GRAĐANSKI NEPOSLUH

Zoran Erceg proglašen krivim jer je Tuđmana nazvao ratnim zločincem, a potom se uputio ka spomeniku

13.02.2019 u 10:02

Bionic
Reading

Zorana Ercega, koji je tijekom ceremonije otkrivanja spomenika uzviknuo da je Franjo Tuđman ratni zločinac, zagrebački Prekršajni sud proglasio je krivim. Nakon sudske presude uputio se ka spomeniku Franji Tuđmanu te je ponovio svoju izjavu zbog koje je kažnjen. Na licu mjesta bili su i policajci koji su se nakon kratke razmjene argumenata udaljili

Erceg je kažnjen s 15 dana zatvora te jednogodišnjom zabranom približavanja spomeniku, javlja N1.

'Sudac mi je dodijelio veću kaznu nego što je policija tražila. Tražili su 10 dana, dobio sam 15', rekao je Erceg te dodao kako 'sudac uopće nije pročitao obrazloženje takve presude, iako su u sudnici bili i novinari, aktivisti... Kazao je da će ga poslati poštom'.

  • +5
Zoran Erceg ispred suda nakon presude za divljanje prilikom otkrivanja spomenika Tuđmanu Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Nema te represije i nema te kazne kojom će me odvratiti da ponovno na javnom mjestu izjavim: 'Franjo Tuđman je ratni zločinac! I dalje ću misliti, prozivati i djelovati kao i do sada', dodao je Erceg nakon presude, prenosi Jutarnji. 'Nastavit ću govoriti o ratnim zločinima, ne kako bih naštetio Hrvatskoj vojsci, nego kako bih je očistio od kukolja', dodao je ispred spomenika prema kojemu se zaputio nakon izricanja presude.

Tamo su ga već čekali policajci koji su ga htjeli legitimirati, ali im je Erceg rekao im ne može dati osobnu iskaznicu te poručio kako se 'trebaju sramiti što štite ratnog zločinca'.

'Pazite što govorite', upozorio ga je jedan policajac, javlja RTL te na Ercegovu opasku kako im ne može dati osobne isprave rekao kako će 'onda ići u postaju da napiše prijavu'.

Erceg je na sudu završio zbog uzvikivanja da je 'Franjo Tuđman ratni zločinac' tijekom ceremonije otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Zagrebu.