spomenik tuđmanu

Organizacije stale u obranu: Policija privođenjem Zorana Ercega prekršila njegovo ljudsko pravo

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2018 11:39
  • Objavljeno 14.12.2018 u 11:39
Otkriven spomenik Franji Tuđmanu

Otkriven spomenik Franji Tuđmanu

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Kuća ljudskih prava i Documenta ustvrdile su u petak da je policija tijekom postupanja prema prosvjedniku Zoranu Ercegu prilikom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu prekršila njegova prava na slobodu okupljanja i na slobodu izražavanja te su zatražile unutarnju kontrolu nad policijskim postupanjem

"Policija je privođenjem Zorana Ercega i udaljavanjem s mjesta gdje je prosvjedovao onemogućila ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja", tvrde Documenta i Kuća ljudskih prava.

U priopćenju navode da je prekršajni prijedlog policije kojim se, uz zatvorsku i novčanu kaznu, traži i mjera zabrane pristupa spomeniku u vremenu od godine dana mjera protivna međunarodnim standardima za zaštitu ljudskih prava.

Zabrana pristupa spomeniku na vrijeme od godine dana, tvrde, "onemogućila bi demokratsko pravo na prosvjed na javnom mjestu koje on smatra najprikladnijim za izražavanje svoje kritike i prosvjeda protiv politike bivšeg predsjednika Franje Tuđmana.

  • +24
  • +21

Prosvjed prije svečanosti otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

U priopćenju su podsjetili i da je Hrvatska obvezna primjenjivati praksu Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio pravo na slobodu okupljanja, zaštićeno člankom 11. Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Također, navode kako je policija propustila zaštititi osobnu sigurnost i fizički integritet Zorana Ercega i sankcionirati nasilje kada je Erceg od drugih građana zadobio udarce te zahtijevaju provođenje unutarnje kontrole nad policijskim postupanjem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!