'radi protiv interesa ribara'

Zovko oplela po Fredu Matiću: Neće vas spasiti ni zlatna ribica

11.05.2023 u 13:04

Bionic
Reading

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u četvrtak zastupnici su raspravljali o oceanima, biološkoj raznolikosti i ribarstvu

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko izrazila je nezadovoljstvo predloženim Akcijskim planom Komisije o zaštiti i obnovi morskih sustava za održivo i otporno ribarstvo te pozvala povjerenika Virginijusa Sinkevičiusa u Dalmaciju da razgovara s ribarima, a također je prozvala zastupnika Predraga Freda Matića, koji u ime S&D-a radi na ribarstvu, da ne radi protiv interesa hrvatskih ribara.

'Neće vas spasiti ni zlatna ribica ako budete radili protiv interesa hrvatskih ribara. Danas idem u Split, u Dalmaciju, mjesto u koje svi idu da se odmore uz turizam, očuvano kulturno i povijesno nasljeđe i uživaju u lijepoj gastronomiji koju su ulovili dalmatinski ribari. Nema Dalmacije i nema Hrvatske bez ribara', istaknula je Zovko, dodavši da je za hrvatsko ribarstvo ključno da ovaj plan bude u skladu s potrebama sektora u Republici Hrvatskoj.

'Pozivam povjerenika da dođe u Dalmaciju i da razgovara s ribarima prije nego bude radio neke planove koje će raditi samo u interesu trećih zemalja i uvoza i protiv strateške autonomije Europske unije, sigurnosti hrane te očuvanja kulturne i povijesne baštine', zaključila je Zovko.

Klub zastupnika EPP-a oštro se protivi predloženom Akcijskom planu Komisije koji ne uzima u obzir interese ribara, već je diskriminatoran, pravno zbunjujući te ugrožava europsku sigurnost hrane i njezinu dostatnost.