi tijekom 20. stoljeća, u srijedu će u 18.30 sati biti održano svečano otvorenje izložbe Lidije Topić Bouwen.

Izložba će osobito prikazati opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini i najvažnije povijesne epizode Hrvata kroz stoljeća, s naglaskom na djelo o Didaku Buntiću, hercegovačkom franjevcu i prosvjetitelju koji je za vrijeme Prvog svjetskog rata u Slavoniji i Srijemu osigurao prihvat i smještaj za oko 17.000 hercegovačke djece, te djelo koje prikazuje 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca u Širokom Brijegu u jugoslavenskom komunističkom režimu.

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) te članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP-a Željana Zovko predstavit će u Europskom parlamentu nematerijalnu i materijalnu baštinu RH i BiH povodom 20. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru. Najava događaja izazvala je burne reakcije u njezinom rodnom gradu.

Šef mostarske organizacije SDA-e i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić poručio je da 'odbacuje pokušaj lažnog i malicioznog informiranja članova Europskog parlamenta da je Stari most u Mostaru hrvatsko naslijeđe unutar Svjetske kulturne i povijesne baštine'.

'Stari most u Mostaru je bosanskohercegovačko kulturno i povijesno naslijeđe, koje čini dio svjetskog naslijeđa, i bilo bi korektno od hrvatske europarlamentarke Zovko da ga tako i predstavi. Željana Zovko nema nikakvo pravo predstavljati Stari most u Mostaru kao dio hrvatskog naslijeđa. Na predstavljanje plakata, na kojem se stvara kontekst da je Stari most hrvatsko naslijeđe, dužni smo prema našoj i europskoj javnosti reagirati i odbaciti ovakve pokušaje', poručuje Marić te smatra da je maliciozno prema Bosni i Hercegovini i ljudima kojima je Stari most jedan od najznačajnijih simbola lažno informirati europsku javnost, piše Klix.ba.

Također, naglasio je, postoje povijesne činjenice i dokazi o tome tko je Stari most izgradio, tko ga je srušio te tko ga je obnovio i sačuvao.

Zastupnik DF-a u Parlamentu Federacije BiH Sanel Kajan ovaj je događaj nazvao sramotnim, pitajući se kako će Zovko predstaviti Stari most u Mostaru kao 'hrvatsku kulturnu baštinu', a javio se i Safet Oručević, gradonačelnik Mostara od 1994. do 2001. i bivši zamjenik zapovjednika 4. korpusa Armije BiH, navevši da označavanje Starog mosta 'hrvatskom baštinom' smatra sramotnom i glupom provokacijom.

'Most je svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština. Za taj projekt uložio sam mnogo napora kao gradonačelnik da pridobijem kao partnere Svjetsku banku i UNESCO, više država donatora, kao i Hrvatsku na čelu s premijerom Ivicom Račanom, koji nam je dao punu podršku. Bilo je to u vrijeme u kojem su jedina 'kulturna' baština koju su imali Hrvati u tom vremenu u mom gradu bili logori za sugrađane, uz ubijanje nevinih ljudi, silovanje, razaranje grada, uključujući rušenje Starog mosta, čak ekskluzivno snimljeno kamerama Hrvatske vojske. Za sve to su naši sugrađani osuđeni na preko stotinu godina zatvora kao udruženi zločinački poduhvat', naveo je bošnjački političar.